W samym sercu Highland…
Opublikowano: 05-07-2011

Dzięki firmie Bacardi Martini Polska, na początku maja tego roku miałem przyjemność odwiedzić destylarnię Aberfeldy położoną w samym sercu Highland w Szkocji. Okazją do zwiedzenia tego miejsca był prestiżowy kurs Dewar’s Masterclass, w którym uczestniczyłem razem z kilkoma wybranymi osobami z Europy oraz Stanów Zjednoczonych. Wspaniała obsługa ze strony gospodarzy była już na lotnisku w Edynburgu, skąd luksusowymi samochodami przemierzaliśmy drogę do Aberfeldy. Górzyste tereny pokryte wrzosem, długowłose krowy, owce i barany nadawały niezapomniany obraz regionu gdzie produkuje się jedne z najlepszych whisky na świecie.

Część teoretyczna odbywała się na zamku Castel Menzes gdzie Stephen Marshal Dewar’s brand ambassador poprowadził szkolenia z zakresu historii, promocji, marketingu, wartości marki Dewar’s w Szkocji i na świecie. Wieczorem wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na Highland Safari gdzie terenowymi samochodami zwiedzaliśmy ciekawe dla oka zakamarki tego regionu z przerwami na degustację Dewar’s 12 i 18 letniej oraz Signatory oraz szkockich specjałów takich jak Hagis.
Kolejny dzień zaczęliśmy spacerem od miejsca gdzie zaczyna płynąć strumień aż do destylarni. To był dobry pomysł by zobaczyć źródło trunku. Dwa kilometry drogi po górkach i łąkach zaprowadziły nas do destylarni, miejsca gdzie produkuje się whisky Dewar’s i Aberfeldy single malt whisky. I tym samym zaczęła się piękna przygoda i święto dla podniebienia. W starym magazynie prosto z beczki próbowaliśmy whisky z 1960, 1970 i 1980 roku warte kilkanaście tysięcy złotych. Po doznaniach smakowych zaproszono nas do destylarni gdzie mogliśmy na żywo obserwować proces produkcji i destylacji whisky Dewar’s.
Dowiedzieliśmy się wielu szczegółów tego procesu a w szczególności procesu podwójnego beczkowania czyli etapu procesu, którego nie mają inne blended whisky. Kolejnym etapem wizyty w Aberfeldy było zwiedzanie Visitor Center, który odnowiony działa od 2000 roku. Tam mogliśmy zobaczyć historię marki, procesy zmian występujących z biegiem czasu, stare butelki, alembiki, beczki, receptury. Dla każdego konesera whisky było to niezapomniane przeżycie i niebywałe doświadczenie.
Kolejny dzień to niebywała dawka wiedzy o whisky oraz warsztaty barmańskie z wykorzystaniem whisky Dewar’s w miksologii oraz bardzo ważny element szkolenia – własna blended whisky. Jako koneserzy whisky znający zasady kompozycji whisky oraz mając doskonałą pamięć do zapachów ze składników – destylatów przed nami postawionych musieliśmy stworzyć swoją własną blended whisky. Było to super doświadczenie – mogliśmy sprawdzić nasze sommelierskie umiejętności.
Trzeci dzień to już powrót do Edynburga gdzie zamieszkaliśmy w 5* gwiazdkowym hotelu a wieczorem czekało nas oficjalne zakończenie kursu. Zanim do niego doszło wykorzystałem ten czas w poszukiwaniu jakichś ciekawostek w tym wiekowym mieście. W samym sercu Edynburga znalazłem Świątynię Whisky. Można w niej znaleźć kilkaset butelek „wody życia” oraz wiele cennych pamiątek związanych ze Szkocją i jej narodowym trunkiem. Wieczorem odbyła się Gala zakończenia kursu Dewar’s Masterclass. Podczas luksusowej kolacji rozdane zostały certyfikaty ukończenia kursu, personalnie grawerowane butelki Dewar’s 12 Y.O. oraz pamiątkowe zdjęcia.
Niestety kolejnego dnia pozostało spakowanie się i wyjazd na lotnisko….
Wizyta w Aberfeldy pozostanie na długo w mojej pamięci. Pozyskane tam wiadomości wzbogaciły moją wiedzę o trunku który kochają wielcy tego świata. Tą wiedzą na pewno podzielę się podczas moich degustacji whisky. Od czerwca będę prowadził w całej Polsce szkolenia z zakresu wiedzy o whisky Dewar’s w projekcie „DEWAR’S DISCOVERY” prestiżowe szkolenia dla wybranych klientów firmy Bacardi Martini.
Jacek Krawczyk
*********************************
Jacek Krawczyk – pasjonat i ekspert w dziedzinie whisky i ekskluzywnych alkoholi. Właściciel firmy SMARTEN ( www.smarten.pl) Doświadczenie zdobywał pracując w firmach alkoholowych wprowadzając wiele marek na rynek polski. Uczestnik szkoleń w destylarniach w Szkocji tj. Chivas Brothers, Bowmore, Glenlivet, Auchetoshan, Aberfeldy, absolwent prestiżowego szkolenia Dewar’s Masterclass. Prowadzi szkolenia, degustacje i doradztwo z zakresu whisky, projektuje whisky bary.