X Małopolski Konkurs Kucharsko–Cukierniczy w Krakowie

Opublikowano: 03-05-2011

W dniach 6-7 kwietnia 2011 roku w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie odbył się jubileuszowy X Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy, a jego tematyką były Muzyczne wariacje kulinarno- cukiernicze inspiracje. Uczestnicy walczyli o Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości, pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Krakowa i Małopolskiego Kuratora Oświaty.

IMG_8939_

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników jest współorganizatorem X Małopolskiego Konkursu Kucharsko-Cukierniczego, a jego organizacja wynikła z potrzeby uzupełnienia braku tego typu konkursów przeznaczonych dla uczniów Szkół Specjalnych – aby mogli oni wykazać się swoimi umiejętnościami zawodowymi.

Konkurs umożliwił również integrację uczniów, dzielenie się wiedzą, doświadczeniem, konfrontację swoich umiejętności z umiejętnościami innych. W konkursie co roku biorą udział uczniowie szkół zawodowych specjalnych z Małopolski oraz Węgier, Czech, Słowacji i Niemiec. Za każdym razem konkursowi towarzyszy inna tematyka.

kuch-cuk1

Uczniowie pracują w zespołach dwuosobowych, mają do wykonania zadania z wcześniej podaną tematyką konkursu. Oceny prac dokonuje komisja w składzie przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz nauczycieli szkół gastronomicznych, pod kątem organizacji pracy, właściwego procesu technologicznego, jakości i estetyki wykonywanych potraw, przestrzegania przepisów BHP.

Udział w konkursie dostarcza nam nauczycielom i uczniom dużo satysfakcji.  Oprócz nagród i dyplomów, które otrzymują, wiele uwagi poświęcono ich zmaganiom w prasie lokalnej: w Gazecie Wyborczej, Głosie Nowej Huty, Dzienniku Polskim, oraz w prasie branżowej : w Przeglądzie Piekarsko – Cukierniczym oraz Przeglądzie Gastronomicznym.

kuch-cuk2

W trakcie konkursu każdorazowo organizowane są pokazy wykonane przez mistrzów sztuki kulinarnej i cukierniczej członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa. W trakcie konkursu przybliżamy uczestnikom konkursu historię, tradycje i zwyczaje miasta Krakowa. W tym roku był to pokaz cukierniczy w wykonaniu Krzysztofa Wilka z Cukierni Wojciecha Wilka.

W konkursie cukierniczym przyznano:

I miejsce:  Zasadnicza Szkoła Zawodowa w  Chrzanowie
Czekoladowa symfonia smaku, Koncertowa łezka, Tańcząca ósemka, Marcepanowa orkiestra

II miejsce: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie
Bankietowe nutki, Jezioro Łabędzie, Natchnienie Czajkowskiego.

III miejsce: Zespół Szkół dla Niedosłyszących i Słabo słyszących w Tarnowie
Kawowe wspomnienia z Barcelony, Kastaniety i Flamenco.

Wyróżnienie: Szkoła Zawodowa z Niemiec
Fortepian, Marcepanowe zajączki na ciastkach bankietowych


W konkursie kucharskim przyznano:

I miejsce:  Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 31 w Krakowie
Sandacz w akompaniamencie  szpinaku i papryki z nutka chrustu. Wykwintne trio: roladki z indyka w towarzystwie kaszy kuskus z warzywami i czarującego melona.

II miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy Nr 1 w Krakowie
Sakiewki z naleśników, fortepianowe piersi z kurczaka, surówkowe inspiracje.

III miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy  w Dobrej
Łódeczki z jaj i  fantazyjne sakiewki

Konkurs cukierniczy oceniali:

  1. Krzysztof Wilk
  2. Maciej Kryński
  3. Kazimierz Gucwa
  4. Wojciech Laśkiewicz

Konkurs kucharski oceniali:

  1. Marcin Polus
  2. Zbigniew Kurleto
  3. Michał Henzel
  4. Marcin Padra
  5. Artur Kiciński
  6. Karol Dworzański
  7. Maciej Bator
  8. Artur Kochański
  9. Tomasz Bezwiński
  10. Leszek Kawa
  11. Marek Galica
  12. Bartosz Kwiatkowski
  13. Michał Gigiel
  14. Mateusz Doniec

Konkurs Sponsorowali:

Krakowski Bank Spółdzielczy
Solidex
Expo Sweet EZIG
Dom – Bud
P.H.U. Zachęta
Del- Monte
Zeto Kraków
Consorfrut Polska
Ecolab
Lantmannen Unibake
Commercio Polska
Wilbo S.A.
Bonduelle
Grupa Maspex Wadowice

—-

Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Marcin Polus