Majówka Polish Society of Chef’s and Pastry Chefs in the UK 2011 r.

Opublikowano: 03-05-2011

1-go maja 2011r w Hotelu The Bell Inn w Stilton odbyła  się Majówka Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników na Wyspach. Była to forma spotkania „Przyjemne z Pożytecznym”.

majowka-wyspy-0

Rozpoczęliśmy krótkim zebraniem, na którym ustaliliśmy szczegóły dotyczące  Dnia Dziecka oraz następnego zjazdu. Polonijny Dzień dziecka odbędzie się 18 czerwca 2011r w Laxton Hall. Koordynatorami tego wydarzenia będą Maciej Bujakowski i Sergiusz Hieronimczak. Liczymy że w tym roku uda nam się wyraźniej zaznaczyć naszą obecność. Jeżeli chodzi o kolejny zjazd najprawdopodobniej będzie on miał miejsce w Londynie 18 września.

Podczas majówki żegnaliśmy dwóch znamienitych członków naszej kapituły. Do Ojczyzny powracają Stanisław Bobowski -wice prezes, wieloletni członek Stowarzyszenia, oraz Jarosław Sak – prężny działacz i organizator wielu zjazdów. Obu naszym kolegom dziękujemy za zaangażowanie, oraz życzymy powodzenia w dalszej karierze zawodowej.

Gościem specjalnym był Andrzej Truchlewski Honorowy członek naszego Stowarzyszenia. Andrzej opowiedział nam o produkcji spożywczej na dużą skale. Miło słyszeć że koledzy którzy wrócili do polski ciepło wspominają spotkania ze Stowarzyszeniem. Na lunch specjalnie dla nas  zostały ugotowane flaki- niebo w gębie.

majowka-wyspy-1

Po obiedzie odbył się mecz piłki nożnej Kucharze Stowarzyszenia vs  Reprezentacja Hotelu The Bell Inn . Po pierwszej połowie wygrywaliśmy 5-2. Podczas przerwy aby gra nabrała rumieńców, postanowiliśmy że rywal będzie grał z przewagą jednego zawodnika. Wynik końcowy to10-12 dla gospodarzy. Gratulujemy zwycięstwa i liczymy na rewanż.

majowka-wyspy-2

Po powrocie w Hotelu czekał na nas  Bufet z Disco. Na stołach ne zabrakło polonijnych akcentów jak bigos, krokiety, karkówka czy ćwikła. Świetna impreza integracyjna nie tylko dla członków Stowarzyszenia ale również dla ich partnerek.

majowka-wyspy-3

 

majowka-wyspy-4

Nazajutrz po śniadaniu na High Street w Stilton odbyły się zawody w toczeniu sera po ulicy – bardzo oryginalna i ciekawa tradycja.

Dziękuje serdecznie Jarosławowi Sakowi za zorganizowanie zjazdu, oraz Andrzejowi Truchlewskiemu, który znalazł chwilę, aby nas odwiedzić oraz wszystkim przybyłym.

Maciej Bujakowski
Prezes Polish Society of Chef’s and Pastry Chefs in the UK