VII Dorszowe Żniwa
Opublikowano: 22-08-2011

|
Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, na czele z jego niezłomnym Prezesem Krzysztofem Szulborskim.
Patronat Merytoryczny objęło stowarzyszenie Euro- Toques Polska.
.W tym roku Patronat Honorowy nad konkursem objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk. Kulinarne zawody rozpoczęły się o godz. 12.00, od modlitwy Kś. Prałata Wojciecha Przybyła, która była odmówiona w intencji Mistrzostw, prośby jakie skadano do „Najwyższego” to zachowanie zasady Fair Play, rzetelnej pracy sędziów, woli walki zawodników i słonecznej aury, która ma towarzyszyć wszystkim wspólnej zabawie. Nad całością konkursu jak zwykle czuwa profesjonalne Jury, w jego skład weszły następujące osobistości: Komisje sędziowskie Komisja degustacyjna Komisja Vip
W zawodach udział wzięło dziesięć ekip, pochodzących z różnych stron Polski: 1. Restauracja „ Pod Wieżami” Katowice- Marcin Birecki, Karol Przybyła- stanowisko 9 – pkt. 1828 W tym roku ekipy musiały przygotować 11 porcji zakąsek ze śledzia bałtyckiego i 11porcji dania głównego, w którym miał królować połowiony dorsz. Jury zaskoczone było wysokim poziomem Konkursu, na talerzach pojawiły się innowacyjne pomysły, użyto wiele ciekawych technik kulinarnych, zaskakiwała również oryginalna forma podania i specyficzny smak wędzonych potraw. Można było zauważyć, że polska gastronomia zaczęła się rozwijać i w sztuce gotowania wykorzystuje nowe trendy, a przy tym nie zapomina o tradycji z której się wywodzi. W czasie trwania mistrzostw kulinarnych na placu odbywały się liczne atrakcje przygotowane przez firmy sponsorskie. Dzieci modły skorzystać z dmuchanego Wesołego Miasteczka, wziąć udział w konkursie plastycznym organizowanym przez firmę Wilbo, posłuchać muzyki szanty na żywo, czy zjeść obfity posiłek np. wędzonego prosiaka. Po zakończonym konkursie Ks. Wojciech Przybyła odmówił ze wszystkimi modlitwę, dziękując Bogu za pomyślność Konkursu. Ze sceny podziękowano również wszystkim, którzy swoją obecnością zaszczycili Mistrzostwa, wręczając im drobne upominki i „dobre słowo„, a na zakończenie zrobiono pamiątkowe zdjęcie. Wieczorem odbyła się uroczystej Gala Dinner na której ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego, Jury przyznało następujące miejsca: I miejsce zdobyła ekipa: BanGlob – Krzysztof Zdunek, Sławomir Twork
Panowanie otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Anna Bąblińska z Międzynarodowych Targów Poznańskich. II miejsce wywalczył:
III miejsce otrzymała ekipa :
Puchar otrzymała również Iza Russo, która w czasie piątkowych połowów wyciągnęła z morza największą rybę. Punktem kulminacyjnym Gali był niezwykły tort z chleba i golonek, przygotowany przez Wiesława Szymczaka.
Zabawa przy syto zastawionych stołach trwała do późnych godzin nocnych, nie zabrakło również tradycyjnie odśpiewanego włoskiego – VOLARE, które wykonał Chef Giancarllo Russo oraz przeboju disco w wykonaniu kucharzy z Gościńca Słupskiego. Wszystkim sympatykom Dorszowych Żniw serdecznie dziękujemy za wsparcie i doskonałą zabawę, zapraszamy za rok na kolejną edycję Konkursu.
red. AGNIESZKA OCHNIAK
SPONSORZY DORSZOWYCH ŻNIW :
BOŚ – Bank Ochrony Środowiska, Patroni Medialni:
16.08.2011 |