Niezastąpione w zdrowej diecie, czyli NNKT
Opublikowano: 23-11-2012

NNKT enigmatycznie brzmiący skrót to nic innego jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego niezbędne? Gdyż są nieodzownym elementem zdrowej, zbilansowej diety. Organizm ludzki nie potrafi ich syntezować, należy je więc dostarczyć wraz z pożywieniem. Gdzie znaleźć te cenne kwasy? – opowie dietetyk Agnieszka Biernat z Gabinetu Dietioterapii.

Olej rzepakowy – źródło NNKT Fot. VOG Polska Sp. z o.o. |
Depresja, bezsenność, przygnębienie, upośledzenie procesów myślowych, brak odporności, stany zapalne skóry, matowe włosy, łamliwość paznokci – to główne skutki diety ubogiej w NNKT. Czym są kwasy NNKT, jaki mają wpływ na nasze zdrowie, ciało i umysł, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na NNKT osoby dorosłej, dziecka i w podeszłym wieku i jak zapewnić sobie odpowiednią ilość NNKT w pokarmie wyjaśni Agnieszka Biernat, terapeuta – dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia. |
Olej rzepakowy – źródło NNKT
Niezbędne dla urody, niezbędne dla zdrowia
NNKT jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów przemiany materii w naszym organizmie. Mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają układ nerwowy oraz odpowiedzialne są za obniżanie tzw. złego cholesterolu (LDL). Zapobiegają również powstaniu zakrzepów naczyniowych, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wieńcowe. Co więcej ich niedobór może powodować osłabienie, przygnębienie, uratę utratę połysku włosów, łamliwość paznokci, częste zapadanie na infekcje dróg oddechowych, pogorszenie wzroku, zmiany zapalne skóry oraz stawów. Kwasy NNKT umożliwiają utrzymanie ciągłości skóry i prawidłowe struktury błon komórkowych. Jaka ilość kwasów NNKT powinno się dostarczać wraz z pożywieniem?
– Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie człowieka na kwasy NNKT wynosi nie mniej niż 3 % ogólnej energii pożywienia. Ilość ta jest obecnie uznawana za zalecaną dla dzieci i zdrowych osób dorosłych, z wyjątkiem wieku podeszłego., kiedy to zaleca się zwiększenie poziomu energii z NNKT z uwagi na często występujące zaburzenia wchłaniania i gospodarki lipidowej. Szczególna rolę przypisuje się ilości spożywanych kwasów NNKT przez kobiety w ciąży. Minimalne spożycie w tym wypadku powinno wynosić 4, 5 % ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 % energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów – wyjaśnia dietetyk.
NNKT lubi witaminę E
– Apteki oferują bogaty wybór preparatów, zawierających skoncentrowane oleje roślinne lub rybie, będące źródłem NNKT. „Zamiast łykać suplementy lepiej zaopatrzyć się w butelkę oleju rzepakowego. Olej Rapso jest najbardziej naturalnym i łatwo dostępnym źródłem NNKT, a co więcej 100 gram zawiera w sobie aż 30 mg naturalnej witaminy E, potocznie nazywanej witaminą młodości. Jej udział ma duże znaczenie w trakcie dostarczania do organizmu kwasów NNKT. Pod wpływem wolnych rodników tlenowych w naszym organizmie NNKT mogą stać się bowiem dla nas szkodliwe. Równoczesne podawanie z NNKT i witaminy E zabezpiecza przed skutkami działania wolnych rodników. Ponieważ zarówno proces pozyskiwania, jak i oczyszczania oleju RAPSO odbywa się bez udziału środków chemicznych, lecz w drodze specjalnie w tym celu opracowanego procesu destylacji, zachowany jest naturalnie wysoki poziom witaminy E. Witamina ta pełni rolę silnego przeciwutleniacza, który chroni nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, a co za tym idzie zaburzeniami układu krążenia, chorobami sercowo-naczyniowymi, objawami menopauzy, chorobami skóry oraz pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry organizmu”– dodaje terapeuta – dietetyk Agnieszka Biernat |
Aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i urodą należy wprowadzić do swojej diety Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Warto po nie sięgnąć w postaci, jak najbardziej naturalnej, taką gwarancję mamy dodając do potraw oleju rzepakowego.
Zapraszamy na nasz Fanpage – Świadome Odżywianie, gdzie z bliska przyglądamy się tematyce zdrowego i świadomego odżywiania się: