Złote Durszlaki rozdane
Opublikowano: 28-05-2012

Chorzowski Dzień Matki upłynął pod znakiem wyśmienitej kuchni. Odpoczywający w Parku Śląskim mieszkańcy śląskiego tłumnie wzięli udział w VII Festiwalu „Śląskie Smaki”®. Konkursowe zmagania o Złoty Durszlak, występy na scenie, efektowne pokazy kuchni wszystkich regionów śląskiego, degustacje regionalnych przysmaków i piękna pogoda – właśnie tak wygląda przepis Śląskiej Organizacji Turystycznej na udaną imprezę.
Najwięcej emocji jak co roku związanych było z rywalizacją kulinarną – w konkursie udział wzięły 23 drużyny podzielone na 3 kategorie – amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. – Mimo iż impreza odbywała się w centrum województwa, w konkursie kulinarnym wystartowali przedstawiciele wszystkich subregionów. Przygotowano potrawy kuchni śląskiej z wariacjami na temat rolady na czele. Jury próbowało również częstochowskiej kurziny czy góralskiej kwaśnicy. Konkurs po raz kolejny pokazał niezwykłą różnorodność lokalnych smaków – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.

W kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH Złoty Durszlak przypadł w udziale przedstawicielom Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Młodzi kucharscy adepci przygotowali śledziowe trio, zupę z dyni i golonko confit podane na panczkraucie z sosem piwnym. Drugie miejsce – m. in. za przepyszne jaskółcze gniazda, zajął Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu, a trzecie ubiegłoroczni laureaci – Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, której reprezentanci zaserwowali m. in. leguminę z kaszy manny.





* * *
Projekt współfinansowany z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.
VII Festiwal „Śląskie Smaki”® zorganizowali: Śląska Organizacja Turystyczna i Miasto Chorzów. Partnerami imprezy byli Park Śląski w Chorzowie oraz firma Sanvee.
Patronami honorowymi imprezy byli Minister Sportu i Turystyki, Marszałek Województwa Śląskiego i Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.