Dziczyzna oswojona

Opublikowano: 16-09-2012

W dniach 8 i 9 września 2012 r. w Spale odbył się kolejny już Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę”, który stanowi jedno z wydarzeń Piastowskiego Szlaku Kulinarnego.

Festiwal zorganizowała Firma Provincja Sp. z o.o. przy współpracy z Hotelem Prezydent i Lokalną Organizacją Turystyczną w Spale oraz firmą „Mazurskie Miody”.

Provincia.logo  hotel.prezydent

 

Na Festiwal złożyły się w tym roku

* Konkurs Profesjonalistów    * Konkurs Młodych Talentów

* Konkurs Pasjonatów            * Konkurs Nalewek

DSC06376  DSC06842

Nowością tegorocznego Festiwalu były pokazy kulinarne oraz prezentacje i degustacje wyrobów marki Provincja.

Pod czujnym okiem i podniebieniem zacnego grona jurorów wystąpili znamienici kucharze i twórcy nalewek z całej Polski. Efekty pracy startujących ekip oceniali:

Marcin Bugajski – Wicemarszałek Województwa Łódzkiego

Krzysztof Turowski – dziennikarz, dyplomata, znawca kuchni

Krzysztof Lechowski – Prezes Zarządu Provincja Sp. z o.o.

Waldemar Hołówka –  HOLSON GROUP , Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Przewodniczący Jury

Tomasz Szymański – doradca Kulinarny firmy Bonduelle

Bogusław Moraczewski – Przewodniczący Rady Fundacji Pontis

Tomasz Bogus – Prezes Zarządu Banku Pocztowego

Zygmunt Paczuszka – znawca i mistrz sztuki nalewek

Jolanta Dziuba- nauczyciel

Roksana Mazurek – nauczyciel

DSC06464

Wyniki rywalizacji w poszczególnych konkursach przedstawiają się następująco:

Konkurs Kulinarny Profesjonalistów:

I miejsce– Michał Kuduk i Dariusz Kuduk z „Hotelu Grand Sal” z Wieliczki za „Polędwiczkę z sarny w pudrze z grzybów i bulw manioku”.

II miejsce– Przemysław Wieloch z Restauracji „Jan” z Bełchatowa   za „polędwiczki z sarny na risotto ze słonecznika i dyni z owocami leśnymi na grzybowym blacie”.

III miejsce– Bogdan Idec i Adam Biernacki z Hotelu „Korona” z Sandomierza za „pieczone polędwiczki z sarny podane na sosie winno-owocowym z dodatkiem warzyw i grzybów leśnych”.

DSC06673

Konkurs Kulinarny Pasjonatów:

I miejsce– Aleksandra Więcek

II miejsce– Ewa Dębowska

III miejsce– Jakub Lechowski i Kacper Harenza

DSC06934

Konkurs Nalewek:

I miejsce– Andrzej Krzywicki za „Malinówkę”

II miejsce– Anna Sabalińska za „Jagodę Leśną”

III miejsce– Marek Krzywicki za „Dereniówkę”

IV miejsce- Ewa Dębowska za „Malinówkę”

DSC06952

Konkurs Młodych Talentów:

I miejsce– Aleksandra Antosiak i Kinga Lula

II miejsce– Paulina Lewandowska i Wioletta Kryczka

III miejsce– Jakub Nojek i Marta Nowak

IV miejsce- Kamil Łukasik i Bartłomiej Cegiełka

Projekt pn. “Piastowski Szlak Kulinarny” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013, Oś priorytetowa III: Gospodarka, innowacyjność, przedsiębiorczość, Działanie III.2 Podnoszenie innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw