Święto pstrąga z Teo Vafidisem
Opublikowano: 08-08-2012

Doroczne święto Złotego Potoku zaczęło się jak tradycja każe – od zawodów wędkarskich na stawie Irydion. Gdy jedni łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. – podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga.
Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.
W niedzielę już od rana wędkarze amatorzy zebrali się nad Irydionem, by rywalizować w zawodach spinningowych. Na błoniach zaś odbył się po południu konkurs na najlepszą nalewkę. Uczestniczyć mógł każdy – amator czy zawodowiec, kto produkuje i serwuje trunki tego rodzaju. Warunki są dwa: konkursowa nalewka musi być zrobiona z naturalnych surowców (dodatki dowolne, tu liczy się pomysłowość i inwencja uczestników), trzeba także zdradzić przepis i skład nalewek. No i pozwolić widzom na degustację tych wszystkich wiśniówek, jeżynówek czy tarninówek…