I Konkurs kulinarny „Złota Reneta”
Opublikowano: 11-09-2012

I Konkurs kulinarny w Gorzowie Wielkopolskim „Złota Reneta” podczas IV Lubuskich Kulinariów Regionalnych
Podczas IV Lubuskich kulinariów Regionalnych 31.09.-2.09 odbył się profesjonalny konkurs „Złota Reneta”. Konkurs miał na celu propagowanie regionalnego produktu jakim jest jabłoń Renety Lansberskiej. Jabłoń, która przed II wojną światową przeważała w przedwojennym Gorzowie.
Duże uznanie od Miasta Gorzów Wlkp. dla znanego w Gorzowie i nie tylko Łukasza Konik członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni, jeden z organizatorów konkursu oraz propagatora regionalnego produktu Jabłoni Renety Lansberskiej (Gorzowskiej).
Uczestniczy mieli za zadanie przygotować 6 dań z użyciem Jabłek Renety Lansberskiej, filet z łososia, piwa Witnickiego oraz pomidora truskawkowego.
Do konkursu stanęło 6 ekip:
Łukasz Grzesik z Poznania
Arkadiusz Kruszik i Jędrzej Mącik z Leszna i Gorzowa Wlkp.
Robert Kopacz i Maria Kopacz z Osterio Grizo z Krakowa
Maciej Duda i Krzysztof Janik z Asko Catering Bydgoszczy
Maria Czajkowska i Krystna Trzcińska Polski Komitet Pomocy Społecznej Gorzów Wlkp.
Kazimierz Ślufik i Anna Ślufik Koło Gospodyń Siedlice
Liczyła się oryginalność receptury oraz smaku.
I miejsce zwyciężyła ekipa z Asko Catering Bydgoszczy- Maciej Duda i Krzysztof Janik
II miejsce zajęła ekipa Arkadiusz Kruszik i Jędrzej Mącik z Leszna i Gorzowa Wlkp.
III miejsce zajęła ekipa z Poznania – Łukasz Grzesik
Wyróżnione ekipy otrzymały nagrody rzeczowe od sponsorów konkursu oraz specjalne targowe statuetki ufundowane przez prezydenta miasta Gorzowa Tadeusza Jędrzejczaka.
Zwycieska drużyna dostała czek na 1000,00 zł ufundowany przez Gospodarczy Bank Spółdzielczy w Gorzowie Wlkp.
Organizatorzy:
Patronat medialny:
Marlena Baszczyszyn