I Festiwal Nalewek 12.06.2011 Turawa
Opublikowano: 16-05-2011

W dniu 12 czerwca 2011 r. odbędzie się I Festiwal Nalewek, będący imprezą towarzyszącą II Śląskiemu Turniejowi Kulinarnemu.
Ideą Festiwalu jest prezentacja tradycyjnych polskich nalewek, odkrywanie receptur na najlepsze nalewki i nagradzanie ich twórców. Festiwal chce się przyczynić do szybkiego uchwalenia ustawy pozwalającej nastawiać i handlować nalewkami domowymi.
W wielu domach przyrządza się nalewki na tysiące sposobów. Są te najpopularniejsze jak wiśniowa, malinowa, orzechowa czy jarzębinówka. Są wyszukane trunki własnej konstrukcji jak „Cztery pory roku” czy „Łzy konika polnego”. No i oczywiście te najstarsze receptury jak „Dereniówka”, „Nalewka aptekarska” czy „Smorodyniówka”.
Z nalewkami mamy w Polsce problem. Otóż inaczej niż w większości państw Unii Europejskiej, wolno nastawiać nalewki, a nie wolno nimi handlować. Widać u nas lobby spirytusowe jak narazie – górą.
Mamy nadzieję, że tak jak inne anomalia w końcu przepisy zostaną dostosowane do życia a nie odwrotnie, dbając aby w międzyczasie tradycja stawiania nalewk nie zaginęła organizujemy I Śląski Festiwal Nalewek.
Nie zapominamy o leczniczych walorach polskich nalewek. Nalewek, które są ewenementem na skalę europejską i mogą wyróżniać nasze regiony. Nasz festiwal ma szansę na udział w debacie na temat ustawy sejmowej, która pozwoli produkować i sprzedawać nalewki zgodnie z prawem.
Zgłoszenia (mailem, faksem lub pocztą) przyjmowane są do 31 maja 2011 roku.
REGULAMIN oraz KARTA ZGŁOSZENIA NALEWKI dostępne są na stronie www.slaski-turniej-kulinarny.pl
Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej
ul. Książąt Opolskich 8
45-006 Opole
Kontakt:
tel./fax 77 441 40 48; tel. 77 474-00-19; gsm: 502-522-613
Tadeusz Matula – biuro@kuchnieregionalne.pl