Sezon na szparagi czas zacząć
Opublikowano: 27-04-2012

Jak co roku pod koniec kwietnia smakosze czekają niecierpliwie na pojawienie się szparagów. Co takiego jest w tych warzywach, że zachwycają się nimi znawcy kuchni na całym świecie? Mają nie tylko doskonały, lekko gorzkawy smak lecz zawierają także wiele fantastycznych zdrowych składników, dzięki którym możemy stać się szczuplejsi, zdrowsi, młodsi.. Warszawskie bistro Słony przyłącza się do tego trendu, sezon szparagowy uważając za otwarty!
Szparagi białe jak i zielone są znane i cenione na całym świecie. Trudno się dziwić – ich delikatny smak i niezwykłe walory zdrowotne powodują, że to sezonowe warzywo króluje na naszych stołach w kwietniu, maju i czerwcu. Jako osobne danie, dodatek, czy zupa krem – szparagi w każdej postaci są pyszne, lekkostrawne i bogate w składniki bardzo potrzebne wszystkim do zachowania zdrowia i urody. Rzeczywiście – witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, a do tego błonnik i niska wartość energetyczna powodują, że dzięki szparagom można poczuć się lekko i wspaniale.
Zarówno zielone jak i białe szparagi mają smakują wybornie, chociaż zielone mają nieco bardziej zdecydowany smak. Warzywa należy gotować przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie, przy czym – co dla niektórych może być zaletą – zielonych szparagów nie trzeba obierać, należy jedynie pamiętać, aby o odcięciu twardej nasady. A jak je podawać? Na to, aby ze szparagów stworzyć wspaniałe i wyborne danie istnieje wiele sprawdzonych sposobów…



Szparagi, także te w Słonym, potrafią zachwycić swoją delikatności i wspaniałym smakiem zachwycić każdego. A skoro kwiecień już w pełni zapraszamy wszystkich na szparagową uczę – pamiętajmy szparagami delektować możemy się jedynie do końca czerwca.