Kulinarny Rajd Mistrzów – lista zakwalifikowanych
Opublikowano: 03-10-2012

Haston City Hotel we Wrocławiu po raz pierwszy podejmie się organizacji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, który w swoim założeniu będzie wydarzeniem cyklicznym. Impreza odbędzie się w dniach 8–9 listopada 2012 roku w nowopowstałym Haston City Hotel we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.
Wydarzenie to przyciągnie wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz osoby z „pierwszych stron gazet”, które z pewnością przyczynią się do podniesienia prestiżu wydarzenia.
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH EKIP:
Ekipa 1
Sławomir Gurgul / Grzegorz Śliwiński – ELBEST Hotel Krynica
Ekipa 2
Łukasz Grzesik / Marcel Wawrzyniak Hotel City Solei Boutique Poznań
EKIPA 3
Robert Stefański / Dariusz Grzeszczyk – Akademia Sztuki Kulinarnej „QULINARIO” Bydgoszcz
Ekipa 4
Michał Olejnik / Jarosław Śliwka – Qubus Hotel Legnica ****
Ekipa 5
Michał Bętkowski / Andrzej Gad – Hotel Tęczowy Młyn Kielce
Ekipa 6
Daniel Olas / Piotr Buryło – Hotel Zdrojowy Pro-Vita **** Kołobrzeg
Ekipa 7
Rafał First / Paweł Kwaśniewski – ELBEST Hotel Wodnik Bełchatów
Ekipa 8
Tomasz Kiełbasa / Dariusz Kucharski – Pałac Kotulińskich **** Bielsko Biała
Ekipa 9
Łukasz Kawaller / Paulina Sawicka – Hotel Anders **** Stare Jabłonki
Ekipa 10
Karol Łukomski / Maciej Sikora – Athina Catering Wrocław
Ekipa 11
Karol Karnkowski / Szczepan Orczykowski – Zamek Topacz Kobierzyce
Ekipa 12
Mariola Monczak / Sebastian Zarzeczny – Restauracja „Pod Papugami ” Wrocław
REGULAMIN KONKURSU do pobrania
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY – PRZEPIS I RECEPTURA do pobrania
ARKUSZ ZGŁOSZENIOWY – WERSJA ELEKTRONICZNA do pobrania
Każda ekipa konkursowa w dniu konkursu będzie musiała wystąpić w zmaganiach konkursowych dwa razy. Pierwszy raz o godzinie 9:00 wszystkie ekipy staną do zmagań konkursowych równocześnie i przez 10 minut luzować będą po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip) oraz kroić prawidłowo i zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w; julienne, brunoise, emince, macédoine a także ziemniaki na sposób; cocottes, rissolleés (zadanie dla kucharzy pomocników). Wszystkie warzywa i ziemniaki będą wcześniej obrane i umyte. Wszystkie warzywa i ziemniaki będą musiały być w czasie 10 minut obrane lub uformowane.
Druga część konkursu rozpocznie się o godzinie 10:00 a zmagania konkursowe toczyć się będą na czterech stanowiskach zgodnie z kolejnością wylosowaną przez uczestników konkursu w dniu 8 listopada 2012 roku (czwartek)
Każda ekipa otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez organizatora.
Każda dwuosobowa ekipa uczestnicząca w konkursie , obowiązkowo musi wykonać potrawę w formie :
PRZEKĄSKI CIEPŁEJ – z obowiązkowym użyciem fileta z łososia , małż bouchot lub hiszpańskich i szafranu dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
DANIA GŁÓWNEGO – z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością , winogrona i mięty dla 8 osób podaną wyłącznie na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski Ø30 cm)
Gwiazdy wieczoru to oczywiście Kucharze oraz wręczający wyróżnienia Prezydent Wrocławia- Pan Rafał Dutkiewicz, który objął Patronat Honorowy nad Konkursem. Oprawę muzyczną uświetni swoim występem Zbigniew Wodecki, wspierający wszystkie Gwiazdy na scenie.
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek będzie czuwało szacowne Jury pod przewodnictwem Pana Jerzego Pasikowskiego, w skład którego wchodzić będą: Pan Robert Sowa, Pan Marcin Budynek, Pan Joseph Seeletso oraz prowadzący cały konkurs Pan Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu i jurorem jednocześnie, będzie Pani Magda Gessler.
Konkurs jest wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o kontakt na adres: konkurs@haston.pl