Śledzimy ostatki!

Opublikowano: 20-02-2012

To już ostanie dni karnawału 2012.  Nie przegapmy ich! Na ostatkowy wieczór . zaaranżujmy stół,  tak aby  choć na jeden wieczór przenieść gości w zupełnie inny świat. A w karnawałowym menu nie może zabraknąć śledzia. Najlepiej z Norwegii, gdyż prawie 50% śledzia, którego dziś jemy, pochodzi właśnie stamtąd. Poza tym w naszej kulturze kulinarnej śledź jest najbardziej socjalną rybą. Odwiecznym bohaterem przyjęć, fajfów, rautów i bali. Po naszemu, po japońsku, pod pierzynką, z cebulką, rolmops… A więc bawmy się! Bawmy się również ze śledziem. W końcu kolejny karnawał dopiero za rok.

sledz001

Karnawałowe stoły ze śledziem norweskim w roli głównej wystylizowali Marcin Brzeziński – stylista gwiazd, Marta Sowulewska – stylista wnętrz i Lunia Bonder – projektantka najmodniejszych ostatnio sukienek w Warszawie.

Autorem przepisów jest Tomasz Jakubiak.

Dania wystylizowali Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski

Delikatny mus jabłkowy opatulony śledziem norweskim w lekkiej mgle aromatycznego pyłku

  • 4 filety ze śledzia norweskiego  w oleju
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • szczypta szafranu
  • różowy pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pół szklanki białego kwaskowatego wina
  • 4 małe łyżeczki czarnego kawioru
  • szczypta cynamonu, anyżu i kminu rzymskiego,
  • pieprz kolorowy, szczypta

Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla, po czym zasyp cukrem i pozostaw, by sie rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż pieprz, cynamon, anyż i kmin, po czym utrzyj –  najlepiej w moździerzu na piasek. Na talerzu rozsyp piasek, połóż śledzia z jabłkami i udekoruj kawiorem

Karnawałowe spirale ze śledzia chrzanowym musem i carpaccio z buraków

Składniki na 4 porcje:

  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • 4 płaty śledzia „Bismarck”
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • Łyżka chrzanu
  • Sok z ćwiartki cytryny

 

  • Kilka gałązek koperku
  • Pół marchewki pokrojonej w słupki
  • Ćwierć ogórka bez pestek pokrojonego w słupki
  • Kilka gałązek szczypiorku

 

W miseczce połącz śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Każdy płat śledzia posmaruj powstałym musem. Ułóż na nim słupki warzyw, gałązki szczypiorku i koperku. Całość zwiń w rulon. Na każdym talerzu ułóż cieniutko pokrojone plasterki pieczonego buraka,  posyp je solą pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Na carpaccio fantazyjnie ułóż spirale ze śledzia.

sledzie001

Karnawałowe wariacje ze śledzia norweskiego

Kieliszek I

  • ¼ fileta ze śledzia norweskiego
  • 1 płaska łyżeczka czarnego kawioru
  • ½  figi przekrojonej na pół
  • Kilka orzeszków piniowych
  • Kilka listków rukoli
  • Mały kawałek cytryny
  • Kilka kropel oliwy z oliwek

Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i skrop oliwą z oliwek.

Kieliszek II

  • ¼  fileta ze śledzia norweskiego
  • Mały kawałek mango
  • 1 łyżka czerwonego kawioru z łososia norweskiego
  • Kilka borówek amerykańskich
  • Liść sałaty radichio
  • 1 łyżka soku z limonki

Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i polej sokiem z limonki.

Kieliszek III

  • ¼ fileta ze śledzia norweskiego
  • 1 łyżka owoców granatu
  • 1 łyżka posiekanego kwaśnego jabłka
  • Liść chrupiącej sałaty
  • Łyżeczka oleju z pestek dyni

Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i skrop olejem z pestek z dyni.

sledzie002