Szefowie Fundacji KSK polecają na wielkanocny stół
Opublikowano: 02-04-2012


Robert Sowa poleca karczek wieprzowy pieczony w przyprawach korzennych i nadziewany śliwką kalifornijską marynowaną w wiśniówce
Składniki dla 4 osób:
1 kg schabu karkowego
Marynata:
1 opakowanie przyprawa do karkówki Prymat
3 łyżki oleju rzepakowego
Imbir mielony, cynamon mielony, całe goździki Prymat do smaku
100g suszonych śliwek kalifornijskich
200ml wiśniówki
Sposób przygotowania:
Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab karkowy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć dokładnie przyprawą do karkówki połączoną z olejem, imbirem oraz mielonym cynamonem. Tak przygotowany odstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
Śliwki zalać wiśniówką i pozostawić do namoczenia.
Zamarynowane mięso ponakłuwać nożem a następnie ponadziewać namoczoną śliwką. Pozostałą wiśniówkę wlać do naczynia z mięsem a samo mięso naszpikować goździkami, przykryć dokładnie pokrywą i wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C.
Gotowe mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu, skrapiamy powstałym podczas pieczenia sosem i podajemy z domowymi kluseczkami i ulubionymi sałatami z orzechami i bakaliami.
Konrad Birek poleca białą kielbasę z gotowanym jajkiem i ćwikłąSkładniki dla 4 osób:
400g surowej, białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz czarny mielony, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku
Ćwikła:
1,5 kg buraków
1 słoik (175g) chrzanu o smaku cytrynowym Smak
Sól, cukier do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
Kilka marynowanych borowików
Kiełki rzodkiewki do dekoracji
Składniki dla 4 osób:
W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut starając się nie doprowadzić do wrzenia.
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.
Tomasz Deker poleca torcik z musem z białej czekolady i poziomkami
Biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru pudru
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Mus z białej czekolady
140 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30 proc.
5 g żelatyny
ciasto
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
nadziewanie jabłek
2 kg jabłek sandomierskich
1 cukier waniliowy
Szczypta cynamonu
1 łyżka bułki tartej