Gra smaków i zmysłów pod dubieckim niebem
Opublikowano: 29-09-2011

W ostatni weekend września, w promieniach słońca kończącego się właśnie lata, Zamek w Dubiecku po raz kolejny stał się centrum propagowania polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski.
IX Ogólnopolskie Prezentacje Regionów przyciągnęły wiele ekip z całej Polski, które połączyło jedno wspólne zadanie: prezentacja potraw wywodzących się z ich rodzimego regionu. Pięknie zaaranżowane, regionalne stoiska pełne skojarzeń z rodzima kuchnią i tradycją cieszyły oczy gości, natomiast zapachy potraw unoszące się w ich otoczeniu niesamowicie działały na inne zmysły…
Gościem honorowym Przeglądu był ambasador marki Kenwood – Teo Vafidis, który po raz kolejny udowodnił iż … gotowanie jest prawdziwym teatrem kulinarii, teatrem w którym przeplatają się: smak rodzimych produktów, profesjonalizm i serce włożone w gotowanie.
Przeplatając się nawzajem tworzą przepis na trio doskonałe, trio ( z gr. Triada) które sprawia iż gotowanie staje się prawdziwą sztuką… A kucharz, niczym najlepszy aktor pobudza zmysły: smaku, wzroku i węchu… Wszystko to sprawia, że gotowanie staje się prawdziwą grą – grą kunsztu, dobrego humoru i wysublimowanego smaku.
Podczas specjalnego pokazu Teo Vafidis, używając sprzętu marki Kenwood: robota Cooking Chef i blendera ręcznego Triblade udowodnił, jak przyjemne – i co najważniejsze proste – może być codzienne gotowanie. Gotowanie na które znajdzie czas każdy z nas – mimo wszechobecnego galopu współczesnego życia.
Jedna z bloggerek napisała kiedyś: Kiedy gotuję wszystko oddaje w ręce umysłu, kuchnia fantazji pełna jest smaków i zapachów przyprawiających o dreszcze. Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis…
Organizatorzy IX Ogólnopolskich Prezentacji Regionów zadbali także o niezwykłą artystyczną oprawę wydarzenia. Pełen wrażeń dzień zakończył występ kabaretu Krzysztofa Skiby, a także pokaz sztucznych ogni, które rozświetliły niebo nad dubieneckim zamkiem.
Tym samym, w piękny sobotni wieczór zamek w Dubiecku stał się miejscem, gdzie zaspokojono wszelkie pragnienia– zarówno kulinarne jak i artystyczne.
Gra smaków i zmysłów pod dubieckim niebem
Opublikowano: 29-09-2011

W ostatni weekend września, w promieniach słońca kończącego się właśnie lata, Zamek w Dubiecku po raz kolejny stał się centrum propagowania polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski.
IX Ogólnopolskie Prezentacje Regionów przyciągnęły wiele ekip z całej Polski, które połączyło jedno wspólne zadanie: prezentacja potraw wywodzących się z ich rodzimego regionu. Pięknie zaaranżowane, regionalne stoiska pełne skojarzeń z rodzima kuchnią i tradycją cieszyły oczy gości, natomiast zapachy potraw unoszące się w ich otoczeniu niesamowicie działały na inne zmysły…
Gościem honorowym Przeglądu był ambasador marki Kenwood – Teo Vafidis, który po raz kolejny udowodnił iż … gotowanie jest prawdziwym teatrem kulinarii, teatrem w którym przeplatają się: smak rodzimych produktów, profesjonalizm i serce włożone w gotowanie.
Przeplatając się nawzajem tworzą przepis na trio doskonałe, trio ( z gr. Triada) które sprawia iż gotowanie staje się prawdziwą sztuką… A kucharz, niczym najlepszy aktor pobudza zmysły: smaku, wzroku i węchu… Wszystko to sprawia, że gotowanie staje się prawdziwą grą – grą kunsztu, dobrego humoru i wysublimowanego smaku.
Podczas specjalnego pokazu Teo Vafidis, używając sprzętu marki Kenwood: robota Cooking Chef i blendera ręcznego Triblade udowodnił, jak przyjemne – i co najważniejsze proste – może być codzienne gotowanie. Gotowanie na które znajdzie czas każdy z nas – mimo wszechobecnego galopu współczesnego życia.
Jedna z bloggerek napisała kiedyś: Kiedy gotuję wszystko oddaje w ręce umysłu, kuchnia fantazji pełna jest smaków i zapachów przyprawiających o dreszcze. Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis…
Organizatorzy IX Ogólnopolskich Prezentacji Regionów zadbali także o niezwykłą artystyczną oprawę wydarzenia. Pełen wrażeń dzień zakończył występ kabaretu Krzysztofa Skiby, a także pokaz sztucznych ogni, które rozświetliły niebo nad dubieneckim zamkiem.
Tym samym, w piękny sobotni wieczór zamek w Dubiecku stał się miejscem, gdzie zaspokojono wszelkie pragnienia– zarówno kulinarne jak i artystyczne.