„KULINARNY TALENT 2012” wyłoniony!
Opublikowano: 28-03-2012

W czwartek, 22 marca, podczas Targów EuroGastro odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano młodego kucharza z talentem w ramach IV edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2012”.
Organizatorem Konkursu był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More.
„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Tegoroczny konkurs poprowadził wraz z Robertem Sową dziennikarz telewizyjnej Jedynki, znany m.in. z programu „Kawa czy Herbata?” – PAWEŁ POCHWAŁA, a uczestników oceniały 2 zespoły jurorów.
JURY TECHNICZNE:
– Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
– Rafał Targosz /Szef Kuchni krakowskiego Hotelu Unicus, doradca kulinarny Limito, członek FKSK/
– Tomasz Jakubiak /Kucharz i dziennikarz kulinarny/
– Mikołaj Hęciak /Szef Kuchni Tapas Steak Restaurant OLÉ/
oraz JURY DEGUSTACYJNE, w składzie:
– Marta Grycan /bizneswoman, celebrytka/
– Mateusz Borek /dziennikarz sportowy, laureat nagrody Telekamery 2012/
– Bożydar Iwanow /dziennikarz i komentator sportowy TV Polsat/
– Roman Kołtoń /dziennikarz i komentator sportowy, wieloletni redaktor naczelny Przeglądu Sportowego/
Dzięki uprzejmości jednego z partnerów konkursu – salonu Mercedes-Benz Auto Idea Łomianki, jurorzy degustacyjni i goście specjalni podróżowali po Warszawie stylowymi limuzynami.
Po emocjonującej bitwie kulinarnej stoczonej przez młodych adeptów, Jurorzy wyłonili laureatów konkursu…
OTO ZWYCIĘZCY IV EDYCJI „KONKURSU KULINARNY TALENT 2012” I SKOMPONOWANE PRZEZ NICH DANIA:
1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois
2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym
3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka, który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry
Ponadto z przyjemnością informujemy, że dwóch finalistów konkursu „Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
O godz. 14.00, tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu, odbyła się LICYTACJA CZEKOLADOWYCH JAJ WIELKANOCNYCH, z której dochód przeznaczony został na rzecz Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „POROZUMIENIE BEZ BARIER”. Licytacja, podczas której zebrano ponad 22.000 zł, odbyła się z udziałem Pani Prezydentowej. Jaja wielkanocne przygotowali znani mistrzowie cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała. Pod młotek poszły jaja podpisane m.in. przez Panią Prezydentową i Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, a także przez Roberta Sowę i członków jury degustacyjnego autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2012” – Martę Grycan, Mateusza Borka, Bożydara Iwanowa i Romana Kołtonia. Zlicytowano również tort, który Pani Prezydentowa otrzymała od cukierników z okazji 15-lecia Fundacji, dzięki czemu udało się zasilić konto o dodatkowe 5000 zł. Wiele osób, które złożyły swój podpis na wielkanocnych jajach, przekazało na licytację dodatkowe prezenty specjalne – m.in. bilet na walkę bokserską, bilet na mecz Legii Warszawa, ciasta i tort. Wszystkim osobom, które wzięły udział w licytacji serdecznie dziękujemy!
Zwycięzcy i uczestnicy Konkursu „Kulinarny Talent 2012″ otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody o łącznej wartości ponad 100.000 zł:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Walizki z profesjonalnymi nożami kucharskimi od MAKRO
• Książki kulinarne „Ryby i owoce morza” ufundowane przez MAKRO
• Telewizor LCD ufundowany przez Winterhalter
• iPad ufundowany przez InterEuropol
• weekend z samochodem Mercedes ufundowany przez Mercedes-Benz Auto Idea
• Expresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od Prymatu
Podczas Konkursu odbyły się liczne pokazy kulinarne, degustacje i prezentacje:
– Drobex, Oerlemans i Prymat GastroLine – degustacja dań skomponowanych przez Roberta Sowę – kurczaka z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz kurczaka po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca. Do wszystkich dań serwowano pieczywo firmy InterEuropol
– ekspozycja marynat Prymat Gastroline
– degustacja wędlin Drobex
– degustacja wódki Helsinki
– degustacja Single Malt Wisky przygotowana przez firmę Smarten
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej GASTRO MAGIC SERVICE
– degustacja łososia wędzonego Limito i pieczywa firmy InterEuropol
– degustacja aperitifu Aperol
– degustacja kawy Nespresso
Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.
SPONSORZY:
PARTNERZY:
PATRONI MEDIALNI:
PATRONI MERYTORYCZNI:
„KULINARNY TALENT 2012” wyłoniony!
Opublikowano: 22-03-2012

W czwartek, 22 marca, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas IV edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy!
Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Tomasz Jakubiak i Mikołaj Hęciak oraz jury degustacyjne: Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow i Roman Kołtoń, wyłoniło laureatów konkursu. Oto oni:
1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois
2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym
3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka), który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Ponadto z przyjemnością informujemy, że dwóch finalistów konkursu „Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.
Szczegółową relację przekażemy Państwu niebawem!
SPONSORZY:
PARTNERZY:
PATRONI MEDIALNI:
PATRONI MERYTORYCZNI: