Pokazy kulinarne w Karczmie Chata w Lublinie

Opublikowano: 08-02-2012

W sobotę, 21 stycznia, Robert Sowa i Konrad Birek poprowadzili pokazy kulinarne podczas „Rybnej Uczty” w Karczmie CHATA w Lublinie. W godzinach 15.00-20.00 stoły uginały się od rybnych przysmaków, a mistrz kulinarny serwował świeżo pieczonego łososia norweskiego z bobem duszonym w śmietanie z polską szynką dojrzewającą.

Karczma_Chata

  

 

W menu królowały tego dnia ryby prosto z łowiska – pstrągi, karpie, sumy, sandacze i jesiotry. Zmarzniętych gości rozgrzewała zupa rybna z kociołka, a na rybnym stole pod strzechą znalazło się mnóstwo rybnych rarytasów, m.in. szynka z karpia, pieczony w całości łosoś, karp po żydowsku, roladki z łososia, smażony karp, sandacz złocisty i wędzony pstrąg.

Do potraw serwowano pyszne nalewki, wina i piwa własnego wyrobu, które wzbogacały smak potraw i wprowadzały gości w cudowny nastrój. Wieczór uświetnił występ Kapeli Drewutnia oraz promocja książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść”. To był wyjątkowy dzień, który na pewno na długo pozostanie w pamięci gospodarzy i gości.

Domowa atmosfera i tradycyjna polska gościnność sprawia, że czas spędzony pod dachem Chaty upływa na ciekawych rozmowach i biesiadach, które na długo pozostają we wspomnieniach gości. A kulinarnie na co dzień Karczma Chata Swojsko Strawa serwuje pyszne dania polskie, staropolskie, regionalne i kresowe.  
   
Lista imprez specjalnych, które planowane są w Karczmie w 2012 roku…
31 marca – w ciągu dnia „Wędzenie wyrobów ze świnobicia”
14 kwietnia – w dzień i po zmroku „Turniej wina domowego”
maj – wiosenne grillowanie
czerwiec – pokaz sztuki kowalskiej
lipiec – pokaz garncarstwa
sierpień – pokaz wikliniarstwa
22 września – „Warsztaty i Turniej Piwa Domowego”

Więcej informacji: www.chata.lublin.pl