Brewers Cup – zawody w zaparzaniu kawy 23.05.11 Warszawa

Opublikowano: 18-05-2011

23 maja w Warszawie, odbędą się pierwsze polskie zawody w zaparzaniu kawy metodami niemechanicznymi – Brewers Cup. Organizatorem wydarzenia jest polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) we współpracy z Colours of Coffee. Gospodarzem i sponsorem imprezy jest sieć kawiarni Tree Some Coffee.

kawa

Brewers Cup to wyjątkowe mistrzostwa, w których sędziowie oceniają przede wszystkim walory smakowe kawy zaparzonej przez baristę. Zawody składają się z dwóch rund. Podczas każdej z rund uczestnicy przygotowują i serwują trzy oddzielnie zaparzone kawy używając dowolnie wybranego przez siebie sprzętu (np. aeropress, chemex, hario), z wyjątkiem urządzeń mechanicznych typu ekspres ciśnieniowy.

Przygotowana przez uczestników kawa jest oceniana w trzech etapach:

– w gorącej kawie sędziowie oceniają aromat,
– w ciepłej charakterystykę smakową i aftertaste,
– kiedy napój ostygnie, oceniana jest kwasowość, body i balans. 

Sędziowie przyznają punkty za jakość zaparzonego napoju, wiedzę i zdolności sensoryczne uczestników oraz umiejętności z zakresu obsługi klienta.

Zwycięzca polskich mistrzostw będzie reprezentować nasz kraj na mistrzostwach światowych, które w tym roku odbędą się w Maastricht w Holandii.

Sponsorem nagrody jest sieć kawiarni Tree Some Coffee.

Polska edycja Brewers Cup będzie prawdziwą gratką dla kawowych smakoszy. To również doskonała okazja aby nauczyć się mniej znanych sposobów zaparzania kawy, które z powodzeniem można zastosować w domu. Z pewnością w tym dniu najsmaczniejszej kawy w Polsce będzie się można napić w kawiarni Tree Some Coffee, przy ul. Świętokrzyskiej 32, w Warszawie.

Start o godz. 18.00. Wstęp wolny.

Więcej informacji:

Konrad Oleksak
koordynator Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (SCAE) w Polsce
e-mail: konradbarista@gmail.com