ŁOSOŚ NORWESKI NA DZIEŃ DZIECKA

Opublikowano: 30-05-2012

Dzień Dziecka powinien kojarzyć się z samymi przyjemnościami. Zróbmy wszystko, aby tak było. Jednym z pomysłów na spędzenie wolnego czasu może być wspólne gotowanie. Krojenie, mieszanie, komponowanie smaków – dzieci to lubią. I na  pewno chętnie zjedzą przygotowane przez siebie danie.

Starajmy się, aby nasze dziecko polubiło ryby. Zwłaszcza te morskie – bogate kwasy Omega-3 oraz minerały. Te substancje odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu – regulują pracę serca, układu naczyniowego, układu odpornościowego czy nerwowego, ale również sprawdzają się w profilaktyce nowotworów. Jedną z ryb, która jest niezwykle bogata w kwasy Omega-3, witaminy A, D oraz przeciwutleniacze jest łosoś norweski – zawiera 1 g kwasów w 85 gramach ryby.

 DD.losos1

 

Przyszłe mamy zapewne wiedzą, że medycyna coraz więcej wie na temat czynników, które mają wpływ na rozwój intelektualny dziecka. Oczywiście bardzo ważne są geny, ale wiele z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest dieta już w życiu płodowym naszego dziecka! Rozwój umysłowy płodu zaczyna się już w pierwszych dniach życia i ma ścisły związek z kondycją matki. Za prawidłowy rozwój mózgu odpowiadają również nienasycone kwasy tłuszczowe.

Dziś proponujemy łatwe lecz niecodzienne dania z łososiem norweskim w roli głównej. Możesz je przygotować na obiad w Dniu Dziecka, na kinderbal lub piknik. Wszystkie dania starsze dzieci mogą przygotować same – oczywiście pod nadzorem dorosłych

 

Pulchne ciasto z łososiem norweskim, cukinią i serkiem ricotta

Składniki na 6 porcji :

  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 150 g serka ricotta
  • 150 g fileta z łososia norweskiego
  • 2 młode cukinie
  • Pęczek szczypiorku
  • 100 ml oliwy
  • sól

pulchne_ciasto.losos
©NORGE + ADC Frankrike

Do wysmarowania blachy:

  • 20 g masła
  • 20 g mąki

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: dobrze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jaja, oliwę  i mleko, tak aby powstało gładkie ciasto. Następnie dodać serek ricotta. Całość posolić wedle uznania. Cukinie obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na gorącej oliwie. Następnie poddusić przez 3 minuty. Doprawić solą. Wystudzić. Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry, starannie wyjąć ewentualne ości, rozdrobnić. Szczypiorek drobno posiekać. Następnie cukinię, łososia oraz szczypiorek dodać do gotowego ciasta, starannie wymieszać. Formę do ciasta keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Piec przez 20 minut. Ciasto podawać lekko przestudzone z zieloną sałatą.

 

Burgery z łososia norweskiego na pełnoziarnistym chlebie z surówką z marchewki


Burgery można podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, jednak dzieci najbardziej lubią jedzenie, które można zjeść bez użycia talerzy i sztućców J

Składniki – na 4 burgery:

  • 500g fileta z łososia norweskiego,
    bez skóry i ości
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • 100 ml mleka
  • masło i olej do smażenia

Surówka

  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Liście zielonej sałaty
  • 4 duże kromki pełnoziarnistego chleba

Przygotowanie:

Filet z łososia dokładnie oczyścić. Bardzo drobno posiekać – jak na tatara. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić całość – jak kotlety mielone. Uformować 4 płaskie burgery i smażyć je na rozgrzanym oleju z masłem po kilka minut z każdej strony. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a następnie majonez i jogurt. Surówkę doprawić sokiem z cytryny. Duże kromki chleba przekroić na pół. Podpiec w piekarniku lub przyrumienić na patelni. Na każdej kromce układać liść sałaty, warstwę surówki, burgera, ponownie warstwę surówki. Całość zamknąć drugą kromką chleba. Spiąć wykałaczką i udekorować plasterkiem cytryny.

 

Paszteciki  z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem norweskim

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego słonego
  • Jajko do glazury

Farsz:

  • 3 jajka na twardo
  • 150 g wędzonego łososia norweskiego
  • Pół pęczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozmrozić. Z każdego arkusza wykroić kwadraty o boku ok. 15 cm. Jajka posiekać, łososia drobno pokroić. Połączyć z posiekanymi koperkiem i natką oraz śmietaną. Dobrze wymieszać. Na każdym kwadracie ciasta francuskiego rozłożyć farsz. Zlepić boki, smarując je rozbełtanym jajkiem. Gotowe paszteciki również po wierzchu posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 210°C przez ok. 15 minut. Podawać świeże – ciepłe lub zimne.  Jako danie główne najlepsze będą podane w towarzystwie sałaty z ulubionym sosem.