4. EDYCJA KUCHNIA+ FOOD FILM FEST
Opublikowano: 05-09-2012

W dniach 26-28 października w Warszawie i w Poznaniu, już po raz czwarty, kuchnia+ zaprosi amatorów i pasjonatów sztuki kulinarnej, na autorski przegląd kuchnia+ food film fest, jedyną taką imprezę w Polsce.
Każda kolejna edycja kuchni+ food film fest gromadzi rosnącą liczbę uczestników. W ubiegłym roku w pokazach i wydarzeniach towarzyszących wzięło udział ponad 4 tysiące osób. W tym roku stacja planuje bogaty program pokazów i imprez, spotkania z bohaterami i twórcami filmów, ekspertami i autorytetami branży gastronomicznej, poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów, kiermasz, warsztaty kulinarne dla dzieci i inne wydarzenia specjalne.
W programie 4. kuchnia+ food film fest znajdą się filmy dokumentalne z Europy, Ameryki Północnej i Azji oraz jeden film fabularny. Zostaną zaprezentowane m.in. obraz „Najlepszy kucharz świata” o półrocznych przygotowaniach duńskiego szefa kuchni do konkursu „Bocuse d’Or”. 36-letni Rasmus Kofoed od ośmiu lat marzy o wygraniu najbardziej prestiżowego konkursu w dziedzinie gastronomii i zdobyciu miana najlepszego szefa kuchni na świecie. Hiszpański dokument „Ostatni walc w elBulli” pokazuje ostatnie dni słynnej elBulli, która pięciokrotnie zdobywała tytuł najlepszej restauracji świata. Słynny szef kuchni – Ferran Adrià przygotowuje pożegnalną kolację dla obecnych i byłych współpracowników, w menu której znajduje się m.in. „Pêche Melba” przygotowana w hołdzie ojcu nowoczesnej kuchni Auguste Escoffierowi. Włoski film „Natura, kobiety i wino” kreśli portret niezwykłych producentek ekologicznego, organicznego wina. Cztery kobiety zdradzają skrywane tajemnice winnic i opowiadają o produkowanym przez siebie winie, które jest ich największą dumą i chlubą ich ziemi.
Przez cały czas trwania 4. kuchnia+ food film fest będzie czynny „Smakowity Kiermasz” lokalnych, polskich przysmaków. Drugiego dnia przeglądu, w sobotę 27 października, odbędzie się śniadanie, podczas którego uczestnicy spróbują produktów regionalnych dostawców. W niedzielę rano, 28 października, kuchnia+ zorganizuje kulinarne warsztaty dla dzieci, a wieczorem „Filmową Kolację” zamykającą imprezę.
Tradycyjnie już, filmy prezentowane na przeglądzie zostaną wyemitowane na antenie kanału kuchnia+ w ramach cyklu kuchnia+ food film fest.
kuchnia+
Dodaje smaku
kuchnia+ to pierwszy i jedyny polski kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W programie nadawanym przez 24 godziny na dobę w jakości HD stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak w sezonie”, „Adam w sieci: patenty i triki” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku kuchni+”. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny. Kanał kuchnia+ jest dostępny – spośród platform cyfrowych – wyłącznie w CYFRZE+ oraz w najlepszych sieciach kablowych w całej Polsce. Zasięg techniczny stacji wg Nielsen Audience Measurement to ponad 3,3 mln gospodarstw domowych. kuchnia+ istnieje od 2006 roku. Producentem jest spółka CANAL+ Cyfrowy S.A., operator platformy CYFRA+ i nadawca telewizyjnych kanałów premium: CANAL+ HD, CANAL+ FILM HD, CANAL+ SPORT HD, CANAL+ GOL HD, CANAL+ WEEKEND HD i CANAL+ 3D oraz tematycznych: ale kino+, PLANETE+, kuchnia+, DOMO+, MiniMini+, teleTOON+/HYPER+. Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl i www.facebook.com/KUCHNIAplus