Wino bez alkoholu
Opublikowano: 26-08-2011

Wino bez alkoholu? Tak, teraz do każdej potrawy można dobrać trunek bez obawy o kalorie czy zdrowie. Wina bezalkoholowe to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy kochają wino, ale z różnych względów nie mogą sobie pozwolić nawet na kieliszek do obiadu.
Wina bezalkoholowe to doskonałe rozwiązanie na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne – jak śluby, czy pierwsze komunie. Te bezalkoholowe trunki są całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży, czy kierowców. Mogą delektować się nim także osoby stroniące od alkoholu ze względów religijnych lub psychologicznych, a także zdrowotnych.
Wina bezalkoholowe powstają w taki sam sposób jak wina tradycyjne – czyli w procesie fermentacji winogron. Różnią się tylko brakiem alkoholu, który zostaje usunięty w procesie dealkoholizacji. Wino zachowuje więc swój aromat, smak, zapach, a nawet zawartość przeciwutleniaczy – po usunięciu alkoholu traci jedynie na kaloryczności i charakterystycznej „mocy”.
Dealkoholizacja to chroniony patentem proces, który gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości wina przy niemal całkowitej redukcji alkoholu.
Warto zaznaczyć, że wina bezalkoholowe posiadają, podobnie jak wina klasyczne, składniki mające bardzo korzystne właściwości dla organizmu człowieka. Są to przeciwutleniacze oraz melatonina. Składniki te zapobiegają starzeniu się komórek, redukują ryzyko wystąpienia nowotworu oraz odpowiadają za procesy regeneracyjne. Jednocześnie redukcja alkoholu chroni przed nadciśnieniem, cukrzycą czy uszkodzeniami układu nerwowego. To alkohol jest głównym nośnikiem kalorii w tradycyjnych trunkach. W winach bezalkoholowych jest on zredukowany o 70-95%, dzięki czemu są one świetnym uzupełnieniem każdej diety.
Więcej informacji w tym temacie można znaleźć na stronie www.winabezalkoholowe.pl – tam można również zamówić ten trunek.