Sezon na szparagi czas zacząć

Opublikowano: 27-04-2012

Jak co roku pod koniec kwietnia smakosze czekają niecierpliwie na pojawienie się szparagów. Co takiego jest w tych warzywach, że zachwycają się nimi znawcy kuchni na całym świecie? Mają nie tylko doskonały, lekko gorzkawy smak lecz zawierają także wiele fantastycznych zdrowych składników, dzięki którym możemy stać się szczuplejsi, zdrowsi, młodsi.. Warszawskie bistro Słony przyłącza się do tego trendu, sezon szparagowy uważając za otwarty!

SZPARAGI_z_ososiem_w_sosie_musztardowo-miodowym

 

Szparagi białe jak i zielone są znane i cenione na całym świecie. Trudno się dziwić – ich delikatny smak i niezwykłe walory zdrowotne powodują, że to sezonowe warzywo króluje na naszych stołach w kwietniu, maju i czerwcu. Jako osobne danie, dodatek, czy zupa krem – szparagi w każdej postaci są pyszne, lekkostrawne i bogate w składniki bardzo potrzebne wszystkim do zachowania zdrowia i urody. Rzeczywiście – witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, a do tego błonnik i niska wartość energetyczna powodują, że dzięki szparagom można poczuć się lekko i wspaniale.

Zarówno zielone jak i białe szparagi mają smakują wybornie, chociaż zielone mają nieco bardziej zdecydowany smak. Warzywa należy gotować przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie, przy czym – co dla niektórych może być zaletą – zielonych szparagów nie trzeba obierać, należy jedynie pamiętać, aby o odcięciu twardej nasady. A jak je podawać? Na to, aby ze szparagów stworzyć wspaniałe i wyborne danie istnieje wiele sprawdzonych sposobów…

 

W założonym przez Magdę Gessler warszawskim bistro Słony, przy ulicy Pięknej 11 szparagi można odnaleźć w różnych postaciach. Doskonała zupa krem w cenie 8 złotych, a do tego sałatka ziemniaczano szparagowa z koprem, także za 8 złotych, to propozycje dla smakoszy, którzy lubią lekkie i delikatne dania. Na większy apetyt polecamy szparagi z jajkiem po benedyktyńsku w cenie 10 złotych, jajko po wiedeńsku ze szparagami w cenie 8 złotych, 
a przede wszystkim wspaniałe szparagi z plackami ziemniaczanymi i łososiem za 32 złote. Jajko, tym razem na miękko ze szparagami można zamówić już za 6 złotych, a szparagi otulone szynką serrano to cena 27 złotych. A tym, którzy lubią poczuć w potrawie muśnięcie słodyczy Słony poleca białe szparagi z wędzonym łososiem w sosie miodowo-musztardowym, które można zamówić za 32 złote.
SZPARAGI_z_jajkiem  SZPARAGI_z_malinami  SZPARAGI

 

Szparagi, także te w Słonym, potrafią zachwycić swoją delikatności i wspaniałym smakiem zachwycić każdego. A skoro kwiecień już w pełni zapraszamy wszystkich na szparagową uczę – pamiętajmy szparagami delektować możemy się jedynie do końca czerwca.