Z karpiem za pan brat

Opublikowano: 18-12-2012

Świąteczny poradnik: Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy zakąsek ze śledzi, spotyka się różnego rodzaju ryby. Niektórzy serwują mintaja, łososia, pangę czy tilapię. Jednak bez względu na to, na jaką rybę się zdecydujemy, ważne by prawidłowo ją podać, i co ważne, elegancko zjeść.

Jak_prawidowo_je_ryb__fot.1_Hefra

 

Radzi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra: – Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia wykwintnych potraw. Jednym z takich problematycznych dań jest ryba. Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się w specjalne sztućce do ryb. Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie. Zaś specjalne sztućce – nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. Kiedy zakończymy posiłek, sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).

 

Informacje o firmie:

Warszawska Fabryka Platerów Hefra S.A. to polska firma o niemal 200 letniej tradycji. Jej działalność rozpoczęła się w 1824 r. w Warszawie, kiedy przy ul. Jasnej swój pierwszy warsztat założyli przybyli z Francji bracia Fragetowie. Powodzenie wyrobów fragetowskich było tak wielkie, że stały się synonimem wyrobów platerowanych. Aktualna nazwa firmy powstała z połączenia dwóch ówcześnie konkurujących ze sobą, najbardziej uznanych przedsiębiorstw na rynku – zakładów Józefa Frageta i braci Henneberg (firma w 1961 r. otrzymała nazwę Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra, powstałą z pierwszych sylab nazw tych zakładów). Hefra to wciąż jedna z największych firm w Polsce produkujących sztućce (cała produkcja odbywa się w kraju). Specjalizuje się w produkcji unikalnych na rynku wyrobów srebrnych i posrebrzanych, które od początku istnienia firmy produkowane są z użyciem tych samych technologii i ręcznego polerowania. Są one gwarancją, że każdy z 13 różnych wzorów sztućców oraz galanteria stołowa, platery i tace charakteryzuje najwyższa jakość. Potwierdzają to wdrożone atesty oraz Świadectwo Jakości Zdrowotnej Państwowego Zakładu Higieny.

Więcej informacji: http://www.hefra.pl/