Lato z dobrym smakiem

Opublikowano: 24-07-2011

W słonecznej Wysokiej koło Międzyrzecza (Województwo Lubuskie), dnia 19 lipca 2011 w otoczeniu cudownej scenerii „Gościńca na Półwyspie” rozpoczął się cykl spotkań kulinarnych pt. „Lato z dobrym smakiem”.

rzep-ulm-neu-ulm_044

W samo południe kucharze Maciej Białas i Wojciech Cichy przywitali gości przystawką w postaci pieczonej kaczki z żurawiną. Jako danie główne zaserwowano tłumnie przybyłym gościom polędwicę wołową i pstrąga w papilotach z liści winogron.

 

W tym samym czasie na stanowisku kawowym przedstawiano metody parzenia kawy. Barista Arkadiusz Oborski prezentował Latte Art z najwyższej półki. W tak wyjątkowo słonecznym dniu spore powodzenie miały kawy mrożone.  Przy stoisku kawowym poruszano tematy dotyczące dodatków pasujących do kawy oraz sposobów na spienienie mleka do kawy domowymi metodami. Oprócz degustacji kawowych pokazywano również sposoby konserwacji ekspresów kolbowych, przedłużające żywotność urządzeń.

rzep-ulm-neu-ulm_050  rzep-ulm-neu-ulm_053

 

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zdrowe i dietetyczne koktajle owocowo-warzywne. Barmanka Anna Krząstek rozpoczęła swoją część od emulsji owocowych. Goście mieli do dyspozycji kilka smaków: truskawkowy, kiwi i pomarańczowy, dzięki którym sami mogli tworzyć swoje kompozycje.

 

Sporym zaskoczeniem były koktajle warzywne na bazie świeżych buraków, marchwi i selera. Świeżo wyciskane soki pomarańczowe i grapefruitowe były idealnym dodatkiem do potraw wydawanych na stanowisku z gotowaniem. Zaprezentowano również opcję FIT – koktajl na bazie naturalnego jogurtu z płatkami śniadaniowymi i owocami dla pań, które szukają co raz to nowych przepisów dietetycznych.

Zwieńczeniem spotkań kulinarnych były desery w postaci Creme Brulee i shake’ów owocowych. Wyśmienite humory były wynikiem wspaniałej atmosfery panującej podczas całego spotkania. Czarująca aura „Gościńca na Półwyspie” pozytywnie wpłynęła na gości, dzięki czemu mogli choć na chwilę zapomnieć o obowiązkach i oddać się kulinarnym rozkoszom.

rzep-ulm-neu-ulm_059  rzep-ulm-neu-ulm_060

 

Gotowanie na żywo: Maciej Białas i Wojciech Cichy – Rational

Prezentacja kawy: Arkadiusz Oborski i Waldemar Korytowski – Strauss Cafe

Animacje koktajlowe: Anna Krzastek – FruitCup