Minął drugi dzień targów EuroGastro!

Opublikowano: 22-03-2012

22 marca odbył się drugi dzień targów EuroGastro w warszawskiej hali targowej przy ulicy Marsa. Tego dnia mogliśmy podziwiać m.in. zmagania zawodników w konkursie kulinarnym „Kulinarny Talent 2012”. Organizatorem konkursu był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targów oraz Agencji Ready PR Events&More. „Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć niezwykłe zdolności kulinarne wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Celem konkursu było zachęcenie młodych ludzi do rozwoju zawodowego i poznania nowych trendów kulinarnych.

IItargi052

 

 

Drugi dzień targów minął także pod hasłem: Bajkowe inspiracje czekoladowe. Mistrzowie sztuki cukierniczej Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała tworzyli rzeźby czekoladowe. Znane osobistości ozdabiały także czekoladowe jaja wielkanocne, które zostały zlicytowane na aukcji. Gościem specjalnym była Pani Prezydentowa – Jolanta Kwaśniewska.

IItargi050   IItargi002

IItargi017   IItargi039

Drugiego dnia trwania targów EuroGastro w Warszawie odbyły się również II Mistrzostwa Brewers Cup 2012. Organizatorami byli Q Coffee, Consonni Gourmet s.c. oraz  MT Targi. Brewers Cup to nowa konkurencja w zawodach dla baristów, zarówno profesjonalnych, jak i amatorów. Po raz pierwszy Światowe Mistrzostwa Brewers Cup odbyły się w 2011 roku z finałem w Holandii. Zawody polegają na zaparzeniu przez uczestników kawy z użyciem wszelkich dostępnych im metod (aeropress, Chemex, Clever Driper, Hario,  „skarpeta”, itp.) z wyłączeniem urządzeń mechanicznych zasilanych prądem takich jak: ekspres ciśnieniowy, Trifecta, itp. W eliminacjach oceniany jest tylko smak i aromat kawy.

IItargi018W hali targowej MT Polska spotkaliśmy także zwycięzcę VII Festiwalu Kuchni Greckiej- Roberta Dąbrowskiego z hotelu Bryza w Juracie. Robert powiedział nam, że czuje się bardzo dobrze ale nie do końca wierzy z swoje zwycięstwo w konkursie. Przyznał, że wcześniej zajmował wysokie miejsca w konkursach kulinarnych ale teraz było to jego pierwsze I miejsce. – Z czasem doświadczenie jest coraz większe, a stres coraz mniejszy. Coraz więcej rozumiem i cały czas się uczę – podkreślił kucharz. Robert Dąbrowski przygotowywał się do konkursu od trzech tygodni. Zdradził nam, że ciężko było przyrządzić potrawy tak, aby wszystko się ze sobą idealnie komponowało, ale warto było poświęcić temu tak dużo czasu. Chcieliśmy aby była to nowoczesna kuchnia z wykorzystaniem produktów greckich. Dania powstawały na zasadzie prób i błędów. Razem z szefem kuchni Andrzejem Bałdygą dyskutowaliśmy o formie dań i celach jakie chcemy osiągnąć. Ja mam zbyt bujną wyobraźnię, szef sprowadzał mnie na ziemię i pomagał mi  stworzyć coś dobrego i dla ludzi– dodał Robert Dąbrowski. Kucharz przyznał, że zawsze po konkursie jest pewnie niedosyt, że można było zrobić coś lepiej. Robert jest zdania, że kuchnia grecka nie odbiega od naszych polskich smaków, używa się w niej przede wszystkim dużo świeżych ziół, warzyw, czy aromatycznych przypraw np. anyżu, goździków czy cynamonu. Następnym wyzwaniem dla młodego kucharza będzie Kulinarny Puchar Polski. Trzymamy kciuki!

Wieczorem, tradycyjnie odbyła się uroczysta Gala w Klubie Galop. Zaczęło się od biesiady. Następnym punktem programu było wręczenie nagród i wyróżnień w różnych kategoriach targowych. Wszystkim serdecznie gratulujemy!

gala_2.dzien037

W tym roku również została wręczona statuetka Grand Prix – druga juz w historii targów, a uhonorowany nią został Robert Sowa. Pani Prezes Urszula Potęga osobiście wręczyła statuetkę, dziekując Robertowi za jego zaangażowanie, wsparcie i wszelką pomoc, na którą zawsze mogła liczyć. 
Wzruszony Robert Sowa podziękował za to wyjątkowe wyróznienie i zapewnił, że statuetka znajdzie godne miejsce w jednej z jego restauracji na pięknym Mokotowie, które juz niebawem będzie można odwiedzić.

gala_2.dzien027  gala_2.dzien001

Gdy część oficjalna dobiegła końca, większość ruszyła na parkiet mimo potargowego zmęczenia 🙂
A jutro, jutro też jest dzień i to ostatni dzień targów. Zapraszamy!