MENU BEZ GLUTENU
Opublikowano: 05-08-2011

W Polsce w szybkim tempie rośnie liczba osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Chcąc stołować się poza domem niestety natrafiają na poważną barierę – brakuje miejsc, gdzie mogłyby bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek. Jest to jeden z większych problemów tej grupy osób, znacznie utrudniający ich codzienne życie.

W krajach zachodnich sytuacja osób na diecie bezglutenowej jest o wiele lepsza niż w Polsce.
Na przykład we Włoszech około 2000 barów, pizzerii, restauracji i kawiarni serwuje dania bezglutenowe. Każdy z takich lokali jest oznakowany specjalnym znaczkiem, wszyscy pracownicy wiedzą czym jest gluten i na czym polega dieta bezglutenowa. Chcielibyśmy, aby tak samo było w Polsce!
Dlatego w maju 2011 Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej rozpoczęło ogólnopolski program informacyjno-edukacyjny „MENU BEZ GLUTENU”. Naszym celem jest ułatwienie konsumentom wyboru restauracji, kawiarni i innych miejsc, w których mogą bezpiecznie zjeść bezglutenowy posiłek.
W ramach programu „MENU BEZ GLUTENU” , lokal otrzymuje czytelny i rozpoznawalny przez bezglutenowych konsumentów znak. Logo programu umieszczone w widocznym miejscu na froncie restauracji oznacza, że jej obsługa zna „problem glutenu”, jest przeszkolona i zobowiązała się do przestrzegania wymaganych standardów obsługi gości na diecie bezglutenowej. Konsument wie, że w tym miejscu może bez obawy spożywać bezpieczne dla siebie posiłki.
Zachęcamy wszystkich do przyłączenia się do programu „MENU BEZ GLUTENU” i tym samym otwarcia drzwi swoich restauracji jak dotąd zamkniętych przed tysiącami Polaków. Warto dodać, że w związku ze zbliżającym się EURO 2012 do Polski przyjedzie mnóstwo osób z zagranicy, które są przyzwyczajone do bezglutenowego menu w restauracjach – naprawdę warto to wykorzystać!
Restauracje i kawiarnie, które dołączyły do Programu „MENU BEZ GLUTENU”:
• „THE MINT” , Warszawa, Al. Jana Pawła II 43a, lok.17. Restauracja oferuje dania kuchni śródziemnomorskiej i desery.
• „Pod Baranem”, Kraków, ul. Św. Gertrudy 21. Restauracja oferuje dania kuchni polskiej oraz desery.
• „Manzana”, Kraków, ul. Miodowa 11. To idealne miejsce dla miłośników kuchni meksykańskiej oraz smaków Ameryki Łacińskiej.
• „Wrota Mazur”, Pisz , port nad jeziorem Roś. Znajdziecie tu Państwo dania nie tylko kuchni polskiej, ale także międzynarodowej.
• „Oliwka”, Warszawa, Al. KEN 36a lok. 1. Można zjeść tu nie tylko bezglutenową pizzę, ale także pierogi, czy makarony. Dzieci mogą pobawić się na specjalnie przygotowanym dla nich placu zabaw.
• „odNova”, Wrocław, ul. P. Włodkowica 9. Znajdą tu Państwo dania kuchni tajskiej i międzynarodowej.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktowania się drogą mailową lub telefonicznie z koordynatorkami projektu:
• Grażyna Konińska g.koninska@celiakia.pl tel.: 602 258 466
• Paulina Sabak p.sabak@celiakia.pl tel.: 513 666 035