Wydarzyło się w kwietniu w Łódzkim Gastronomiku

Opublikowano: 20-04-2012

ZWYCIĘŻYLIŚMY PIERWSZĄ EDYCJĘ PROJEKTU „DZIEŃ Z PODRAVKĄ”. 4. kwietnia 2012 roku zakończyły się zmagania siedmiu szkół gastronomicznych z całej Polski. Nasz „Gastronomik” zdobył 3 najważniejsze nagrody:

podravka.dzien

Dla najlepszej drużyny finałowej w składzie:
– Małgorzata Majcher IVB,
– Przemysław Szałczyński IVF,
– Łukasz Łuczyński IVE
Przemysław Szałczyński otrzymał nagrodę dla najlepszego kucharza pierwszej edycji konkursu.
Pani Jolanta Krześlak została nagrodzona za najlepszy scenariusz lekcji dotyczącej nowoczesnych technik gastronomicznych.

DSC_1086

 

Finał odbył się w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM przy ul. Racjonalizacji 5. Każda z trzyosobowych drużyn otrzymała tzw. Black Box, w którym znajdowały się produkty z których należało przygotować po 5 porcji przystawki i dania głównego. W czarnej skrzynce znalazły się między innymi: łosoś, polędwica wołowa i  żywe raki. Nasza drużyna poradziła sobie znakomicie. Zwycięskie potrawy to:

– zakąska: łosoś confitowany w maśle ziołowym w asyście puree z selera, marynowanego mango oraz marchwi karmelizowanej, całość z nutą masła rakowego.

– danie zasadnicze: wołowina sous vide marynowana w czerwonym winie, czosnku i rozmarynie, podawana na klasycznym ratatouille w asyście sosu miętowego, confitowanego ziemniaka i chipsa z sera „bursztyn”.

Organizatorzy podkreślali wspaniałą organizację pracy, wiedzę oraz umiejętności ekipy naszej szkoły.

Nagrodą dla Przemka- najlepszego kucharza I edycji konkursu, oprócz nagród rzeczowych jest dwutygodniowy staż w hotelu Belvedere w Zakopanym oraz wycieczka do zakładu  Podravka, gdzie zobaczy proces technologiczny produkcji wyrobów firmy oraz przygotuje autorskie potrawy z tamtejszym szefem kuchni.

Nasza szkoła za zwycięstwo w konkursie otrzyma transport produktów Podravki, a realizacja  nagrodzonej lekcji  zostanie sfilmowana przez organizatorów konkursu.

Jesteśmy bardzo dumni z tego sukcesu, gratulujemy Małgosi, Przemkowi i Łukaszowi- tegorocznym maturzystom i wierzymy, że to wydarzenie umożliwi im doskonały start w życie zawodowe.

Dziękujemy i gratulujemy nauczycielom: pani Jolancie Krześlak- szkolnemu koordynatorowi projektu, oraz Pani Teresie Rzeźnik wspierającej uczniów w przygotowaniach do finału.

aut. Elżbieta Kurowska