Łukasz Konik kucharzem Stali Gorzów
Opublikowano: 10-04-2012
Ekstraligowy kucharz – Ekstraligowego zespołu. Początek sezonu w Speedway Ekstralidze zapowiada się smakowicie – Łukasz Konik dołączy w tym roku do Teamu Stali Gorzów. Zadaniem naszego kucharza będzie przygotowywanie posiłków opartych o indywidualną dietę dla każdego z żużlowców.
Ponieważ Łukasz Konik – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, uznawany jest za innowacyjnego, prestiżowego oraz wyznaczającego nowe trendy kucharza, doskonale wpasuje się w zespół gorzowskiej Stali. Wraz z apetytem na jedzenie wzrośnie apetyt na punkty.
Poniżej przedstawiamy ulubione danie Tomasz Golloba wg Łukasza Konik.
Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, z buraczkiem z sosem śliwkowym
Składniki na 1 porcję:
Pierś z kaczki 0,250 kg
Marchew 0,100 kg
Burak czerwony 0,1 kg
Tymianek
Sól morska
Świeżo mielony pieprz,
Wino czerwone 0,150 ml
Śliwka suszona 0,05 kg
Miód spadziowy 2 łyżki
Masło 0,1 kg
Pierś z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pozostawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 h.
Następnie pierś z kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 5 minut z każdej strony.
Marchew kroimy w słupki, gotujemy al dente. Na koniec dodajemy około 2 łyżek masła.
Buraka kroimy na małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, przyprawiamy solą i pieprzem.
Sos śliwkowy:
Czerwone wino wlewamy do rondla, dodajemy miód. Gotujemy tak długo aż objętość spadnie o połowę. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.