Tropical Trendy Drinks 2011
Opublikowano: 01-07-2011

Za nami już 4. Edycja Tropical Trendy Drinks. Tegoroczne letnie spotkanie integracyjne środowiska barmańskiego poświęcone było przygotowaniom do 60. Kongresu IBA oraz Mistrzostw Świata Barmanów, które odbędą się w listopadzie w Warszawie.
Po raz kolejny do Hotelu „Ikar Plaza” w Kołobrzegu zjechali się barmani z całej Polski by zmierzyć się w konkursach w kategorii classic i flair.
Poniedziałek upłynął leniwie. Uczestnicy relaksowali się nad basenem a promienie czerwcowego słońca pogłębiały ich opaleniznę.
Dopiero popołudniowy briefing oraz odprawa przed wieczornym konkursem zainicjowały początek zlotu. Spotkanie poprowadził Ryszard Berent – Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Wiele emocji i wątpliwości budził nowy format Mistrzostw Świata, padło wiele pytań jednak nie pozostawionych bez odpowiedzi.
Wieczorem symboliczny toast wzniósł Prezes SPB, ogłaszając tym samym oficjalne rozpoczęcie letniego zlotu środowiska barmańskiego.
Ponieważ następne godziny miały być emocjonujące, jeszcze przed konkursem wszyscy uczestnicy TTD 2011 udali się do ogrodów Ikar Plaza na grillowe specjały. Dużym zainteresowaniem cieszył się bigos gotowany nad ogniskiem a w akompaniamencie piwa Tyskie smakował jeszcze lepiej.
Emocje sięgnęły zenitu gdy w ciekawej, podniebnej scenerii, tuż nad basenem sześciu zawodników zaprezentowało swoje umiejętności w konkursie Eliminacje MŚ w kategorii flair. Poza żąglerką niektórzy ujawnili swoje talenty aktorskie. Publiczność zachwycona wiwatowała, domagając się jeszcze większych emocjonujących momentów.
Jury techniczne: Jury degustacyjne:
– Andrea Pirwitz – Peter Jansen
– Eugeniusz Dytko – Wojciech Urbański
– Marcin Osypiński – Krzysztof Kurzacz
– Bob Jones – Ron Busman
I miejsce – Marek Posłuszny
II miejsce – Krzysztof Drabik
III miejsce – Tomasz Gajewski
W zasadzie można by powiedzieć, że pierwszy dzień dobiegł końca gdyby nie integracyjne spotkanie w Night Klubie w strefie Philip Morris gdzie przy klubowej muzyce, cocktailach na bazie wódki Nemiroff noc upłynęła radośnie.
Wtorek równie słoneczny jak poniedziałek rozpoczął się od zmagań trzy osobowych zespołów w nalewaniu piwa Tyskie. Nowością dla wszystkich były tzw. Tyskomaty, z których zawodnicy nalewali chmielowy napój.
Popołudnie wypełniła część informacyjno- edukacyjna. Na początku Norbert Gajb przybliżył młodym barmanom najnowszy program Kompanii Piwowarskiej „Wzór piwnej jakości”. Następnie Paweł Gorczyca opowiedział o historii wódki J.A. Baczewski, która powróciła po latach na rynek Polski. Ostatnie wystąpienie należało do Krzysztofa Kurzacza z firmy Moet -Hennessy Polska, który wspomniał o walorach szlachetnego trunku jakim jest cognac Hennessy. Następnie omówił smakowe wódki Belvedere.
Późnym popołudniem rozpoczął się konkurs Eliminacje MŚ w kategorii classic. Do walki o udział w Mistrzostwach Świata stanęło 30 zawodników, których zadaniem było przygotowanie long drinka w czterech porcjach. Jury oceniało technikę przygotowania jak również smak i aromat.
Jury techniczne: Jury degustacyjne:
– Bogdan Gałuszka – Maria Burska
– Ryszard Matusiak – Andrzej Wojcieski
– Dariusz Kosiorek – Peter Jansen
– Jarosław Zyguła – Tomas Schiling
– Piotr Smolarz
– Jarosław Barnaś
W finałowej rozgrywce znaleźli się:
– Robert Dziacko
– Grzegorz Szumski
– Bartosz Michaluk
– Rafał Nawrot
– Damian Łebek
– Krzysztof Pykosz
W rundzie finałowej zawodnicy niemalże na luzie przygotowali swoje long drinki. Nie widać było trzęsących się rąk, tylko podekscytowanie i wielką wolę walki. W końcu zwycięzca będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata. Tym razem cocktaile oceniane były tylko i wyłącznie przez jury degustacyjne, w którym znaleźli się:
– Andrea Pirwitz
– Ron Busman
– Iza Małyska
– Paweł Gorczyca
To nieprawdopodobne ale po raz trzeci z rzędu zwycięskiego long drinka przygotował Grzegorz Szumski, który przy ogłoszeniu wyników nie krył wzruszenia i wielkiego zaskoczenia decyzją jury.
I miejsce – Grzegorz Szumski II miejsce – Damian Łebek III miejsce – Krzysztof Pykosz
Najwięcej punktów za technikę przygotowania long drinka otrzymał Wojciech Urbański. Za precyzję został doceniony przez firmę Alva i w nagrodę otrzymał profesjonalny blender Hamilton Beach.
W środę, gdy pokonkursowe emocje opadły odbyło się szkolenie dla uczestników eliminacji Mistrzostw Świata – „Klasyczny konkurs barmański”, które poprowadził Dawid Typa.
Równolegle odbyło się spotkanie Zarządu Głównego Stowarzyszenia Polskich Barmanów z Firmami Partnerskimi zainteresowanymi udziałem w 60. Kongresie IBA w Warszawie (5-10.10.2011). Na spotkaniu obecni byli również przedstawiciele IBA: Ron Busman – Vice Prezydent i Peter Jansen – skarbnik. Po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowane zostało logo Mistrzostw Świata.
Letnie spotkanie integracyjne środowiska barmańskiego za nami. To wielkie emocje, dobra zabawa i niezapomniana, charakterystyczna dla tego środowiska niepowtarzalna atmosfera.
Tropical Trendy Drinks już za rok! Ale wcześniej wielkie wydarzenie – 60. Kongres IBA w Polsce!
Serdecznie zapraszamy!
ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ!
Dorota Karwacka
PR smarten.pl
Partner Stowarzyszenia Polskich Barmanów i 60. Kongresu IBA
Organizator:
Partner:
Sponsorzy: