X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów za nami!

Opublikowano: 12-03-2012

X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów L’Art de la cuisine Martell za nami. Jubileuszowa odsłona tego prestiżowego konkursu pod Honorowym Patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni  przeprowadzona została na bardzo wysokim poziomie. Nie pomylę się gdy powiem, iż konkurs uważany jest za jeden z najbardziej ekskluzywnych wśród kulinarnych zmagań.

martell.logo

Organizatorzy zadbali o najdrobniejsze szczegóły i dopięli całą imprezę na ostatni guzik. Całe wydarzenie komentowali na żywo Karol Okrasa i Dariusz Maląg. Panowie w bardzo przystępny sposób opowiedzieli publiczności o historii konkursu, przybliżyli sylwetki jurorów i komentowali rozwój sytuacji na stanowiskach konkursowych.

Martell_konkurs075

Spośród 50 zgłoszonych propozycji, do ostatecznej rozgrywki przystąpiło 16 zespołów kulinarnych z całej Polski. Wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy zaprezentowali swoje dania przed publicznością i Jury w Rynie, znalazły się następujące zespoły:
– Restauracja Ancora w Krakowie – Łukasz Cichy i Paweł Kras
– Hotel andel’s w Łodzi – Piotr Pawłowski Rafał Maslankiewicz
– Restauracja Amber Room w Warszawie– Przemysław Gryz i Krzysztof Pawlik
– Hotel Villa Sedan w Sopocie – Łukasz Fulara i Piotr Ciomek
– Restauracja Cammino w Łodzi – Kamil Bednarek i Kamil Skrok
– Hotel Best Western w Gorzowie Wielkoolskim – Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski 
– Zamek Dubiecko – Krzysztof Bobola i Szymon Pitera
– Hotel Anders w Starych Jabłonkach – Łukasz Kawaller i Błażej Szymański
– Restauracja Kummerówka w Bydgoszczy– Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski
– Unity Line – Łukasz Wojtkiewicz i Kamil Wójciak
– Hotel Sheraton w Sopocie – Marcin Popielarz i Kacper Maziuk
– Restauracja Joseph’s Wine and Food w Warszawie – Michał Budnik i Arkadiusz Ziółkowski
– Le Meridien Bristol w Warszawie – Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek
– Hotel Aquarius w Kołobrzegu – Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki
– Hotel Intercontinental w Warszawie – Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński
– Restauracja Jan w Bełchatowie – Piotr Krogulec i Łukasz Motylski

Martell_konkurs245

Zgodnie z regulaminem każdy z zespołów w ciągu godziny musiał przygotować danie na bazie wieprzowiny PQS w 12 porcjach. Pomysłów, prawdziwie oryginalnych kreacji kulinarnych i technik wykonania  było tyle co ekip startujących. A wszystko to działo się pod czujnym okiem Jury Technicznego jak również wrażliwym podniebieniem Jury Degustacyjnego i Jury Koneserów Smaku.

Jurorzy, którzy oceniali dania pod kątem technicznym: Paweł Oszczyk (przewodniczący), Jarosław Walczyk (sekretarz), Jarosław Uściński, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski i Grzegorz Labuda.

Martell_konkurs047  Martell_konkurs053 

Skład Jury Degustacyjnego: Joseph Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski i Robert Sowa.

W Jury Koneserów Smaku zasiadali: Laura Samojłowicz, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski i Tomasz Dowgiałło.

Martell_konkurs072  Martell_konkurs193

Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Restauracji Ancora z Krakowa, w której znaleźli się Łukasz Cichy i Paweł Kras

„Polędwiczka wieprzowa otoczona kaszą preparowaną na złotym płatku”

pierwsze.miejsce   1miejsce

 

Drugie miejsce przypadło Hotelowi Intercontinental z Warszawy, który reprezentowali Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński

„Kapuśniaczek ze schabem PQS, palcówką i ciastkiem z kiszonej kapusty”

drugie.miejsce  2miejsce 

Laureatami trzeciego miejsca zostali Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek z warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol

„Glazurowana polędwiczka z ziemniakiem konfi ze skwareczkami w towarzystwie karmelizowanego boczku muśnięta pianką musztardową z sosem z kopru włoskiego z nutą limetki oraz aromatycznym sosem piwnym”

trzecie.miejsce  3miejsce
Nagroda Jury Koneserów Smaku przypadła restauracji Jan z Bełchatowa, którą reprezentowali Piotr Krogulec oraz Łukasz Motylski

nagroda.koneserw  koneserzy

Adam Chrząstowski jeszcze przed ogłoszeniem wyników konkursu zapytany o wrażenia powiedział: 
Nie wyobrażam sobie by tego jednego, z najbardziej prestiżowych konkursów nie było w kalendarzu kulinarnych wydarzeń. Jak co roku świetna impreza, rewelacyjnie przygotowana. Bardzo się cieszę, że wszystkie ekipy, które do tej pory miałem przyjemność oceniać wyszły z takiej sztampy, którą obarczony  jest główny produkt dzisiejszego konkursu – wieprzowina. Uczestnicy konkursu naprawdę poradzili sobie i zaprezentowali ciekawe rozwiązania.

Martell_konkurs083  Martell_konkurs153

Jak co roku wyłania się czołówka i już na tym poziomie jest widoczna grupa wiodąca. Na talerzach nam prezentowanych widoczny jest wpływ osób, które mają pod skrzydłami młodych adeptów sztuki kulinarnej. Są to znakomitości polskiej gastronomii, nasi koledzy – Szefowie kuchni. Poziom poszczególnych drużyn jest różny. Co prawda jestem w jury degustacyjnym więc kwestii technicznych nie oceniam ale na poziomie smaku i estetyki wyłania się tylko kilka ekip, które mnie zaskoczyły pozytywnie – skomentował Rafał Targosz

Martell_konkurs198  Martell_konkurs164  Martell_konkurs166

Zauważam zdecydowanie wyższy poziom niż w zeszłym roku. Wielki ukłon w stronę organizatorów, iż ta wstępna selekcja wyłoniła naprawdę dobre zespoły – powiedział Marcin Budynek

Martell_konkurs010  Martell_konkurs013  Martell_konkurs017

– Patrząc na konkursowe talerze mam wrażenie jakby jedna osoba przygotowywała wszystkie. Nie ma przepaści jeśli chodzi o walory estetyczne. Widać, że wszyscy są bardzo dobrze przygotowani. Grały niuanse smakowe . Tak jak na pokazie mody, w kuchni również mówimy o pewnych trendach i widoczne to było również na konkursie. Mam na myśli różnego rodzaju puree z kalafiora, selera i marchewki oraz dodatków takich jak trufle czy choćby jadalne złoto. Dzisiejszy konkurs pokazuje również, że znacznie lepiej nasi kucharze radzą sobie z wieprzowiną niż rybą, jak to miało miejsce w zeszłym roku. Cognac Martell jak zwykle zdał egzamin i  świetnie komponował się z proponowanymi daniami – podsumował Robert Sowa

Martell_konkurs226  Martell_konkurs080

Padło tu dzisiaj stwierdzenie, iż wiele z zaprezentowanych dań nie nadaje się do zaserwowania w restauracji z różnych względów, zgadzam się z tym w zupełności. Z konkursem kulinarnym jest tak jak z pokazem mody, nie wszystko co prezentowane jest na wybiegu nadaje się do wyjścia na ulicę. I tak  było w tym roku, bo taka jest sztuka – l’art de La cuisine  Martell – powiedział Dariusz Struciński

Więcej w specjalnym wywiadzie z Dariuszem Strucińskim już niebawem.

dariusz.strucinski

Ogłoszenie wyników nastąpiło na wieczornej Gali połączonej z wykwintną kolacją. Uroczystość obfitowała w podziękowania dla Organizatorów, Sponsorów i Partnerów wydarzenia. Był również czas podsumowań dziesięciu lat konkursu a tym samym uhonorowanie zwycięzców z poprzednich lat. Na scenę został również zaproszony Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który jako jedyny był obecny na każdej edycji konkursu. 
martell.gala073  martell.gala109
Zwieńczeniem wieczoru, poza oczywiście ogłoszeniem zwycięzców, był czekoladowy tort w kształcie ogromnej butelki cognac’u Martell.  
Po słodkich przyjemnościach podniebienia przyszedł czas na zabawę do białego rana. Zatem świętowania nadszedł czas.
A za rok kolejna, jedenasta edycja konkursu by sztuka kulinarna rozwijała się.

martell.gala141  martell.gala146

Zarząd Fundacji Szefów Kuchni składa wielkie podziękowania dla Dariusza Strucińskiego za ogrom pracy przy perfekcyjnie przygotowanej imprezie kulinarnej.

KSK.logo

Smarten – PR dla Fundacji KSK

www.fundacja-ksk.pl

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!

Martell_2012_-_LOGOTYPY

 

Organizatorzy konkursu:
Pernod Ricard Polska – producent i dystrybutor alkoholi, wyłączny przedstawiciel koniaku marki Martell w Polsce, 
Fundacja Klubu Szefów Kuchni – elitarna organizacja zrzeszająca najlepszych szefów kuchni w Polsce, gwarantują wszystkim konkursom kulinarnym profesjonalne przygotowanie oraz ocenę przygotowanych potraw
Hotel Zamek Ryn– czterogwiazdkowy hotel umiejscowiony w XIV-wiecznym zamku
Anders Group – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach