Śródziemnomorskie smaki na Komorskiej
Opublikowano: 16-03-2012

Pod honorowym patronatem Ambasady Hiszpanii , w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Komorskiej , odbyły się w dniu 13 marca warsztaty z zakresu kuchni hiszpańskiej.
Gośćmi honorowymi byli: Pani Begona Matilla, Pan Juan Antonio Garcia – Denche oraz Pani Margarita Kozakiewicz z Ambasady Hiszpanii.
Warsztaty zorganizowane zostały dzięki Panu Alberto Hernandez Torio – reprezentującego firmę deSabor oraz Panu Bartłomiejowi Gołębiowskiemu z restauracji Carmona Tapas Bar. W atmosferę zwyczajów hiszpańskich wprowadziła uczestników szkolenia Pani Begona Matilla – radca Ambasady Hiszpanii.
Kuchnia hiszpańska należy do najpopularniejszych kuchni europejskich. Swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wielu regionów współczesnej Hiszpanii. W kuchni hiszpańskiej dominują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny, jagnięcina przyrządzane na wiele sposobów.
Hiszpania to smak chłodzącego gazpacho i sycącej hiszpańskiej paelli. Menu hiszpańskie udowadnia, że bazując na najprostszych składnikach przyrządzić można iście królewskie potrawy. Kuchnia hiszpańska to oliwa z oliwek, suszona szynka, sery hiszpańskie, przekąski tapas. Przekonali się o tym uczestniczący w warsztatach uczniowie, nauczyciele oraz zaproszeni goście. Młodzież pod czujnym okiem szefowej kuchni hiszpańskiej przyrządzała śródziemnomorskie potrawy.
A były to
Szkoleniu towarzyszyły prezentacje multimedialne i żywy komentarz w wykonaniu znawców tradycji i zwyczajów Hiszpanii.