Kuchnia Fusion – szkolenie w ZSiPKZ

Opublikowano: 01-06-2011

Coraz popularniejsza i bardzo „trendy” staje się kuchnia fusion, czyli umiejętne łączenie etnicznych kuchni: smaków, technik gotowania, przypraw, surowców, sposobów podawania. Przyszedł więc czas na łączenie tego co już od dawna znane i włączanie do naszych potraw nadchodzących nowości.

 kuchnia-fusion

W dniu 30 maja 2011 roku w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbyło się szkolenie dla uczniów w zawodzie kucharz z zakresu kuchni Fusion. Szkolenie prowadził Pan Robert Poliński – Doradca Kulinarny w firmie Unilever Food Solutions.

Uczniowie i ich mistrz przygotowywali potrawy konkursowe . Kurczakowe kiwi, krewetki na ostro, kolorowe koreczki z piersi kurczaka i makaronu ryżowego. Kuchnia Fusion na długa zostanie w pamięci młodych adeptów sztuki kulinarnej. Bardzo dziękujemy Panu Robertowi Polińskiemu za cenne wskazówki dla naszych uczniów.

Opracował: Artur Szcześniak

kuchnia-fusion-1