Kuchnia Polska na Mazowszu 2012
Opublikowano: 06-11-2012

To już czwarta edycja konkursu, za każdym razem pełna emocji, zaangażowania i kulinarnej pasji. 26 października 2012 w Warszawie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”. Jak co roku do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły kucharzy. Z kolei w konkursie kelnersko – sommelierskim uczestnicy rywalizowali indywidualnie.
Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Wojciech Pasikowski. Tegoroczna odprawa zdominowana została jednak przez zagadnienia sztuki sommelierskiej, wprowadzone jako nowy element rywalizacji w tegorocznym konkursie dla kelnerów. Emocji było wiele nie tylko przy losowaniu kolejności startu. Padło również wiele pytań dotyczących mięsa zaproponowanego przez organizatorów do rywalizacji konkursowej. Czym jest i jakie jest mięso jakości QAFP?
Bezpośrednio po odprawie w wylosowanej przez siebie kolejności do rywalizacji przystąpili finaliści Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”, którymi w tegorocznej edycji byli:
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, Olsztyn,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza 6, Pomiechówek,
- Zespół Szkół im. Michała Konarskiego ul. Okopowa 55a, Warszawa,
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź,
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36, Warszawa,
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, Wrocław,
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, Warszawa,
- Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin,
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Piłsudskiego 36, Biała Podlaska,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, 59-830 Olszyna,
- Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, Grodzisk Mazowiecki,
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, Warszawa,
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Warszawa ul Poznańska
- Mateusz Stępniak, Adam Dudek, Warszawa ul Okopowa
- Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko, Olsztyn
- Jakub Szybiński, Eliza Puc, Pomiechówek
- Anna Maria Kieliszek, Marta Ryczałek, Grodzisk Mazowiecki
- Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski, Biała Podlaska
- Stefan Heidicke, Robert Richter, Berlin
- Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Łódź
- Magdalena Marczak, Laila Kolb, Biedrzychowice
- Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Warszawa ul Komorska
- Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk, Warszawa ul. Majdańska
- Martyna Osłowska, Michał Wester, Wrocław
Pełna koncentracja, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności towarzyszyła kulinarnym zmaganiom. Dodatkowe emocje wywoływała niepewność jak będą zachowywać się w czasie obróbki termicznej żeberka wieprzowe ze specjalnie hodowanych i selekcjonowanych sztuk trzody chlewnej. Mięso, które poprzez odpowiednie, udokumentowane zabiegi hodowlane i ubojowe po przeprowadzeniu potwierdzających badań zostało oznaczone jako mięso bez wad kulinarnych i oznakowane znakiem jakości QAFP. Kapituła Konkursu jako produkt obowiązkowy do użycia wybrała żeberka wieprzowe jakości QAFP, które zostały bezpośrednio dostarczone z Zakładów Mięsnych SALUS Sp. z o. o., będących prekursorem we wdrażaniu systemu wprowadzania na rynek mięsa bez wad kulinarnych jakości QAFP. Rywalizacja konkursowa odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – organizatora konkursu, oczywiście pod bacznym okiem jurorów technicznych, zwracających uwagę również na profesjonalizm pracy, zużycie produktów spożywczych, czystość na stanowisku pracy w trakcie rywalizacji jak i po jej zakończeniu.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący jury
Grażyna Uścińska – restauracja Moonsfera
Paweł Malewski – Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Wiesława Puławska – nauczyciel zawodu
Małgorzata Konarzewska – nauczyciel zawodu
Jury techniczne w składzie:
Wojciech Pasikowski – przewodniczący jury
Zbigniew Łęgowski
Tomasz Gawarzyński
Anna Kmiołek – nauczyciel zawodu
Agnieszka Chacińska – nauczyciel zawodu
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu oraz dwa zadania sommelierskie okazały się nie lada wyzwaniem. Tak jak można było się spodziewać, najwięcej trudności sprawiły zadania sommelierskie czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie i serwowanie wina musującego oraz jeszcze trudniejsze zadanie czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie, dekantacja i serwowanie wina czerwonego.
W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):
- Weronika Remiszewska, Warszawa ul Poznańska,
- Dominika Ślińska, Warszawa ul Okopowa,
- Katarzyna Jasińska, Olsztyn,
- Rafał Cichocki, Pomiechówek,
- Patryk Odolczyk, Grodzisk Mazowiecki,
- Marta Lubowicka, Biała Podlaska,
- Szkoła z Berlina nie wystawiła uczestnika
- Joanna Zawicka, Łódź,
- Agata Wickel, Biedrzychowice,
- Michał Dudziński, Warszawa ul Komorska,
- Beata Gołębiewska, Warszawa ul. Majdańska,
- Paweł Grzywacz, Wrocław,
Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący jury – Prezes Akademii Kelnerskiej
Jan Stawarz – mistrz kelnerski
Krzysztof Jurek – mistrz kelnerski
Cezary Skalski – nauczyciel zawodu
Marzena Niedośpiał – nauczyciel zawodu
Gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła, pozostali uczniowie, nauczyciele i zaproszeni goście przybyli do szkoły na Komorską, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach i prezentacjach sponsorskich. Tam też można było dowiedzieć się czym właściwie jest, skąd je wziąć i dlaczego używać mięsa bez wad kulinarnych oznaczonego jakością QAFP. Szkolenie na ten temat poprowadziła pani Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI.
Poza tym zaprezentowano różne sposoby mechanicznego rozdrabniania warzyw i owoców w urządzeniach marki Robot Coupe. Przedstawione zostały tajniki sztuki carvingu, podczas całodniowego szkolenia prowadzonego przez szefów kuchni z GastroArt i Carving Team Poland. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie również znalazły się szkolenia, pokazy i prezentacje np.: przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm: ALOSA, SAGA, OERLEMANS, GRONEX a wszystko na sprzęcie STALGAST. Odbyły się również pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL, a szef kuchni Mariusz Gachewicz dzielił się z uczestnikami swoim doświadczeniem z przygotowań i udziału członków Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2012.
Oczywiście to nie koniec atrakcji jakie miały miejsce tego dnia w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni z produktów dostarczonych przez sponsorów. Uczestnicy konkursu stworzyli bufet lunch-owy oraz wspaniały bufet VIP-owski, którego nie powstydziłby się żaden hotel. Była to dla uczniów wspaniała lekcja praktycznej nauki zawodu ze świetnymi szefami kuchni z warszawskich hoteli.
Bufet lunch-owy
VIP bankiet
Firmami, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów są: ALOSA, FARUTEX, PURATOS, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KANIA S. A., KONSPOL BIS SP. Z O.O, KONSPOL HOLDING SP. Z O.O. ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA KURCZAKA,
Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o., Zakłady Mięsne VIANDO Sp. z o.o., INDYKPOL S.A , INTEREUROPOL, KAMIS, JANEX, GRONEX, MERIDON, SWEDE PONIC, OERLEMANS, oraz GASTRO MAGIC SERVICE.
Szefowie pod opieką których odbywała się specjalna lekcja to:
Sebastian Kornacki i Michał Turkawka, Hotel Westin Warszawa (kuchnia zimna)
Robert Kowalewski, Hotel Puławska Residence Warszawa (kuchnia gorąca)
Paweł Figura i Tomasz Purzyński, Firma Puratos, (desery)
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych i uczniów, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość. Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również władze nie tylko regionalne. Tegoroczny finał Konkursu patronatem honorowym obieli:
Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki
Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego
Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy
Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika
Carving Team Poland
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i wyrównany, o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:
I miejsce
w konkursie kelnerskim: w konkursie kulinarnym:
Michał Dudziński Dawid Walas, Paweł Wilamowski
ZSSG Warszawa ul. Komorska ZSG Łódź ul. Sienkiewicza
II miejsce w konkursie kelnerskim:
Weronika Remiszewska Katarzyna Jasińska
ZSG Warszawa ul. Poznańska ZSGS Olsztyn ul. Żołnierska
II miejsce w konkursie kulinarnym:
Bartosz Murawski, Stefan Heidicke,
Mateusz Litwińczuk, Robert Richter,
ZSGH Warszawa ul. Majdańska OSZ Gastgewerbe, Berlin
III miejsce w konkursie kelnerskim:
Joanna Zawicka Paweł Grzywacz Patryk Odolczyk
ZSG Łódź ZSG Wrocław ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki
III miejsce w konkursie kulinarnym:
Katarzyna Kowalewska Michał Gniadek Igor Sinoracki
Mateusz Siemaszko Jakub Łukasik Maciej Osiński
ZSGS Olsztyn ZSSG Warszawa ZSG Warszawa
W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.
Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź w składzie:
Dawid Walas (kucharz)
Paweł Wilamowski (kucharz)
Joanna Zawicka (kelner)
Krystyna Brzezicka (opiekun zespołu)
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” wspierali:
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Oficjalne wyniki
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”
KONKURS KELNERSKI
|
|||
Szkoła/uczestnik
|
Nr startowy |
Liczba punktów |
Miejsce |
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa Michał Dudziński |
10 |
475 |
I |
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa Weronika Remiszewska |
1 |
467 |
II |
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn Katarzyna Jasińska |
3 |
460 |
II |
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź Joanna Zawicka |
8 |
455 |
III |
Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki Patryk Odolczyk |
5 |
420 |
III |
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław Paweł Grzywacz |
12 |
410 |
III |
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Piechówek Rafał Cichocki |
4 |
385 |
IV |
Zespół Szkół im. Michała Konarskiego ul. Okopowa 55a, 01-043 Warszawa Dominika Ślińska |
2 |
385 |
IV |
KONKURS KULINARNY
|
|||
Szkoła/uczestnik
|
Nr startowy |
Liczba punktów |
Miejsce |
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź Dawid Walas, Paweł Wilamowski |
8 |
743 |
I |
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk |
11 |
741 |
II |
OSZ Gastgewerbe Berlin Buschallee 23A, 13088 Berlin Stefan Heidicke, Robert Richter |
7 |
716 |
II |
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko |
3 |
694 |
III |
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa Igor Sinoracki, Maciej Osiński |
1 |
686 |
III |
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa Michał Gniadek, Jakub Łukasik |
10 |
673 |
III |
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław Martyna Osłowska, Michał Wester |
12 |
672 |
IV |
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 36, 21-500 Biała Podlaska Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski |
6 |
669 |
IV |
GRAND PRIX
|
|||
Szkoła/uczestnik
|
Nr startowy |
Liczba punktów Total |
Miejsce |
Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Sienkiewicza 88, Łódź Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Joanna Zawicka Opiekun Krystyna Brzezicka |
8 |
1198 |
I |
Zespół Szkół Gastronomicznych, im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Weronika Remiszewska Opiekun, Aleksandra Krawczyk |
1 |
1153 |
II |
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Michał Dudziński Opiekun Irena Brzozowa |
10 |
1148 |
III |
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław Martyna Osłowska, Michał Wester, Paweł Grzywacz Opiekun Teresa Szewczak |
12 |
1082 |
IV |
Wszystko o WIEPRZOWINIE QAFP do pobrania
SYSTEM GWARANTOWANEJ JAKOŚCI QAFP do pobrania
Przewodniczący Kapituły Konkursu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”
Adam Michalski