Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel za nami
Opublikowano: 15-11-2012
9 listopada 2012 roku w nowopowstałym hotelu we Wrocławiu odbył się I Ogólnopolski Konkurs – „Kulinarny Rajd Mistrzów Haston City Hotel”.
Po udanej premierze, organizatorzy konkursu zapowiadają, że będzie to wydarzenie cykliczne i na stałe wpisze się w kalendarz imprez kulinarnych w Polsce.
Do konkursu przystąpiło 12 ekip kucharskich wyłonionych na podstawie zgłoszeń:
Nad prawidłowym przebiegiem kulinarnych potyczek czuwało szacowne Jury w skład, którego weszli: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący, Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący Karol Okrasa. Gościem specjalnym konkursu była znana polska restauratorka Magda Gessler.
– Muszę przyznać, że sama organizacja konkursu była na wysokim poziomie, wszystko o czasie i bez najmniejszych problemów się odbywało. Jeżeli chodzi o samych uczestników, to dobrze, że młodzi ludzie podejmują rękawice. Niestety wielu z nich nie pracuje na różnych sprzętach takich jak urządzenie do gotowania sous vide i to zauważalne było w daniach. Wielu zawodników gotowało w za niskiej temperaturze. Poza tym nasi młodzi kucharze boją się używać tych podstawowych przypraw jak sól czy pieprz – podsumował Jerzy Pasikowski, Przewodniczący Jury
Kulinarny Rajd Mistrzów Haston City Hotel przyciągnął wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski oraz młodzież ze szkół gastronomicznych. Wśród publiczności nie zabrakło również Wrocławian – codziennych wielbicieli sztuki kulinarnej.
Gwiazdami wieczoru byli przede wszystkim kucharze, którzy w ciągu dnia zmagali się z zadaniami konkursowymi. Jednak prawdziwe emocje pojawiły się gdy zostały ogłoszone wyniki. Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i poniżej przedstawiamy zdobywców podium:
I miejsce zajęła ekipa Restauracji „Pod Papugami” z Wrocławia Mariola Monczak i Sebastian Zarzeczny
II miejsce zajęła drużyna z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka
III miejsce zajął duet z Akademii Sztuki Kulinarnej „QULINARIO” w Bydgoszczy – Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk
Po części oficjalnej na scenie pojawił się znany polski piosenkarz i instrumentalista – Zbigniew Wodecki. Swoimi przebojami „Zacznij od Bacha” czy „Z Tobą chcę oglądać świat” sprawił, że wieczór był prawdziwą ucztą dla ducha.
Zapraszamy za rok 🙂
Honorowy Patronat nad konkursem objął Prezydent Wrocławia – Pan Rafał Dutkiewicz.
Patronat merytoryczny nad Kulinarnym Rajdem Mistrzów objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny: