Szefowie Fundacji KSK polecają na wielkanocny stół

Opublikowano: 02-04-2012

 

Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc jest zatem świętem radości i zwiastowaniem nowego życia. Po długim okresie postu świętujemy przy suto zastawionych stołach w gronie rodziny i najbliższych. Aromat świątecznych potraw zapowiada pyszności dla podniebienia.
W tym roku Szefowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni zdradzają Państwu przepisy na swoje ulubione, wielkanocne potrawy, życząc Państwu smacznych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy!
logo_ksk_male

Robert Sowa poleca karczek wieprzowy pieczony w przyprawach korzennych i nadziewany śliwką kalifornijską marynowaną w wiśniówce

KARCZEK_WIEPRZOWY_PIECZONY_W_PRZYPRAWACH_KORZENNYCH_I_NASkładniki dla 4 osób:

1 kg schabu karkowego

Marynata:

1 opakowanie przyprawa do karkówki Prymat

3 łyżki oleju rzepakowego

Imbir mielony, cynamon mielony, całe goździki Prymat do smaku

 

100g suszonych śliwek kalifornijskich

200ml wiśniówki

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab karkowy  ułożyć w naczyniu żaroodpornym i natrzeć dokładnie przyprawą do karkówki połączoną z olejem, imbirem oraz mielonym cynamonem. Tak przygotowany odstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.

Śliwki zalać wiśniówką i pozostawić do namoczenia.

Zamarynowane mięso ponakłuwać nożem a następnie ponadziewać namoczoną śliwką. Pozostałą wiśniówkę wlać do naczynia z mięsem a samo mięso naszpikować goździkami, przykryć dokładnie pokrywą i wstawić na około 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C.

Gotowe mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu, skrapiamy powstałym podczas pieczenia sosem i podajemy z domowymi kluseczkami i ulubionymi sałatami z orzechami i bakaliami.

Konrad Birek poleca białą kielbasę z gotowanym jajkiem i ćwikłą

BIALA_KIELBASA_Z_GOTOWANYM_JAJKIEM_I_CWIKLASkładniki dla 4 osób:

400g surowej, białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz czarny mielony, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek Prymat do smaku

Ćwikła:

1,5 kg buraków

1 słoik (175g) chrzanu o smaku cytrynowym  Smak

Sól, cukier do smaku

4 jajka ugotowane na twardo

Kilka marynowanych borowików

Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Składniki dla 4 osób:

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut starając się nie doprowadzić do wrzenia.

Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą i cukrem.

Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.

Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.

Tomasz Deker poleca torcik z musem z białej czekolady i poziomkami

poziomki.torcik001Biszkopt:
5 dużych jajek
150 g cukru pudru
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Ubij żółtka z cukrem na gładką masę, dodaj mąki wymieszane i przesiane przez sito. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Piecz około 20 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8cm

Mus z białej czekolady
140 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30 proc.
5 g żelatyny

Przygotuj mus: w rondlu podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do delikatnego przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje i następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj do ostudzonej jeszcze ciepłej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i także dodaj do masy. Wszystko delikatnie połącz mieszając rózgą.
Do foremek w kształcie walca, wcześniej nasmarowanych olejem i posypanych cukrem pudrem nakładamy krążek biszkoptu, nakładamy rękawem cukierniczym krem z białej czekolady. Na kremie układamy mrożone poziomki które smarujemy zastygającą galaretką truskawkową.
Tomasz Pawlusek poleca szarlotkę świętokrzyską

szarlotka.ok001ciasto
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

nadziewanie jabłek
2 kg jabłek sandomierskich
1 cukier waniliowy
Szczypta cynamonu
1 łyżka bułki tartej 

Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem.
Smacznego!