Kuchnia Fusion – szkolenie w ZSiPKZ
Opublikowano: 01-06-2011

Coraz popularniejsza i bardzo „trendy” staje się kuchnia fusion, czyli umiejętne łączenie etnicznych kuchni: smaków, technik gotowania, przypraw, surowców, sposobów podawania. Przyszedł więc czas na łączenie tego co już od dawna znane i włączanie do naszych potraw nadchodzących nowości.
W dniu 30 maja 2011 roku w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbyło się szkolenie dla uczniów w zawodzie kucharz z zakresu kuchni Fusion. Szkolenie prowadził Pan Robert Poliński – Doradca Kulinarny w firmie Unilever Food Solutions.
Uczniowie i ich mistrz przygotowywali potrawy konkursowe . Kurczakowe kiwi, krewetki na ostro, kolorowe koreczki z piersi kurczaka i makaronu ryżowego. Kuchnia Fusion na długa zostanie w pamięci młodych adeptów sztuki kulinarnej. Bardzo dziękujemy Panu Robertowi Polińskiemu za cenne wskazówki dla naszych uczniów.
Opracował: Artur Szcześniak