Piwny Oscar dla Pilsa z Bierhalle!
Opublikowano: 27-02-2012

Najlepszym piwem restauracyjnym w Polsce jest BIERHALLE PILS warzony i podawany w sieci polskich restauracji z minibrowarem Bierhalle. Piwo to uzyskało prestiżowy tytuł Restauracyjnego Piwa Roku 2011 przyznawany przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne. To kolejne takie wyróżnienie dla piwa warzonego w Bierhalle. Uroczystość wręczenia nagrody odbyła się 25 lutego w Muzeum Kinematografii w Łodzi – w noc poprzedzającą rozdanie filmowych Oscarów. Tytuł przyznawany przez Bractwo Piwne to najbardziej prestiżowa nagroda polskich smakoszy piwa. Najlepsze piwo nie jest bowiem wybierane przez Bractwo, a jest wynikiem sumy ocen, jakie dane piwo uzyskuje podczas konkursów piwnych – amatorskich i profesjonalnych – odbywających się na terenie Polski w ciągu roku.
Oprócz Restauracyjnego Piwa Roku, warzonego w minibrowarach restauracyjnych, Bractwo przyznaje też co roku tytuł Piwa Roku warzonemu w browarze przemysłowym i dostępnemu w sprzedaży detalicznej. Bierhalle jest niekwestionowanym liderem piwnych Oscarów przyznawanych piwom restauracyjnym. Tytuł Restauracyjne Piwo Roku po raz pierwszy przyznany został za rok 2010. Wówczas wyróżnienie to również uzyskało piwo warzone w browarze Bierhalle. Było to pszeniczne piwo Bierhalle Weizen.
„Ta nagroda to wynik naszej konsekwencji w ambitnym zadaniu warzenia najlepszych piw w Polsce. Każdy, kto odwiedza nasze restauracje, może być pewien, że otrzyma tak piwo, jak i posiłki przygotowane bez kompromisów a według najlepszych receptur i najwyższej jakości surowców. Jest to dla nas kosztowne, ale zdobywane nagrody potwierdzają, że ta bezkompromisowość jest doceniana nawet przez najbardziej wymagających” – powiedział Jerzy Becz, Członek Zarządu i współwłaściciel spółki QLT Restaurant & Bar, do której należy największa w Polsce sieć restauracji z minibrowarem Bierhalle.
Nagrodzone Bierhalle Pils jest jasnym piwem dolnej fermentacji. Charakteryzuje się intensywną chmielową goryczką. Nabiera swojego wyjątkowego smaku i barwy podczas kilkutygodniowego procesu leżakowania. Warzone jest w Bierhalle przy użyciu wyłącznie naturalnych surowców: słodu jęczmiennego, wody, aromatycznego chmielu oraz drożdży dolnej fermentacji. Piwo to jest nasycone naturalnym dwutlenkiem węgla pochodzącym wyłącznie z procesu fermentacji. Cały proces odbywa się z zachowaniem najlepszych tradycji piwowarstwa opartych na Prawie Czystości z 1516 r. Jest dostępne smakoszom piwa w 6 restauracjach Bierhalle znajdujących się w Warszawie (2 lokale), Łodzi, Wrocławiu, Katowicach i Białymstoku.
Piwo to było niejednokrotnie doceniane, np. zdobywając pierwsze miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w 2010 roku. Przy wyborze Pilsa z Bierhalle jako Restauracyjnego Piwa Roku 2011 Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne wzięło pod uwagę wysokie noty dla tego piwa podczas następujących konkursów dotyczących 2011 roku:
- Konkurs Piw Rzemieślniczych Birofilia w Żywcu (czerwiec 2011)
- Konsumencki Konkurs Piw Chmielaki Krasnostawskie (sierpień 2011)
- Plebiscyt użytkowników portalu browar.biz (styczeń 2012).
„Tytuły Piwa Roku i Restauracyjnego Piwa Roku są formą podsumowania i docenienia pracy danego browaru w ciągu roku. Jesteśmy przekonani, że dzięki idei Piwa Roku i Restauracyjnego Piwa Roku wzrasta ranga konkursów piwnych, a poddawane ocenom piwa są coraz lepsze” – powiedział Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego.
Bierhalle to polski lider w segmencie restauracji z minibrowarem. Lokale tego segmentu łączą w sobie najlepsze cechy dobrego browaru, jak i cenionej restauracji. W naszym kraju jest obecnie 21 takich lokali, z czego 6 należy do Bierhalle – dwa w Warszawie i po jednym w Łodzi, Wrocławiu, Katowicach i Białymstoku. Koncepcja powstania Bierhalle została zaczerpnięta z niemieckich tradycji tego typu restauracji, cieszących się rosnącym powodzeniem w krajach Europy Zachodniej, Ameryki Północnej, a ostatnio nawet na Dalekim Wschodzie. Pierwszy lokal Bierhalle powstał w 2005 r. w Centrum Handlowym Arkadia w Warszawie.
Nagrody dla piw Bierhalle
Licząc tylko od 2008 r. lat piwo Bierhalle otrzymało niemal 60 nagród. Uznanie tak regularnie i wysoko przyznawane na konkursach pozwala ubiegać się piwom Bierhalle o miano najlepszego piwa w Polsce.
Najważniejsze z tych nagród (tylko pierwsze miejsca, tylko z pięciu ostatnich lat) to:
Piwo Weizen
- Tytuł Restauracyjnego Piwa Roku 2010
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2010
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2009
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008
- I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2010
- I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2009
- I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych w Żywcu 2008
- I miejsce na Piwnym Konkursie Dziennikarzy „Pszeniczna Bomba” 2009
- I miejsce na Piwnym Konkursie Dziennikarzy „Pszeniczna Bomba” 2008
Piwo Bock
- Najlepsze piwo z browaru restauracyjnego, Chmielaki 2011
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2010
Piwo Dunkel
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2011
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2009
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008
Piwo Marcowe
- I miejsce na Konkursie Chmielaki 2008
Piwo Pils
-
Tytuł Restauracyjnego Piwa Roku 2011
-
I miejsce na Konkursie Piw Rzemieślniczych 2010
-
I miejsce na Konkursie organizowanym w ramach Jesiennego Spotkania Browarników