III Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Grillowaniu
Opublikowano: 31-05-2011

24 maja w naszej szkole już po raz 3 odbyło się ,,wielkie grillowanie”. W tym roku bohaterem konkursu był ,,Grillowany pstrąg w towarzystwie aromatycznej sałatki z warzyw”. W rozgrywkach udział wzięło 7 szkół z województwa wielkopolskiego, które reprezentowały dwuosobowe zespoły uczniów z klas o profilu gastronomicznym (kucharz, kucharz małej gastronomii).
Drużyny zobowiązane były do wykonania 6 porcji dań konkursowych w czasie 90 minut z surowców i półproduktów, które umieszczone były w ,,czarnych skrzynkach” (ich zawartość była niespodzianką dla wszystkich startujących w konkursie). Oprócz pstrągów ,,black boxy” zawierały: marynatę do ryb i owoców morza Knorr, Primerbę ogrodową, vinaigrette sos cytrusowy ,mozarellę, boczek w plastrach, oliwę, pomidorki koktajlowe, cukinię, mango, cytrynę, ananasa, świeży tymianek, natkę pietruszki, koperek, przyprawy.
Uczestnicy startowali co 10 minut w następującej kolejności:
1. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 z Wrześni: uczestnicy konkursu: Marcin Dobrasz, Ewa Suchorska pod opieką pani Doroty Kaczmarek
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Witkowa: uczestnicy konkursu: Artur Duda, Rafał Szczepankiewicz pod opieką pani Anny Koteras
3. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z Poznania: uczestnicy konkursu: Jakub Szymanek, Dariusz Król pod opieką pani Magdaleny Olejniczak
4. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 2 z Gniezna: uczestnicy konkursu: Joanna Gaca, Karolina Lewandowska pod opieką pani Barbary Tanaś
5. Zespół Szkół Gastronomicznych z Poznania: uczestnicy konkursu: Maciej Guzowski, Paweł Olejniczak pod opieką pani Anny Dembińskiej
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Gniezna: uczestnicy konkursu: Paulina Danielska i Katarzyna Mazur pod opieką pani Aleksandry Dzionek
7. Zespół Szkół nr 1 ze Swarzędza: uczestnicy konkursu: Wojciech Klimas i Filip Pietrzyński pod opieką pani Agnieszki Wójcik
Ze względów higieniczno-sanitarnych pierwsza część zadania konkursowego przeprowadzona została w pracowni gastronomicznej (obróbka wstępna ryb, warzyw i owoców), natomiast wszystkie pozostałe czynności wykonywane były na boisku szkolnym (grillowanie ryb, warzyw i owoców, sporządzanie sosów, dekoracja potraw). Drużyny konkursowe wykazały się pomysłowością, kreatywnością i dużymi umiejętnościami a efekt ich pracy był imponujący.
Młodych kucharzy oceniała profesjonalna Komisja Konkursowa w następującym składzie: dr Roman Dawid Tauber- Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Tomasz Różański- starszy Chef de Partie Andersia Hotel w Poznaniu oraz Wojciech Gubański -szef kuchni Hotelu ,,Pietrak” w Gnieźnie. Jury oceniało metody i techniki kulinarne, smak i zapach oraz estetykę gotowych dań.
Dodatkową atrakcją dla opiekunów, zaproszonych gości i gnieźnieńskich restauratorów był pokaz kulinarny produktów firmy Unilever Food Solutions, który odbył się w Restauracji Leo Libra.
Po kilku godzinach zmagań kulinarnych dyrektor naszej szkoły Pan Dariusz Banicki ogłosił wyniki III MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU KULINARNEGO W GRILLOWANIU:
I miejsce: Zespół Szkół nr 1 – Swarzędz
II miejsce: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 2 – Gniezno
III miejsce: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 – Gniezno
Wszyscy laureaci 3 pierwszych miejsc otrzymali pamiątkowe puchary ufundowane przez Starostę Powiatu Gnieźnieńskiego oraz sprzęt gastronomiczny (patelnie ryflonowe, blendery, profesjonalny zestaw noży) natomiast pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy, książki i upominki.
Jesteśmy dumni z reprezentacji naszej szkoły, Paulina Danielska i Kasia Mazur pod czujnym okiem Pani Aleksandry Dzionek zdobyły III miejsce – gratulacje !!!
Honorowymi gośćmi ,,grillowania” byli: Starosta Powiatu Gnieźnieńskiego Dariusz Pilak, Vicestarosta Robert Andrzejewski, dr Klaudiusz Święcicki prorektor GWSHM ,,Milenium”, dr Roman Dawid Tauber- Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, przedstawiciele Firmy Dora Metal.
Sponsorem konkursu byli: Firma Unilever Food Solutions, Dora Metal, GWSHM ,,Milenium”, WSHiG w Poznaniu, Wojciech Jerzakowski Radny Powiatu Gnieźnieńskiego, Przetwórstwo Mięsne Jan Nitka, Firma TomJan. Za współpracę dziękujemy również Pani Barbarze Kędzierskiej właścicielce Restauracji Leo Libra.
Wsparciem medialnym otoczyli nas: portal gastronomiczny NewsGastro, Apetini.pl, Radio Plus i Wirtualne Gniezno.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu i ich opiekunom za dobrą zabawę w miłej atmosferze.
Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się do organizacji naszego konkursu a w szczególności nauczycielom, uczniom naszej szkoły (klasa I Z, II Z, I Tb, III Tb) i obsłudze technicznej bez których tak wielkie przedsięwzięcie nie miałoby miejsca. Kolejny konkurs już w maju 2012 – zapraszamy.
—
Paulina Pudelewicz