Znamy już zwycięzcę pierwszych Mistrzostw coffeeheaven Barista of The Year

Opublikowano: 23-09-2011

Agnieszka_Miller_-_coffeeheaven_Barista_of_the_YearW pasjonujących, dynamicznych, pełnych aromatu kawy Mistrzostwach Najlepszych Baristów* w Polsce – coffeeheaven Barista of The Year 2011 zwyciężyła Agnieszka Miller – barista z Łódzkiej kawiarni coffeeheaven. Mistrzyni już w październiku będzie pierwszym reprezentantem coffeeheaven podczas międzynarodowych Mistrzostw Barista of the Year w Londynie.

Debiutujące w tym roku Mistrzostwa coffeeheaven Barista of The Year były prawdziwym spektaklem pasji i umiejętności baristów coffeeheaven, którzy stanęli przed licznie zgromadzoną publicznością, aby odkryć na czym polega ich praca i pokazać jak wiele czynników wpływa na perfekcyjnie przygotowaną kawę. W całej Polsce w 79 kawiarniach tej marki pracuje ponad 800 osób, a sześciu baristów coffeeheaven, wyłonionych z eliminacji regionalnych wczoraj miało okazję zmierzyć się w Finałach Mistrzostw i walczyć o tytuł Barista of The Year 2011. Cała szóstka baristów zdobyła serca i podniebienia jurorów, gdyż wyróżniali się nie tylko nieprzeciętnymi umiejętnościami i profesjonalizmem, ale także nerwami ze stali i niezwykłą kreatywnością.

Podczas rozgrywanych w niezwykle dynamicznym tempie mistrzostw, bariści pokazywali swoją perfekcję i niezwykła finezję w 3 konkurencjach:
perfekcyjne cappuccino: bariści w przeciągu 3 minut przygotowywali 4 identyczne cappuccino – liczył się idealny balans pomiędzy delikatnie i jedwabiście spienioną pianką z mleka a perfekcyjnie zaparzonym w manualnym procesie espresso. Sędziowie oceniali technikę, smak i wygląd zaserwowanych kaw.
espresso na czas: bariści w ciągu 3 minut przygotowywali jak największą liczbę espresso, wszystkie musiały spełniać najwyższe standardy. Sędziowie poprzez ocenę jakości, wyglądu perfekcji wykonania ogłaszali liczbę idealnie przyrządzonych kaw
drink dowolny: w przeciągu 6 minut bariści prezentowali swoją kreatywność, to konkurencja, w której liczyła się innowacyjność i odpowiedni balans pomiędzy finezją smaków a perfekcją espresso. Bariści mieli szansę wyrażenie swojej osobowości w najlepszy sposób, jaki może to zrobić barista – poprzez przygotowanie bezalkoholowego drinku kawowego według własnej receptury. Najważniejsze było to, aby kawa pozostała kawą i nadal dominowała w przygotowanym napoju, z pozostałymi składnikami idealnie współgrającymi i tworzącymi niepowtarzalną kompozycję smaków. Sędziowie oceniali oryginalność, smak oraz wygląd podanych napojów.

Poziom był niezwykle wyrównany. Do samego końca nie było wiadomo, kto znajdzie się na pierwszym miejscu, a jury stanęło przed bardzo trudnym zadaniem, mimo iż zasiedli w nim prawdziwi eksperci:
Konrad Oleksak – SCAE Barista Certyfier, koordynator Polskiego Oddzialu Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości, wspolwlaściciel palarni kaw speciality Kofi Brand. W branży kawowej od 2004 r., doświadczenie zawodowe zdobywał w Polsce i Europie. Sędzia sensoryczny mistrzostw krajowych i zagranicznych;
informacja prasowa
Jarosław Buss – od 20 lat zawodowo zajmuje się organizowaniem szkoleń z zakresu testowania whisky i alkoholi szlachetnych. Członek Scotch Malt Whisky Society. Współwłaściciel i Członek zarządu firmy Ciechan Impex, zajmującej się importem alkoholi szlachetnych;
Ireneusz Klukowski – dyrektor operacyjny coffeeheaven, od 7 lat związany z CHI Polska SA, gdzie odpowiada za rozwój i codzienną działalność 79 kawiarni w całej Polsce;
Przemysław Słomiński – szef działu kawy i napojów coffeeheaven – certyfikowany sędzia SCAE Polish Chapter, od ponad 7 lat w CHI Polska SA, gdzie odpowiada za jakość kaw i napojów, kreację nowych smaków i rozwój mistrzów kawowych coffeeheaven;

O wyborze zwycięzcy zadecydowały tak naprawdę detale. – To była rzeczywiście trudna decyzja. Nasze obrady trwały dłużej niż zakładaliśmy, gdyż poziom zawodników był niezwykle wysoki i przede wszystkim równy. Różnice były minimalne – a ostatecznie przeważyła osobowość zwyciężczyni która niesamowicie wzbogaciła występ – uśmiech, radość w oczach, prawdziwa pasja i serce do kawy”– uśmiech, radość w oczach, prawdziwa pasja i serce do kawy” – skomentował Przemysław Słomiński, ekspert kawowy coffeeheaven.

Zaszczytny i upragniony tytuł coffeeheaven Barista of the Year 2011 przypadł Agnieszce Miller z coffeeheaven w Galerii Łódzkiej, która urzekła jurorów nie tylko swoimi umiejętnościami technicznymi, ale przede wszystkim spontanicznością i kreatywnością. Jej drink „Mint Wave” zaskoczył unikalnym połączeniem likieru kahlua, syropu miętowego zmiksowanego z mlekiem i kostkami lodu oraz warstwy mlecznej ciepłej pianki, która przykryła idealnie zaparzone podwójne espresso. – To miała być tylko zwykła przygoda, szansa sprawdzenia się w tym, co lubię robić. Nie spodziewałam się, że zakończy się 1. miejscem w mistrzostwach – relacjonuje wzruszona Agnieszka Miller i dodaje: – Zawsze lubiłam kawę, bez niej nie wyobrażam sobie dnia. Stąd wybór wakacyjnej pracy w coffeeheaven. To było 1,5 roku temu. Spontaniczna decyzja, która na stałe związała mnie z fascynującym światem kawy. Dzięki niej znalazłam się w gronie wyjątkowych ludzi, których pasja i zaangażowanie pozwoliły mi tak naprawdę zdobyć ten tytuł.

Przed Agnieszką kolejne wyzwanie. Jako najlepsza baristka coffeeheaven w Polsce, już 18 października zmierzy się z baristami z całego świata podczas międzynarodowych Mistrzostw Costa Coffee Barista of the Year w Londynie.

– Mistrzostwa coffeeheaven Barista of the Year to przełomowe wydarzenie zarówno w skali naszej firmy jak i całej branży kawowej w Polsce – komentuje Paweł Wasiljew, dyrektor zarządzający CHI Polska. – Od samego początku wiele inwestujemy w edukację na temat kawy, promujemy rozwój kompetencji, jakości, profesjonalizmu. Takie wydarzenia to święto pasji, wiedzy i doświadczenia naszych baristów, którzy z każdego ziarenka starają się wydobyć to co najlepsze. To także cel, dzięki któremu nasi pracownicy wyraźniej dostrzegają możliwości, jakie stoją przed nimi w zakresie rozwoju osobistego i zawodowego – cel, do którego mogą dążyć każdego dnia. Fantastyczne relacje, efektowne wystąpienia, wysoki kunszt i wiedza, pasja udzielająca się innym – właśnie to jest najlepszą kwintesencją pracy baristy – kończy Paweł Wasiljew.

Mistrzostwa coffeeheaven Barista of the Year odbyły się po raz pierwszy, 22 września 2011 w Loft 44 w Warszawie. Partnerami wydarzenia byli: HAVI Logistics, Tork, Monin, Koree, Ciechan Impex, Huhtamaki, Coca Cola, Ecolab, Vileda Professional, Henri Kruse Polska, Monbana.

*kim jest barista? – barista to termin pochodzący od włoskiego słowa „bar” i odnosi się do osoby, która posiadła wysoki poziom wiedzy i umiejętności w zakresie przygotowywania napojów kawowych opartych na ręcznie parzonym espresso.
______________________________________________________________________________