„Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”

Opublikowano: 15-11-2011

Emocje, emocje, emocje….. dzień pełen adrenaliny płynącej szerokim strumieniem, tak w najprostszy sposób można opisać zmagania uczestników konkursów w trakcie Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”. Już po raz trzeci w dniu 4 listopada 2011 roku odbył się finał Konkursu w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych na ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie.

komorska2

 

 

Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: Przewodniczący Kapituły Konkursu Adam Michalski i Przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Krzysztof Szulborski. Rywalizacja już tradycyjnie odbywała się w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.

konk1  konk2

Do finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”  zakwalifikowało się 12 drużyn szkół gastronomicznych z całego kraju, ponadto Kapituła Konkursu postanowiła dopuścić dodatkowo do udziału w finale konkursu kulinarnego reprezentację szkoły gastronomicznej z Berlina:

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa
  2. Zespół Szkół Nr 7 Wałbrzych
  3. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków
  5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Kłanino
  6. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk
  7. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa
  8. Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa
  9. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Garwolin
  10. Zespół Szkół Gastronomicznych Łódź
  11. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn
  12. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Otwock
  13. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Bartosz Murawski, Dawid Walasek, – Warszawa
  2. Bartosz Peter, Marcin Maciejewski, – Wałbrzych
  3. Philipp Werner, Kristin Krauß, – Berlin
  4. Mateusz Kiermasz, Norbert Szczurek, – Kraków
  5. Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff, – Kłanino
  6. Piotr Rutecki, Michał Malek, – Gdańsk
  7. Andrzej Skrobisz, Łukasz Borowski, – Warszawa
  8. Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno, – Warszawa
  9. Jacek Garnek, Mateusz Półtorak, – Garwolin
  10. Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk, – Łódź
  11. Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński, – Olsztyn
  12. Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk, – Otwock
  13. Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski, – Biała Podlaska

Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury. Po raz pierwszy w tegorocznej edycji skład jurorów został poszerzony o nauczycieli przedmiotów zawodowych szkół gastronomicznych, których drużyny nie zostały zakwalifikowane do rywalizacji finałowej.

Profesjonalne Jury degustacyjne pracowało w składzie:

Andrzej Bryk – przewodniczący

Paweł Malewski –  Prezes Stalgast Sp. z o.o.

Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol

Robert Talarek – Szef kuchni bankietowej hotelu Sheraton

Bogusława Pawelska Kozon – nauczyciel

Dariusz Dudziuk – nauczyciel

Jury techniczne:

Krzysztof Szulborski – przewodniczący

Jarosław Uściński  – Restauracja Monsfera

Magdalena Górska – nauczyciel

Cezary Skalski – nauczyciel

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerski. Dwa sposoby nakrycia stołu a zwłaszcza test wiedzy kelnerskiej nie były łatwe. O porozumiewaniu się i ściąganiu nie było mowy, baczne oczy piątki jurorów widziały wszystko

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Patrycja Piekart , – Warszawa
  2. Jakub Sajdłowski, – Wałbrzych
  3. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin (nie wystawiła uczestnika)
  4. Dariusz Bukowski, – Kraków
  5. Agnieszka Dettlaff, – Kłanino
  6. Marcelina Bombka, – Gdańsk
  7. Paulina Walaśkiewicz, Warszawa
  8. Weronika Remiszewska, – Warszawa
  9. Paulina Wójcik, – Garwolin

10.  Natalia Parylak, – Łódź

11.  Katarzyna Jasińska, – Olsztyn

12.  Piotr Sabała, – Otwock

13.  Marta Lubowicka, – Biała Podlaska

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii Kelnerskiej

Jan Stawarz – manager

Paweł Gurszyński – manager

Magdalena Górska – nauczyciel

Cezary Skalski – nauczyciel

Poziom praktycznego przygotowania uczestników konkursu kelnerskiego był bardzo wysoki. Za tak profesjonalne przygotowanie kelnerów do rywalizacji konkursowej należą się wielkie podziękowania opiekunom zawodowym wszystkich uczniów konkursu.

W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej  przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazowe szkolenia zawodowe i pokazy sponsorskie. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się szkolenia i pokazy z zakresu obróbki wstępnej, krojenia i rozdrabniania warzyw i owoców firmy Robot coupe, wykład odnoszący się do stosowania świeżych ziół firmy Swedeponic, prezentacja firmy Meridon, przez cały dzień swój kunszt prezentowali Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz ucząc podstaw carvingi. Pokazowe dania kulinarne z zastosowaniem róznych technik prezentował Zbyszek Łęgowski, uczestnicy obejrzeli filmy i prezentacje firm Saga i Piekarni szwajcarskiej Intereuropol, zapoznali się z najnowszymi produktami firmy Ecolab oraz poznali nowatorskie sposoby zastosowania śmietany w gastronomii marki QimiQ.

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele wielu urzędów patronujących Konkursowi oraz wielu znamienitych szefów kuchni.

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i bardzo wyrównany o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:

I miejsce w Konkursie Kulinarnym zajęli: Tomasz Ziółkowski, Arkadiusz Stańczyk – Łódź

II miejsce: Bartosz Peter, Marcin Maciejewski – Wałbrzych

II miejsce: Jarosław Kowalewski, Łukasz Ładno – Warszawa

III miejsce: Tomasz Krzynowek, Maciej Muddlaff – Kłanino

III miejsce: Sebastian Wilczek, Karol Owczarczyk – Otwock

III miejsce: Arkadiusz Kłodowski, Szymon Kuczyński – Olsztyn

Specjalne wyróżnienie od Jury technicznego za organizację i profesjonalizm pracy otrzymali: Philipp Werner, Kristin Krauß – Berlin

I miejsce w konkursie kelnerskim zajęła: Weronika Remiszewska – Warszawa

II miejsce: Marta Lubowicka – Biała Podlaska

II miejsce: Piotr Sabała – Otwock

III miejsce: Dariusz Bukowski – Kraków

III miejsce: Agnieszka Dettlaff – Kłanino

III miejsce: Natalia Parylak – Łódź

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:

Zespół Szkół Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa

Jarosław Kowalewski (kucharz)

Łukasz Ładno (kucharz)

Weronika Remiszewska (kelnerka)

Eugenia Kościk (opiekun zespołu)

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” wspierali:

 wsparcie

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

 

Oficjalne wyniki

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”

Uczestnicy

wg nr startowych

 

konkurs kulinarny

Miejsce

konkurs kelnerski

Miejsce

Grand Prix

Miejsce

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Warszawa

Bartosz Murawski

Dawid Walasek

Patrycja Piekart

 

 

555

 

 

 

188

 

 

 

743

 

Zespół Szkół Nr 7

Wałbrzych

Bartosz Peter

Marcin Maciejewski

Jakub Sajdłowski

 

 

608

 

 

II

 

 

213

 

 

 

821

 

Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin

Philipp Werner

Kristin Krauß

 

 

501

 

 

 

—-

 

 

—-

 

 

—-

 

 

—-

Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 Kraków

Mateusz Kiermasz

Norbert Szczurek

Dariusz Bukowski

 

 

560

 

 

 

225

 

 

III

 

 

785

 

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

Kłanino

Tomasz Krzynowek

Maciej Muddlaff

Agnieszka Dettlaff

 

 

595

 

 

III

 

 

215

 

 

 

III

 

 

810

 

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk

Piotr Rutecki

Michał Malek

Marcelina Bombka

 

 

536

 

 

 

170

 

 

 

706

 

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Warszawa

Andrzej Skrobisz

Łukasz Borowski

Paulina Walaśkiewicz

 

 

466

 

 

 

190

 

 

 

656

 

Zespół Szkół Gastronomicznych

Warszawa

Jarosław Kowalewski

Łukasz Ładno

Weronika Remiszewska

 

 

596

 

 

II

 

 

255

 

 

I

 

 

851

 

 

GRAND PRIX

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2

Garwolin

Jacek Garnek

Mateusz Półtorak

Paulina Wójcik

 

 

527

 

 

 

195

 

 

 

722

 

Zespół Szkół Gastronomicznych

Łódź

Tomasz Ziółkowski

Arkadiusz Stańczyk

Natalia Parylak

 

 

609

 

 

I

 

 

215

 

 

III

 

 

824

 

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, Olsztyn

Arkadiusz Kłodowski

Szymon Kuczyński

Katarzyna Jasińska

570

 

 

III

 

 

 

210

 

 

 

 

780

 

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych

Otwock

Sebastian Wilczek

Karol Owczarczyk

Piotr Sabała

589

 

 

III

 

 

 

245

 

II

 

 

 

834

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, Biała Podlaska

Katarzyna Dołęgowska

Marcin Milczarski

Marta Lubowicka

 

 

545

 

 

 

250

 

II

 

 

795

 

Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater

Przewodniczący Kapituły Konkursu

„Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”

 Adam Michalski