Robert Dąbrowski najlepszy na VII Festiwalu Kuchni Greckiej!
Opublikowano: 21-03-2012

21 marca 2012 roku podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbył się VII Festiwal Kuchni Greckiej. VII Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów.
Lista uczestników VII Festiwalu Kuchni Greckiej
– Sylwia Bukała – Restauracja Etno – Warszawa
– Mariusz Dobies – Hotel Królewski – Gdańsk
– Robert Dąbrowski – Hotel Bryza – Jurata
– Adam Dmyterko – Resteuracja Pergola – Kołobrzeg
– Maciej Kobylański – Restauracja Dwór Stary – Chotów
– Paweł Kubera – Hotel Zieliński – Szczecinek
– Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal – Wieliczka
– Marek Lechowicz – Zamek Dubiecko – Dubiecko
– Mateusz Biaduń – Restauracja i Winoteka Merliniego 5 – Warszawa
– Robert Stefański – Restauracja Maestra – Bydgoszcz
– Dawid Szkudlarek – Hotel Best Western – Gorzów Wielkopolski
– Maciej Wojdylak – Restauracja De Paulo – Toruń
Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z zawodników miał za zadanie w ciągu godziny przygotowanie dania głównego w 7 porcjach z wykorzystaniem: rostbef Sokołów, ciasta Kataifi Kanaki, makaronu Orzo Medium Helios, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół Swedeponic, oliwy z oliwek Extra Virgin oraz Pomace „Theofilos”
W jury technicznym zasiadali:
- Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury) – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja
- Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja
- Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Kurt Scheller przyznał, że zawodnicy mieli problem z przygotowaniem mięsa oraz wykorzystaniem kuchni molekularnej.
Tego samego zdania był Robert Sowa: dzisiaj głównym produktem jest rostbef i jesteśmy trochę zaskoczeni jako jurorzy. Myśleliśmy, że polscy kucharze będę sobie lepiej radzić z mięsem. Jak widać z daleka: boczek jest niedosmażony, surowy, mięso też surowe a powinno być różowe. Robert Sowa dostrzegł jednak ambicje wśród młodego pokolenia kucharzy, chęć pokazania się i zaistnienia. Są świetnie przygotowani. Wśród siedmiu edycji jest to pierwszy konkurs kuchni greckiej, gdzie talerze wyglądają jak na najlepszych konkursach kulinarnych. Nam kuchnia grecka kojarzyła się przede wszystkim z sałatką grecką, z grillowanym serem, z owocami morza. Natomiast dzisiaj widać trend nowych technik oczywiście w oparciu o najlepsze produkty greckich- dodał juror konkursu. Robert Sowa uważa również, że widać modę na gotowanie. Zainteresowanie gości targów EuroGastro konkursem było bardzo duże. Widać, że firmy, które zainwestowały pieniądze w organizację tego konkursu wygrywają. Są tutaj tylko jeden dzień z Teo ale ich wizualizacja na tych targach jest bardzo silna. Myślę, że warto inwestować w takie rzeczy, zwłaszcza w konkurs na targach, bo zawsze obok przejdzie kilka tysięcy osób. To nie jest jakiś tam konkurs gdzieś w Polsce, nawet z największym standardem, o największej jakości, natomiast nie ma takiej publiki jak tutaj– podkreślił Robert Sowa.
Oto wyniki VII Festiwalu Kuchni Greckiej:
I miejsce Robert Dąbrowski z hotelu Bryza w Juracie.
II miejsce Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku.
III miejsce Sylwia Bukała z Restauracji Etno w Warszawie.
Zwycięzca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012. Robert Dąbrowski wygrał również tygodniowy wyjazd z osobą towarzyszącą do Grecji. Nagrodę ufundowało Biuro Podróży Hellas Travel i Itaka.
Organizator Festiwalu – Teo Vafidis podkreślił, że z każdym rokiem konkurs jest lepszy, zarówno jeśli chodzi o sprawy organizacyjne jak i o jakość. Po siedmiu latach Polacy już coraz więcej wiedzą o tym, jak korzystać z greckich produktów. W tym konkursie nie muszą robić w 100% kuchnię grecką, muszą wykorzystać greckie produkty. Te produkty możemy wykorzystać nie tylko w kuchni greckiej. Możemy gotować polskie dania z wykorzystaniem greckich produktów– dodał Teo Vafidis.
Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury uważa, że to świetny pomysł, że kuchnia grecka jest promowana w Polsce. Nigdy nic tak nie rozwija kucharzy jak wiedza o innych kulturach kulinarnych- uważa juror podkreślając jednocześnie, że kuchnia grecka nie jest może tak znana jak kuchnia włoska czy francuska ale ma duży potencjał żeby to zmienić: jeśli chodzi o znajomość kucharzy to kuchnia grecka jest teraz mniej więcej tak samo znana jak kuchnia hiszpańska. Chociaż wydaje mi się, że chyba większą sympatią darzymy kuchnię hiszpańską, częściej jeździmy do Hiszpanii i nawet mamy większą sympatię do hiszpańskich klubów piłkarskich. Promocja w formie takiego festiwalu jest bardzo ważna.
Jak sama nazwa wskazuje „Festiwal kuchni greckiej” to festiwal a nie konkurs, jego forma była luźniejsza. Jury zwracało uwagę przede wszystkim na smak, kreatywność oraz na wykorzystanie produktów greckich, tak aby były one spójne ze sobą. Nie musi to być w takim samym wydaniu jak robią to Grecy ale żeby chociaż miało to sens. Jest to już VII edycja i coraz więcej kucharzy zna tę kuchnię, tzn. rozróżniają poszczególne produkty greckie. Każda wiedza, która wykracza poza standardy kuchni polskiej jest przydatna– podsumował Jerzy Pasikowski.
Organizatorami VII Festiwalu Kuchni Greckiej byli:
- Teo Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny, Executive Chef – Kuchnia grecka www.vafidis.pl
- · Wsparcie merytoryczne: Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl oraz Klub Szefów Kuchni Grecji www.chefsclub.gr
- Organizator techniczny: MT Targi, organizator Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro www.mttargi.pl
Firma The Greek Gourmet zaprezentowała szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów importowanych na polski rynek.
Na wieczornej gali w Klubie Galop VII Festiwal Kuchni Greckiej, został oficjalnie zakończony. Wieczór obfitował w podziękowania dla Sponsorów, Partnerów wydarzenia i Jurorów. Następnie ogłoszono wyniki Festiwalu i zostały wręczone nagrody, a dla zwycięzcy również nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Po takich emocjach pozostało już tylko rozkoszować się greckimi przysmakami przy prawdziwie greckich dźwiękach.
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!