NAJLEPSZY BARMAN NA ŚWIECIE WYBRANY!

Opublikowano: 07-10-2012

4. października zakończył się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich – Pilsner Urquell International Master Bartender.  Podczas międzynarodowego finału w czeskim Pilźnie 11 barmanów spotkało się by walczyć o miano najlepszego na świecie. Ten zaszczytny tytuł przypadł Norwegowi, który wykazał się największą wiedzą i wyjątkowymi umiejętnościami w nalewaniu piwa Pilsner Urquell. Oprócz nagrody finansowej zwycięzca otrzymał możliwość pracy w jednym z najbardziej ekskluzywnych pubów w Londynie.

IMB_2012_Top_Three

 

Pilsner Urquell International Master Bartender to jeden z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów barmańskich na świecie. Finał tegorocznej 12. edycji konkursu miał miejsce w czeskim Pilźnie, gdzie 170 lat temu narodziła się ikona czeskiego piwa – Pilsner Urquell.

 IMB_2012_Zwyciezca_-_Kim_Daniel_Bergersen_Norwegia

Każda edycja cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W tym roku do rywalizacji stanęli mistrzowie barmańscy z 11 państw. Pilsner Urquell International Master Bartender daje uczestnikom możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i dzielenia się doświadczeniami. W ten sposób barmani stają się mistrzami nie tylko w serwowaniu piwa, ale zdobywają również cenną wiedzę merytoryczną, która przemienia ich zawód w prawdziwą pasję.

By walczyć o tytuł najlepszego barmana, każdy z jedenastu finalistów musiał zwyciężyć w krajowych eliminacjach, pokonując często setki konkurentów. Do polskiej edycji konkursu przystąpiło aż 334 barmanów. Ale tylko jeden z nich – Paweł Niklas z Poznania – wygrał możliwość reprezentowania Polski w międzynarodowym finale w Pilźnie.

 IMB_2012_Zwyciezca_Kim_Daniel_Bergersen_i_Sedziowie

Podczas polskiej edycji konkursu barmani musieli wykazać się wiedzą o Pilsner Urquell odpowiadając na pytania o składniki, sposób serwowania i historię tej ikony czeskiego piwa. Kolejnym etapem eliminacji było spotkanie w Warszawie podczas Experience Day, gdzie barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się przygotowanie szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana. Dodatkowe punkty barmani mogli zdobyć podczas wizyty „tajemniczego klienta”. Tu musieli wykazać się wiedzą na temat Pilsner Urquell oraz praktycznymi umiejętnościami nalewania złocistego trunku.

Zwycięzca otrzymał 10 000 EURO oraz możliwość pracy w najbardziej ekskluzywnym pubie w Londynie.

 

Więcej informacji na:  www.pilsner.pl i www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska