X Małopolski Konkurs Kucharsko–Cukierniczy w Krakowie
Opublikowano: 03-05-2011
W dniach 6-7 kwietnia 2011 roku w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie odbył się jubileuszowy X Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy, a jego tematyką były Muzyczne wariacje kulinarno- cukiernicze inspiracje. Uczestnicy walczyli o Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości, pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krakowa i Małopolskiego Kuratora Oświaty.

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników jest współorganizatorem X Małopolskiego Konkursu Kucharsko-Cukierniczego, a jego organizacja wynikła z potrzeby uzupełnienia braku tego typu konkursów przeznaczonych dla uczniów Szkół Specjalnych – aby mogli oni wykazać się swoimi umiejętnościami zawodowymi.
Konkurs umożliwił również integrację uczniów, dzielenie się wiedzą, doświadczeniem, konfrontację swoich umiejętności z umiejętnościami innych. W konkursie co roku biorą udział uczniowie szkół zawodowych specjalnych z Małopolski oraz Węgier, Czech, Słowacji i Niemiec. Za każdym razem konkursowi towarzyszy inna tematyka.

Uczniowie pracują w zespołach dwuosobowych, mają do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonuje komisja w składzie przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz nauczycieli szkół gastronomicznych, pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów BHP.
Udział w konkursie dostarcza nam nauczycielom i uczniom dużo satysfakcji. Oprócz nagród i dyplomów, które otrzymują, wiele uwagi poświęcono ich zmaganiom w prasie lokalnej: w Gazecie Wyborczej, Głosie Nowej Huty, Dzienniku Polskim, oraz w prasie branżowej : w Przeglądzie Piekarsko – Cukierniczym oraz Przeglądzie Gastronomicznym.

W trakcie konkursu każdorazowo organizowane są pokazy wykonane przez mistrzów sztuki kulinarnej i cukierniczej członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa. W trakcie konkursu przybliżamy uczestnikom konkursu historię, tradycje i zwyczaje miasta Krakowa. W tym roku był to pokaz cukierniczy w wykonaniu Krzysztofa Wilka z Cukierni Wojciecha Wilka.
W konkursie cukierniczym przyznano:
I miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Chrzanowie
Czekoladowa symfonia smaku, Koncertowa łezka, Tańcząca ósemka, Marcepanowa orkiestra
II miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie
Bankietowe nutki, Jezioro Łabędzie, Natchnienie Czajkowskiego.
III miejsce: Zespół Szkół dla Niedosłyszących i Słabo słyszących w Tarnowie
Kawowe wspomnienia z Barcelony, Kastaniety i Flamenco.
Wyróżnienie: Szkoła Zawodowa z Niemiec
Fortepian, Marcepanowe zajączki na ciastkach bankietowych
W konkursie kucharskim przyznano:
I miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie
Sandacz w akompaniamencie szpinaku i papryki z nutka chrustu. Wykwintne trio: roladki z indyka w towarzystwie kaszy kuskus z warzywami i czarującego melona.
II miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy Nr 1 w Krakowie
Sakiewki z naleśników, fortepianowe piersi z kurczaka, surówkowe inspiracje.
III miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy w Dobrej
Łódeczki z jaj i fantazyjne sakiewki
Konkurs cukierniczy oceniali:
- Krzysztof Wilk
- Maciej Kryński
- Kazimierz Gucwa
- Wojciech Laśkiewicz
Konkurs kucharski oceniali:
- Marcin Polus
- Zbigniew Kurleto
- Michał Henzel
- Marcin Padra
- Artur Kiciński
- Karol Dworzański
- Maciej Bator
- Artur Kochański
- Tomasz Bezwiński
- Leszek Kawa
- Marek Galica
- Bartosz Kwiatkowski
- Michał Gigiel
- Mateusz Doniec
Konkurs Sponsorowali:
Krakowski Bank Spółdzielczy
Solidex
Expo Sweet EZIG
Dom – Bud
P.H.U. Zachęta
Del- Monte
Zeto Kraków
Consorfrut Polska
Ecolab
Lantmannen Unibake
Commercio Polska
Wilbo S.A.
Bonduelle
Grupa Maspex Wadowice
—-
Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Marcin Polus