NEW TECHnology w walentynkowym menu Andrzeja Bałdygi

Opublikowano: 12-02-2012

Walentynki to dzień zakochanych, ale jak podkreśla szef kuchni hotelu Bryza Resort&Spa w Juracie- Andrzej Bałdyga- jego praca polega przede wszystkim na tym, żeby zapewnić gościom dodatkowy luksus i pełne zadowolenie. Jego zadaniem jest stworzenie kompozycji dania, które będzie posiadało energię, świeżość, piękny zapach oraz ciekawe połączenia smakowe.

andrzej001

– Danie ma przede wszystkim cieszyć. Bo jedzenie to tak naprawdę radość. Zakochani siedzą przy stole i cieszą się z możliwości bycia ze sobą, także i z możliwości spożywania czegoś ciekawego, fajnego o ładnych zapachach i smakach. W naszym menu użyliśmy dużo przypraw pod znakiem afrodyzjaku, takich jak imbir i cynamon. Dla gości hotelowych przygotowaliśmy także owoce morza w połączeniu z warzywami, np.: krewetki z sosem curry i puree z pietruszki z kokosem i pianą limonową– podkreśla szef kuchni hotelu Bryza w Juracie.

Andrzej Bałdyga wykorzystuje w swojej kuchni nowoczesne techniki kulinarne m.in. robota Paco Jet, który jest według niego niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Jak podkreśla Andrzej Bałdyga – każdy szef, który chce się rozwijać, chce tworzyć nowe rzeczy musi mieć takie urządzenie. To urządzenie służy np. do przygotowania przepysznego masło bazyliowego, lodów czy sorbetów, które charakteryzują się niezwykłą konsystencją i smakiem niezależnie od pory roku.

Kolejnym nowoczesnym urządzeniem w kuchni Andrzeja Bałdygi jest wanna z cyrkulatorem firmy Multivac wykorzystywana do gotowania w niskich temperaturach. Urządzenie to istnieje na polskim rynku od 3-4 lat, mimo, że jego technologia jest bardzo popularna na zachodzie od dziesięcioleci. W „Menu walentynkowym” szef kuchni wykorzystał to urządzenie do przygotowania warzyw i mięsa, które gotowane w niskich temperaturach wydobywają swój niezwykły smak i aromat. Co prawda swoją konsystencją mogą się wydawać niedopieczone, niedosmażone, czy wręcz surowe, to jak zapewnia Andrzej Bałdyga jest dokładnie odwrotnie- dopiero wtedy można z nich wydobyć ich niezwykłe wartości odżywcze i smakowe. Ryby tak przygotowywane nie potrzebują soli ani żadnych przypraw żeby uzyskać niepowtarzalny smak. To urządzenie pomaga stworzyć danie o niezwykłej świeżości. Przy przygotowywaniu mięs, ryb czy warzyw można zachować ich smak i aromaty. To urządzenie daje gwarancję jakości produktu- wylicza Andrzej Bałdyga.

Menu Walentynkowe w hotelu Bryza Resort&Spa zostało przyrządzone z wykorzystaniem nowych technologii. Szef kuchni przygotował dla gości:

  • Łososia  z sałatką z kopru włoskiego i selera naciowego z sosem malinowym
  • Krewetki z sosem curry i puree z pietruszki z kokosem i pianą limonkową
  • Krem z dyni z wanilią i imbirem
  • Pierś z kurczaka w aromacie lubczyku z sosem z pomidorów, rizotto  i puree z marchewki z pomarańczami
  • Mus czekoladowy z sorbetem wiśniowo-imbirowym i sosem jagodowym z rozmarynem

Jak podkreśla Andrzej Bałdyga hotel Bryza to oaza spokoju. Menu musi przede wszystkim cieszyć gości, którzy po długim spacerze po plaży, po tej błogości zażytej nad morzem lub w SPA muszą zjeść coś dobrego i pożywnego. Goście hotelowi potrzebują energii, a o tej porze roku w szczególności dużo węglowodanów i witamin. Myślę, że nasze eksperymenty w kuchni wychodzą nam całkiem dobrze, gdyż goście są zadowoleni, co widać na portalach internetowych- podkreśla szef kuchni.

 Zapraszamy do galerii zdjęć!

M.D.