Wykwintna Kuchnia Polska już w październiku
Opublikowano: 12-09-2012

Album Wykwintna Kuchnia Polska, prezentować będzie dania skomponowane przez najwybitniejszych polskich mistrzów kuchni młodego pokolenia, w tym członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Tę wyjątkową książkę objęła patronatem Pierwsza Dama, Pani Prezydentowa Anna Komorowska, która opatrzyła ją własnym słowem wstępnym. Autorem wprowadzenia jest prof. Jerzy Bralczyk, jeden z najwybitniejszych autorytetów polskiej humanistyki.
W pierwszej części albumu prezentowane są tradycje kultywowane w II Rzeczpospolitej. Na nieznanych lub mało znanych zdjęciach z czasów Prezydenta Mościckiego i Marszałka Piłsudskiego można obejrzeć przyjęcia na Zamku Królewskim jak i przykłady spotkań naszych ówczesnych przywódców z dyplomatami ze świata.
W drugiej części prezentowane są dania skomponowane z myślą o podawaniu ich dziś na stole Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej dla najważniejszych jego gości z kraju i ze świata. Dania te spełniają kryteria najbardziej nowoczesnej światowej kuchni a zarazem prezentują tradycje polskiej kuchni i opierają się na polskich produktach.
Trzynastu kucharzy, szefów kuchni z czołowych polskich restauracji, proponuje menu na cztery pory roku – dominują dania kojarzące się z polską kuchnią lub polskimi produktami, wytworne i smakowite. Dodatkowym walorem książki jest prezentacja specjalnego własnego menu Pani Prezydentowej, obejmujące dania podawane w domu Państwa Komorowskich.
Piękne, profesjonalne zdjęcia ukazują niepowtarzalne aranżacje potraw, czyniące z nich dzieła sztuki kulinarnej i wizualnej. Natomiast fotografie wykonane podczas sesji w Belwederze pozwalają zaglądnąć do wnętrza prezydenckiej rezydencji.
Reprezentacyjny album, o formacie 270 × 350 mm, projektuje ceniony grafik Andrzej Barecki.
Przygotowywana jest wersja polska i angielska.
II połowa października
Cena detaliczna: ok 300zł