Łukasz Konik kucharzem Stali Gorzów

Opublikowano: 10-04-2012

Ekstraligowy kucharz – Ekstraligowego zespołu. Początek sezonu w Speedway Ekstralidze zapowiada się smakowicie – Łukasz Konik dołączy w tym roku do Teamu Stali Gorzów. Zadaniem naszego kucharza będzie przygotowywanie posiłków opartych o indywidualną dietę dla każdego z żużlowców.

lkonik

 


 

Ponieważ Łukasz Konik – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, uznawany jest za innowacyjnego, prestiżowego oraz wyznaczającego nowe trendy kucharza, doskonale wpasuje się w zespół gorzowskiej Stali. Wraz z apetytem na jedzenie wzrośnie apetyt na punkty.

Poniżej przedstawiamy ulubione danie Tomasz Golloba wg Łukasza Konik.

Pierś z kaczki z glazurowaną marchewką, z buraczkiem z sosem śliwkowym

konikSkładniki na 1 porcję:

Pierś z kaczki 0,250 kg

Marchew 0,100 kg

Burak czerwony 0,1 kg

Tymianek

Sól morska

Świeżo mielony pieprz,

Wino czerwone 0,150 ml

Śliwka suszona 0,05 kg

Miód spadziowy 2 łyżki

Masło 0,1 kg

Pierś z kaczki przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pozostawiamy w chłodne miejsce na około 6-8 h.

Następnie pierś z kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu,  najpierw od strony skóry przez około 5 minut z każdej strony.

Marchew kroimy w słupki, gotujemy al dente. Na koniec dodajemy około 2 łyżek masła.

Buraka kroimy na małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody, przyprawiamy solą i pieprzem.

Sos śliwkowy:

Czerwone wino wlewamy do rondla, dodajemy miód. Gotujemy tak długo aż objętość spadnie o połowę. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.