III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy
Opublikowano: 27-10-2011

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa” oraz Beskidzki Klub Kulinarny ma przyjemność zaprosić Państwa na III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy – CIESZYN 29.11.2011
Informacje dotyczące konkursu
1. Organizatorem konkursu są:
– Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie, plac Londzina 3
– Beskidzki Klub Kulinarny z siedzibą w Skoczowie.
2. Konkurs odbędzie się 29 listopada 2011r w ZSEG Cieszyn pl. Londzina 3
o godz. 10:30, odprawa przed konkursem o godz. 10:00.
3. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych
4. Celem konkursu jest
– propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej
– doskonalenie umiejętności zawodowych
– pobudzenie kreatywności uczniów
5. Uczestnicy startują indywidualnie, po 1 zawodniku z każdej szkoły.
6. Uczestnicy przygotowują potrawy z wykorzystaniem produktów, które zapewnia organizator. (Każdy uczestnik konkursu wykonuje danie zasadnicze z wykorzystaniem ryb w ilości 4 porcji.)
7. Numer zgłoszenia ucznia jest jednocześnie numerem startowym.
8. Zgłoszenia szkół i uczestników należy przesłać do ZSEG elektronicznie na adres
bkmb@zseg.cieszyn.pl lub telefonicznie pod numer 601517218 p. Bożena Pieszka
do dnia 10 listopada 2011r.
9. Uczestnicy proszeni są o wpłatę 30 zł/osobę ( w tym jest możliwość skorzystania
z obiadu dla uczestników konkursu) na konto szkoły 06 1560 1023 2116 1038 8538
0004 z dopiskiem „III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy”
10. Receptury na cztery porcje, nazwiska uczniów i opiekunów należy przesłać na
adres e-mail bkmb@zseg.cieszyn.pl do 22 listopada 2011 roku.
11. Bliższe informacje i komplet dokumentów będą podane w terminie
do 21 października 2011 roku na stronie internetowej szkoły www.zseg.cieszyn.pl
12. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy oraz upominki, a laureaci pierwszych trzech
miejsc nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów.
13. W czasie trwania konkursu odbywać się będą pokazy kulinarne.
14. W dniu konkursu dostępna będzie kawiarenka, do której zapraszamy na poczęstunek wszystkich uczestników, opiekunów oraz gości – sala nr 45 (parter).
15. Organizacja dnia konkursu:
- 8:00 – 9:30 rejestracja uczestników
- 10:00 odprawa uczestników
- 10:30 rozpoczęcie konkursu w pracowniach nr: 49, 50
- ok 15:00 ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w auli – sala nr 85 (trzecie piętro)
16. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w regulaminie.
17. W przypadku małej ilości zgłoszeń istnieje możliwość startu dwóch uczniów z jednej szkoły.