VII Festiwal Kuchni Greckiej oraz IV Polski Festiwal Carvingu
Opublikowano: 02-02-2012

Teo Vafidis zaprasza na VII Festiwal Kuchni Greckiej oraz IV Polski Festiwal Carvingu, 21 marca 2012 roku w godzinach 10.00-18.00 podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie
Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Swoją obecnością i kunsztem zaszczycą Festiwal przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którzy wraz z KSK Grecji zasiądą w Jury konkursowym. Jest również znakomitą okazją do poznania nowych talentów gastronomicznych. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Zwycięzca Festiwalu jest nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012 roku. Ponadto dla zwycięzcy Biuro Podróży Hellas Travel ufundowało tygodniowy pobyt w Grecji wraz z osobą towarzyszącą.
IV Polski Festiwal Carvingu to doskonała okazja poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.
Termin nadsyłania zgłoszeń do udziału w Konkursie Kulinarnym i Carvingowym
upływa 3 marca 2012 roku
Firmy The Greek Gourmet zaprezentuje szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów importowanych na polski rynek. Zapraszamy na degustację smakowitych przekąsek ze słonecznej Hellady.
Na zakończenie VII Festiwalu Kuchni Greckiej, zostaną wręczone nagrody, nominacje i podziękowania. Festiwal i zmagania konkursowe będą relacjonowane przez radio i TV, a także pojawią się na łamach dzienników i czasopism branżowych oraz na portalach internetowych w kraju i zagranicą. Honorowy Patronat nad Festiwalem objęła Fundacja Dzieciom „Zdążyć z pomocą”.
Organizatorzy VII Festiwalu Kuchni Greckiej:
- Teo Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny, Executive Chef – Kuchnia grecka www.vafidis.pl
- Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl oraz Klub Szefów Kuchni Grecji www.chefsclub.gr
- Organizator techniczny: MT Targi, organizator Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro www.mttargi.pl
REGULAMIN KONKURSU
FORMULARZ ZGLOSZENIOWY DO POBRANIA
Jury VII Festiwalu Kuchni Greckiej
- Przewodniczący Jury – Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja
- Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja
- Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników