III MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL KUCHNI ZBÓJNICKIEJ w SKOCZOWIE, czyli WIELKI SKOK ZBÓJNIKÓW NA SKOCZÓW

Opublikowano: 04-08-2011

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej nabiera z każdym rokiem coraz większego rozpędu i gdy po raz pierwszy miał szczęście do pogody, okazało się jaką ciekawą i jak wspaniałą przyszłość ma ta właśnie formuła.
Potężny wystrzał z armaty Czesława Kanafki rozpoczął na Rynku w Skoczowie oficjalną część III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej organizowanego przez: Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczowa, Miejskie Centrum Kultury Skoczów, Euro-Toques Polska, Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim.

armata
Zbójnicy na czele z Wielkim Zbójnikiem, Prezesem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim Janem Sztefkiem opanowali pierwsze ulice Skoczowa po czym rozgościli się na Rynku. Przemówił sam Szef Jan Sztefek, ukazując smutną rzeczywistość Zbójników, otóż:

„Skoczów tak się zmienił w ostatnich latach, że nie znaleźliśmy odpowiedniego miejsca na napad zbójnicki, bo i taki pomysł chodził nam po głowie.  Po zamku ani śladu, rzemieślnicy, których szanujemy jak mało kto, wymagaliby by raczej naszego dofinansowania, niż obrabowania. Kasa miasta, jak wszędzie ledwo zipie, bo też inwestuje w ulice, ekologię, wygląd estetyczny i szkolnictwo. Drobni i więksi przedsiębiorcy walczą z kryzysem, więc wszystkim im okazaliśmy w tym roku wspaniałomyślną litość; licząc na hojność w przyszłości a i obronę naszej Góralsko zbójnickiej gromady, gdyby do czegoś nieoczekiwanego doszło.”

Cóż więc pozostało? Po wysłuchaniu Pani Burmistrz Skoczowa Janiny Żagan, która czujnym okiem obserwowała całą sytuację i Prezesa Beskidzkiego Klubu Kulinarnego Pana Wiesława Wróblewskiego rozpoczęły się tańce i swawole przy muzyce Silesian Soundsystem.

W dniu następnym, czyli w sobotę od samego rana po kolejnym wystrzale z armaty Prezesa Beskidzkiego Klubu Kulinarnego Wiesława Wróblewskiego, Rynek zaczął tętnić życiem; jedni rozkładali swoje kramy z pamiątkami, napitkiem i czymś „na ząb”, kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz inni dobrej woli ludzie biorąc sobie do serc wypowiedź Wielkiego Zbójnika Jana Sztefka o ogólnie rzecz biorąc ciężkim życiu Zbójników zaczęli coś czarować przy gigantycznej patelni od firmy Kubala w wymiarze 180cm.

Rozpoczęła się na dobre impreza prowadzona przez kultowego konferansjera, ozdobę temu podobnych imprez – Stanisława Jaskułkę, który swoim kunsztem oratorskim, znajomością tematu, oczarowywał publiczność i organizatorów.  Stanisław Jaskułka, znany aktor, to charyzmatyczny góral z Nowego Targu. Nie tylko ogarniał całą imprezę, która z zasady jest wielką improwizacją, jako że jednocześnie działo się na rynku wiele zdarzeń równocześnie, ale panował nad całością perfekcyjnie od początku do samego końca.

Wielkie wrażenie zrobił na obecnych mgr inż. Karol Zorychta z Dzięgielowa  (tytuły naukowe specjalnie tu podkreślamy, dodając, że otworzył przewód doktorski), który na scenie, w sposób tradycyjny ostrzygł owcę i wszyscy sobie zadawali pytanie czy owca nie jest na jakichś środkach uspakajających,  bo była nadzwyczaj potulna. Duży nacisk kładziony jest na propagowanie jagnięciny z okolicznych gospodarstw, propagowanie jej aby coraz częściej pojawiała się w restauracjach i karczmach.

Jak co roku w konkursie kulinarnym na potrawę z jagnięciny wystartowały drużyny kucharzy profesjonalistów w ilości 9 ekip z Polski, Słowacji, Czech. Oj pocili się panoczki pod czujnym okiem Jury. Pierwsza drużyna otrzymała Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek na 1500zł ufundowany przez organizatorów Targów Poznańskich i wiele innych nagród. Dziękujemy wszystkim drużynom, które przyjechały z daleka za wspólną rywalizację, Jury miało ciężki orzech do zgryzienia w wyborze zwycięzcy o czym świadczy punktacja. Dzięki tym wspaniałym kucharzom jagnięcina została przyrządzona w sposób godny jej pochodzenia.

Pierwszy raz zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich, które dzięki firmie BIELMAR, która dostarczyła produkty upiekły przepyszne ciasta. Wielki ukłon dla sponsorów bez których nie odbył by się festiwal, dziękujemy że jesteście z nami, bierzecie udział w wielkim przedsięwzięciu ku krzewieniu tradycji kulinarnych i kulturowych, zapraszamy za rok. Mamy nadzieję, że będziecie razem z nami.

Każdy kto odwiedził Rynek w Skoczowie mógł zaznajomić się z kulturą zbójnicką, góralską, a ci bardziej oczytani nabyć książkę Gustawa Morcinka „Ondraszek”, zaś ci co woleli potańcować wsłuchiwali się w muzykę kapel: Torka i Wałasi, Senior z MCK, Koniaków czy Słowiańskiej urody dziewcząt o imionach Eva i Lenka. Znaleźli się i tacy odważni co na scenie z samymi góralami zbójnickiego tańczyli.

Na Festiwalu pojawiło się wiele osobistości świata polityki, Pan Marszałek Województwa Śląskiego Mariusz Kleszczewski, Starosta Powiatu Cieszyńskiego Czesław Gluza, Zbigniew Szeląg z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz wspomniana wcześniej Pani Burmistrz Skoczowa Janina Żagan, którzy to wszyscy dali nam swoje błogosławieństwo na tą imprezę.

Ponadto byli z nami: sam Jean Bos Prezydent Euro-Toques Polska, którego podczas strzelania z muszkietu omal nam nie porwało, ale podchwycił go w ostatniej chwili Krzysztof Gawlik Ekspert Kulinarny RM Gastro, również członek Euro-Toques Polska. Grzechem by było nie wspomnieć o postaci Carlosa Gonzalesa – Tejery Euro-Toques Polska, Waldemara Hołówki, Wolfganga Menge, Grzegorza Komendarka, Pawła Malewskiego.

Wykupując symboliczną cegiełkę Fundacji Braci Golec i tym samym przekazując swój wkład na szczytny cel raczono się pysznym gulaszem zbójnickim przygotowanym przez Beskidzki Klub Kulinarny na potężnej patelni. Nie została ani jedna porcja.

Wspaniałą oprawę miało spotkanie jury, organizatorów, ekip po imprezie w uroczym miejscu na Bladnicach k/Skoczowa. Kto wie, czy podane tam przez górali z Agroturystyki „Na wymowie” z Wisły jagnię i baran na rożnie nie wygrałby konkursu wśród profesjonalistów. Były też i inne specjały, które rozwiązały języki a też pozwoliły snuć plany i projekty zapowiadające się interesująco.

Za rok również będziemy na Rynku w Skoczowie propagując kulturę zbójnicką, jagnięcinę, tradycyjną muzykę, stroje i wiele innych rzeczy związanych z naszą kulturą, której nie należy się wystrzegać.

Wyniki konkursów kulinarnych:

I miejsce ElJazz Club & Restaurant Bydgoszcz Paweł Żukowicz i Tomasz Kużniacki, nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski, czek na 1500zł ufundowany przez organizatorów Targów Poznańskich

Comber jagnięcy faszerowany chlebem i liśćmi winogron podany na musie z wątroby z sosami z hibiskusa i świeżego szczawiu w towarzystwie foie gras z musem z soczewicy

II miejsce Hotel Korona Sandomierz Tomasz Cias i Bogdan Idec

Comber jagnięcy z ziołową kruszonką z puree z boba i kremem z młodej marchewki

III miejsce Restauracja Park Plaza Wrocław Łukasz Partyka i Arkadiusz Dziakowski

Pieczone jagnie w cieście kukurydzianym i maku podawane z babeczką zbójnicką oraz ciepłą galaretką leśną

 

Puchar Burmistrz Miasta Skoczów Janiny Żagan

Hotel Marlene Oscadnica Jan Kralik i Martin Kobzik

 

Puchar Starosty Powiatu Cieszyńskiego Czesława Gluzy

ElJazz Club & Restaurant Bydgoszcz

 

Puchar Marszałka Województwa Śląskiego Mariusza Kleszczewskiego

Hotel Marlene Oscadnica

 

Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

Hotel Korona Sandomierz

 

Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich

I miejsce KGW Harbutowice

II miejsce KGW Wilamowice

III miejsce KGW Kiczyce

 

Serdeczne podziękowania dla sponsorów na czele z firmą BIELMAR, również jako naszego partnera strategicznego:

QimiQ- Henryk Siwak

Saga – Agnieszka Wesoły –Drąg

Jan Bielesz

Piekarnia Byrdziak

Łoboda – Marek Łoboda

Kuracjusz  – Prezes  Kazimierz Gacek

Iglokrak Chłodnie Bielskie – Krzysztof Niemczura

Henryk Kania

Prymat Wojciech Polański

Bank Spółdzielczy  Skoczów Pani Prezes Krystyna Binek –Angełowa

P.P.H.U KAROL CHWASTEK

Swedeponic  –    Sylwia Czauderna

Lazur – Andrzej Szewczyk

Stalgast – Paweł Malewski

Kitle pl. – Maciej Stojanowski

Roman Kubala

Commercio Polska – Jacek Trytko

Winterhalter

Hojna –wycinka drzew

Usługi ogrodnicze Jakub Dudek

Ekologiczne Gospodarstwo Owczarskie Karol Zorychta

Dziękujemy za przybycie prasy, telewizji, portalom Papaja, Gastrona, Zbójnicki  Szlak, Portal Śląska  Cieszyńskiego OX.PL; Kurier Radia Bielsko, Radio 90, Dziennik Zachodni, TVP KATOWICE, TV Silesia, Wieści Skoczowskie, Gazeta Codzienna.

 

Dzięki waszej pracy jesteśmy widoczni, a przez to poszerza się grono osób hołubiące jagnięcinę i tradycję regionu.

Relację na potrzeby organizatorów napisał : Jan Sztefek Prezes Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, Maciej Chojna Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Ustroń 1 sierpnia 2011 r.

 

ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ