Dziczyzna oswojona
Opublikowano: 16-09-2012

W dniach 8 i 9 września 2012 r. w Spale odbył się kolejny już Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę”, który stanowi jedno z wydarzeń Piastowskiego Szlaku Kulinarnego.
Festiwal zorganizowała Firma Provincja Sp. z o.o. przy współpracy z Hotelem Prezydent i Lokalną Organizacją Turystyczną w Spale oraz firmą „Mazurskie Miody”.
Na Festiwal złożyły się w tym roku
* Konkurs Profesjonalistów * Konkurs Młodych Talentów
* Konkurs Pasjonatów * Konkurs Nalewek
Nowością tegorocznego Festiwalu były pokazy kulinarne oraz prezentacje i degustacje wyrobów marki Provincja.
Pod czujnym okiem i podniebieniem zacnego grona jurorów wystąpili znamienici kucharze i twórcy nalewek z całej Polski. Efekty pracy startujących ekip oceniali:
Marcin Bugajski – Wicemarszałek Województwa Łódzkiego
Krzysztof Turowski – dziennikarz, dyplomata, znawca kuchni
Krzysztof Lechowski – Prezes Zarządu Provincja Sp. z o.o.
Waldemar Hołówka – HOLSON GROUP , Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Przewodniczący Jury
Tomasz Szymański – doradca Kulinarny firmy Bonduelle
Bogusław Moraczewski – Przewodniczący Rady Fundacji Pontis
Tomasz Bogus – Prezes Zarządu Banku Pocztowego
Zygmunt Paczuszka – znawca i mistrz sztuki nalewek
Jolanta Dziuba- nauczyciel
Roksana Mazurek – nauczyciel
Wyniki rywalizacji w poszczególnych konkursach przedstawiają się następująco:
Konkurs Kulinarny Profesjonalistów:
I miejsce– Michał Kuduk i Dariusz Kuduk z „Hotelu Grand Sal” z Wieliczki za „Polędwiczkę z sarny w pudrze z grzybów i bulw manioku”.
II miejsce– Przemysław Wieloch z Restauracji „Jan” z Bełchatowa za „polędwiczki z sarny na risotto ze słonecznika i dyni z owocami leśnymi na grzybowym blacie”.
III miejsce– Bogdan Idec i Adam Biernacki z Hotelu „Korona” z Sandomierza za „pieczone polędwiczki z sarny podane na sosie winno-owocowym z dodatkiem warzyw i grzybów leśnych”.
Konkurs Kulinarny Pasjonatów:
I miejsce– Aleksandra Więcek
II miejsce– Ewa Dębowska
III miejsce– Jakub Lechowski i Kacper Harenza
Konkurs Nalewek:
I miejsce– Andrzej Krzywicki za „Malinówkę”
II miejsce– Anna Sabalińska za „Jagodę Leśną”
III miejsce– Marek Krzywicki za „Dereniówkę”
IV miejsce- Ewa Dębowska za „Malinówkę”
Konkurs Młodych Talentów:
I miejsce– Aleksandra Antosiak i Kinga Lula
II miejsce– Paulina Lewandowska i Wioletta Kryczka
III miejsce– Jakub Nojek i Marta Nowak
IV miejsce- Kamil Łukasik i Bartłomiej Cegiełka
Projekt pn. “Piastowski Szlak Kulinarny” współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013, Oś priorytetowa III: Gospodarka, innowacyjność, przedsiębiorczość, Działanie III.2 Podnoszenie innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstw