IX Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy

Opublikowano: 11-09-2012

IX Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu mimo nie do końca korzystnej aury odniósł kolejny sukces.

festiwal.kwasnicy

 

Zgodnie z tradycją pod czujnym okiem Barbary Czul  /organizatorki przedsięwzięcia/ oraz Burmistrzem Miasta Żywiec gotowano kwaśnicę w wielkim garnku. Jak co roku, tak również w tym uczono  gotować kwaśnicę Tomasza Zubilewicza, któremu pomagali również Małgorzata Handzlik, Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Żywcu Marek Regel. Tradycją stało się wspólne  wrzucanie składników do kotła w nadmiar skrupulatny sposób.

Impreza trwała przez 3 dni /10-12.08.2014r./ i zgromadziła niezliczoną rzeszę sympatyków, ponieważ każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Wśród przeróżnych stoisk każdy mógł wybrać z nich coś dla siebie. Były tam i kiełbaski, żeberka, kwaśnica na baraninie, słodkości i wiele innych podczas 3 dni towarzyszyły nam występy takich gwiazd jak Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski, Budka Suflera. Nocne wrażenia w postaci dyskoteki zapewniało Radio Bielsko, które było patronem medialnym imprezy i ze swojego studia polowego na terenie amfiteatru głosiło wszem i wobec co się na jego terenie dzieje.

W trzecim dniu podczas konkursu kulinarnego na ugotowanie kwaśnicy według oryginalnego przepisu pojawiły się sławy kulinarne takie jak: Leszek Makulski, Wolfgang P. Menge  , Mateusz Kręcina, Maciej Kołodziejczyk, Wielki Zbójnik  Jan Sztefek i Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego  Wiesław Wróblewski wraz z Antonim Szlagorem, Barbarą Czul oraz przedstawicielem firmy Żywiec wyłonili spośród 3 startujących restauracji jakimi były: Hotel Alpin Szczyrk, Zajazd Pilchówka Wisła, Restauracja Magillo Kraków zwycięzcę, którym okazała się Restauracja Hotelu Alpin. Jury VIP jak to zwykle bywa wybrało swojego zwycięzcę czyli Restaurację Magillo.

 

Maciej Chojna

Chojna Group

Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego