„Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”
Opublikowano: 15-11-2011

Emocje, emocje, emocje….. dzień pełen adrenaliny płynącej szerokim strumieniem, tak w najprostszy sposób można opisać zmagania uczestników konkursów w trakcie Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”. Już po raz trzeci w dniu 4 listopada 2011 roku odbył się finał Konkursu w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie.
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.
Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zakwalifikowało się 12 drużyn szkół gastronomicznych z całego kraju, ponadto Kapituła Konkursu postanowiła dopuścić dodatkowo do udziału w finale konkursu kulinarnego reprezentację szkoły gastronomicznej z Berlina:
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
- Zespół Szkół Nr 7 Wałbrzych
- Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin
- Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Kłanino
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
- Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Garwolin
- Zespół Szkół Gastronomicznych Łódź
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Otwock
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Bartosz Murawski, Dawid Walasek, – Warszawa
- Bartosz Peter, Marcin Maciejewski, – Wałbrzych
- Philipp Werner, Kristin Krauß, – Berlin
- Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek, – Kraków
- Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff, – Kłanino
- Piotr Rutecki, Michał Malek, – Gdańsk
- Andrzej Skrobisz, Łukasz Borowski, – Warszawa
- Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno, – Warszawa
- Jacek Garnek, Mateusz Półtorak, – Garwolin
- Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk, – Łódź
- Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński, – Olsztyn
- Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk, – Otwock
- Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski, – Biała Podlaska
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury. Po raz pierwszy w tegorocznej edycji skład jurorów został poszerzony o nauczycieli przedmiotów zawodowych szkół gastronomicznych, których drużyny nie zostały zakwalifikowane do rywalizacji finałowej.
Profesjonalne Jury degustacyjne pracowało w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący
Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol
Robert Talarek – Szef kuchni bankietowej hotelu Sheraton
Bogusława Pawelska Kozon – nauczyciel
Dariusz Dudziuk – nauczyciel
Jury techniczne:
Krzysztof Szulborski – przewodniczący
Jarosław Uściński – Restauracja Monsfera
Magdalena Górska – nauczyciel
Cezary Skalski – nauczyciel
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu a zwłaszcza test wiedzy kelnerskiej nie były łatwe. O porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy, baczne oczy piątki jurorów widziały wszystko
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Patrycja Piekart , – Warszawa
- Jakub Sajdłowski, – Wałbrzych
- Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin (nie wystawiła uczestnika)
- Dariusz Bukowski, – Kraków
- Agnieszka Dettlaff, – Kłanino
- Marcelina Bombka, – Gdańsk
- Paulina Walaśkiewicz, Warszawa
- Weronika Remiszewska, – Warszawa
- Paulina Wójcik, – Garwolin
10. Natalia Parylak, – Łódź
11. Katarzyna Jasińska, – Olsztyn
12. Piotr Sabała, – Otwock
13. Marta Lubowicka, – Biała Podlaska
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej
Jan Stawarz – manager
Paweł Gurszyński – manager
Magdalena Górska – nauczyciel
Cezary Skalski – nauczyciel
Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.
W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazowe szkolenia zawodowe i pokazy sponsorskie. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się szkolenia i pokazy z zakresu obróbki wstępnej, krojenia i rozdrabniania warzyw i owoców firmy Robot coupe, wykład odnoszący się do stosowania świeżych ziół firmy Swedeponic, prezentacja firmy Meridon, przez cały dzień swój kunszt prezentowali Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz ucząc podstaw carvingi. Pokazowe dania kulinarne z zastosowaniem róznych technik prezentował Zbyszek Łęgowski, uczestnicy obejrzeli filmy i prezentacje firm Saga i Piekarni szwajcarskiej Intereuropol, zapoznali się z najnowszymi produktami firmy Ecolab oraz poznali nowatorskie sposoby zastosowania śmietany w gastronomii marki QimiQ.
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele wielu urzędów patronujących Konkursowi oraz wielu znamienitych szefów kuchni.
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i bardzo wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:
I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli: Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk – Łódź
II miejsce: Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych
II miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa
III miejsce: Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino
III miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock
III miejsce: Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn
Specjalne wyróżnienie od Jury technicznego za organizację i profesjonalizm pracy otrzymali: Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin
I miejsce w konkursie kelnerskim zajęła: Weronika Remiszewska – Warszawa
II miejsce: Marta Lubowicka – Biała Podlaska
II miejsce: Piotr Sabała – Otwock
III miejsce: Dariusz Bukowski – Kraków
III miejsce: Agnieszka Dettlaff – Kłanino
III miejsce: Natalia Parylak – Łódź
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:
Zespół Szkół Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa
Jarosław Kowalewski (kucharz)
Łukasz Ładno (kucharz)
Weronika Remiszewska (kelnerka)
Eugenia Kościk (opiekun zespołu)
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” wspierali:
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Oficjalne wyniki
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”
Uczestnicy wg nr startowych
|
konkurs kulinarny |
Miejsce |
konkurs kelnerski |
Miejsce |
Grand Prix |
Miejsce |
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa Bartosz Murawski Dawid Walasek Patrycja Piekart |
555 |
|
188 |
|
743 |
|
Zespół Szkół Nr 7 Wałbrzych Bartosz Peter Marcin Maciejewski Jakub Sajdłowski |
608 |
II |
213 |
|
821 |
|
Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin Philipp Werner Kristin Krauß |
501 |
|
—- |
—- |
—- |
—- |
Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków Mateusz Kiermasz Norbert Szczurek Dariusz Bukowski |
560 |
|
225 |
III |
785 |
|
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Kłanino Tomasz Krzynowek Maciej Muddlaff Agnieszka Dettlaff |
595 |
III |
215
|
III |
810 |
|
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk Piotr Rutecki Michał Malek Marcelina Bombka |
536 |
|
170 |
|
706 |
|
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa Andrzej Skrobisz Łukasz Borowski Paulina Walaśkiewicz |
466 |
|
190 |
|
656 |
|
Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa Jarosław Kowalewski Łukasz Ładno Weronika Remiszewska |
596 |
II |
255 |
I |
851 |
GRAND PRIX |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Garwolin Jacek Garnek Mateusz Półtorak Paulina Wójcik |
527 |
|
195 |
|
722 |
|
Zespół Szkół Gastronomicznych Łódź Tomasz Ziółkowski Arkadiusz Stańczyk Natalia Parylak |
609 |
I |
215 |
III |
824 |
|
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn Arkadiusz Kłodowski Szymon Kuczyński Katarzyna Jasińska |
570 |
III |
210 |
|
780 |
|
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Otwock Sebastian Wilczek Karol Owczarczyk Piotr Sabała |
589 |
III |
245 |
II |
834 |
|
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska Katarzyna Dołęgowska Marcin Milczarski Marta Lubowicka |
545 |
|
250 |
II |
795 |
|
Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater
Przewodniczący Kapituły Konkursu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”
Adam Michalski