„El Bulli. Kuchnia to sztuka”. Pokaz kuchni molekularnej podczas Planete Doc Film Festiwal
Opublikowano: 05-05-2011

11 maja o godzinie 19.00 w warszawskiej Kinotece podczas 8 Festiwalu Planete Doc Film Festival odbędzie się projekcja filmu „El Bulli. Kuchnia to sztuka” połączona z pokazem kulinarnym Łukasza Konika.
Festiwal Planete Doc Film Festival potrwa od 6 do 15 maja 2011 w Kinotece, Muranowie i Iluzjonie oraz kinach studyjnych w innych miastach. To jeden z najważniejszych międzynarodowych festiwali dokumentalnych. Obok długo oczekiwanej premiery filmu Wernera Herzoga, będzie można zobaczyć również takie perły jak „El Bulli. Kuchnia to sztuka” w reżyserii Gereona Wetzel’a.
El Bulli gdzie szefem kuchni i współwłaścicielem jest Ferran Adria, to lokal czterokrotnie głoszony najlepszą restauracją na świecie. Położona w katalońskim mieście Roses na Costa Brava, otwarta 6 miesięcy w roku, gdzie cena posiłku oscyluje wokół 250 euro, słynie z dań będących wynikiem eksperymentów nad strukturą składników. Adria, prekursor kuchni molekularnej gwarantował gościom niezapomniane wrażenia w postaci parmezanu w piance, oliwy w spirali czy dania z sześcianów lodu. Gwarantował, gdyż jakiś czas temu ogłosił zamknięcie lokalu. Film ukazuje kuchnię-laboratorium – od kuchni.
Wyjątkowe menu, niezwykły sposób realizacji, 40 kucharzy i perfekcyjna estetyka podania mogą rozbudzić apetyty kinomanów. Zaspokoi je po projekcji połączony z degustacją pokaz kulinarny Łukasza Konika. Na żywo zobaczyć będzie można potrawy kuchni molekularnej. Młody kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, wykorzysta naturalne składniki i wiedzę na temat reakcji chemicznych, by osiągnąć smak doskonały. Ten wieczór dostarczy uczestnikom niezapomnianych bodźców.
Barbara Madej
Agencja Good News PR