II warsztaty Łukasza Konika z cyklu „Dzień z Podravką”
Opublikowano: 30-05-2011

24 maja w Zespole Szkół Techniczno–Usługowych w Trzebini odbyły się już drugie warsztaty z cyklu „Dzień z Podravką”
W ich trakcie uczestnicy poznali nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowywania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
W czasie warsztatów niezwykle interesujące dla młodzieży okazały się informacje o tzw. piątym smaku umami. Glutaminian jest naturalnym aminokwasem i logicznym uzupełnieniem czterech klasycznych kategorii smakowych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także sosy i pomidory, na bazie których uczniowie tworzyli bardzo ciekawe warianty dobrze sobie znanych dań.
Po przeprowadzeniu warsztatów odbył się konkurs polegający na wymyśleniu jednego przepisu z użyciem minimum 3 produktów Podravki. Największą kreatywnością wykazali się: MONIKA BERNAŚ – I miejsce, DAWID JASICA – II miejsce oraz JUSTYNA WOŁEK – III miejsce. Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Następne warsztaty już 7 czerwca 2011 roku. Tym razem gościć będziemy w TECHNIKUM GASTRONOMICZNE ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 4 w ŁODZI.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na portalu Facebook – „Dzień z Podravką”.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęła Papaja.pl oraz oddziały regionalne TVP.
—
Autor: Aleksandra Ciszewska