Posmakuj kwaśnicy w sierpniowy weekend!

Opublikowano: 19-07-2012

W dniach 10 do 12 sierpnia 2012 r. zapraszamy do żywieckiego Amfiteatru pod górą Grojec!

Już po raz dziewiąty, w dniach 10-12 sierpnia, w Żywcu odbędzie się Festiwal Kwaśnicy. Jak co roku, ta pyszna potrawa będzie gotowana w rekordowo dużym garnku. Nad jej smakiem, jak co roku czuwa Barbara Czul – Organizator imprezy, Tradycyjna, karpacka, regionalna zupa gotowana jest według przepisu, który przetrwał w archiwach muzealnych setki lat! Do pomocy Barbara Czul zaprosiła Burmistrza Miasta Żywca Antoniego Szlagora. W tym roku po raz pierwszy Generalni Kucharze będą wtajemniczać w tajniki gotowania prawdziwej żywieckiej kwaśnicy prezentera TVN Tomasza Zubilewicza .   Kwaśnicą będzie mogło się zachwycać w ciągu trzech dni ponad 20 tysięcy osób.

festiwal.kwasnicy

 

 

Uczestnicy, oprócz degustowania kwaśnicy, będą mogli posłuchać występów gwiazd polskiej muzyki rozrywkowej. Zagrają i zaśpiewają m.in.: Gwiazdy polskiej estrady Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski , Gwiazdy Disco Polo oraz w niedzielny wieczór Budka Suflera.

Jak co roku dodatkową atrakcją będzie parada ponad 2000 motocyklistów ulicami Żywca. Beda pokazy mody, fitness klub, pokazy ćwiczeń aerobowych, parady oraz koncerty młodych utalentowanych muzyków. Organizatorzy zadbali o dodatkowe atrakcje dla najmłodszych: wesołe miasteczko, wodzireja, który będzie organizował dla nich zabawy i konkursy, oraz stoiska z licznymi łakociami i zabawkami. Codziennie zapraszamy dyskoteki z Radiem Bielsko oraz na zakończenie całej imprezy odbędzie się niezapomniany pokaz sztucznych ogni.

Zobacz bieżące informacje na facebooku: http://www.facebook.com/FestiwalSmakowaniaKwasnicy

Wśród wielu atrakcji festiwalu na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Pobyt w Żywcu można wykorzystać także na zwiedzenie zamku Habsburgów, żeglugę i wypoczynek nad Jeziorem Żywieckim.

Patronat nad Festiwalem objęli Marszałek Województwa Śląskiego i Burmistrz Miasta Żywiec.

 

WALKA O CERTYFIKATY KWAŚNICY W KONKURSIE KULINARNYM

Do udziału w konkursie zaproszone są restauracje, hotele, zajazdy itp. W centralnym miejscu restauracje będą gotowały kwaśnicę; dodatkowe formy reklamy w postaci banerów, roll – up, stoisk pod „Rekordowym Garnkiem”, zapowiedzi, wizualizacje są doskonałą formą promocji oraz prestiżem. Każda restauracja otrzyma profesjonalną relację foto oraz materiały prasowe do wykorzystania w celach marketingowych. 

Po ugotowaniu kwaśnicy przez konkretną restaurację, zostanie ona oceniona przez specjalnie powołane do tego jury, które finalnie przyzna Certyfikaty pozwalające na wprowadzenie jej do menu danej restauracji. Przepisy na kwaśnicę podaje Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy 

Konkurs prowadzić będą Beskidzki Klub Kulinarny oraz Chojna Group

Szanowni Restauratorzy

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy wraz z Beskidzkim Klubem Kulinarnym oraz Chojna Group, przy nieocenionym wsparciu wielkich Gwiazd Kulinarnych i nie tylko:

„ma zaszczyt zaprosić na jedyny w Polsce konkurs kulinarny, którego gwiazdą będzie Kwaśnica według staropolskiego przepisu przyrządzana”

Pod czujnym okiem Barbary Czul – organizatora; Burmistrza Antoniego Szlagora, którego to nauczyła warzenia kwaśnicy przeprowadzony zostanie konkurs kulinarny.

W tym roku gotować nauczymy Tomasza Zubilewicza – prezentera TVN

 

Zapraszamy restauratorów z każdego zakątka Polski i nie tylko do wstawienia się 12 sierpnia w Amfiteatrze Pod Grojcem w Żywcu i zaprezentowania swojego kunsztu kulinarnego.

 

Przed samą sceną zaplanowano 10 stanowisk, które można zaaranżować w dowolny sposób po konsultacji z organizatorem /baner, roll – up, etc./

 

Każda ekipa kucharzy otrzyma pakiet zdjęć, relację z imprezy, które znajdą się w prasie, TV, Internecie oraz materiały prasowe do wykorzystania w celach marketingowych.

Przepis, który przetrwał w muzealnych zbiorach setki lat dostarcza organizator.

Po ugotowaniu kwaśnicy oceniana jest ona przez Jury. Trzy restauracje otrzymują Certyfikat upoważniający do wprowadzenia kwaśnicy w swoim menu.

 

Wielkie wydarzenie kulinarne oraz artystyczne. Telewizje oraz media będą relacjonować nie tylko konkurs, ale również gotowanie Kwaśnicy w „Rekordowym Garnku”, który mieści pół tony mięsa.

Koszt uczestnictwa to jedyne 500zł.

 

można przesyłać na adres e-mail chojnagroup@chojnagroup.com

chojnagroup@chojnagroup.com, tel.: 505-963-126

 

Więcej informacji: www.kwasnica.pl, www.chojnagroup.com,

 

Zgłoszenia ekip do dnia 8.08.2012r.  można przesyłać na adres e-mail chojnagroup@chojnagroup.com

Więcej informacji można uzyskać:

basiaczul@wp.pl,

tel: 501 009 722.

chojnagroup@chojnagroup.com,

tel.: 505-963-126

Patronami medialnymi Festiwalu Kwaśnicy w Żywcu jest telewizja, radio, prasa, portale

 

kwanica.media

 

Organizatorzy:

chojna.group.organizatorzy