Noworoczne przysmaki Japonii
Opublikowano: 02-02-2013

Jest takie miejsce, gdzie Nowy Rok świętuje się przez trzy dni, obchody noworoczne dobiegają końca dopiero w lutym, a każda przygotowana potrawa ma swoje symboliczne znaczenie. Poznajmy Japonię – kraj wykwintnego smaku i tradycji dawania jedzenia w prezencie.
Japońska kuchnia należy do jednej z najbardziej zróżnicowanych pod względem bogactwa smaków na świecie. Co więcej Japończycy żyją zgodnie z rytmem przyrody – w każdej porze roku serwują na swych stołach inne, charakterystyczne dla danego sezonu, wykwintne dania. W okresie świątecznym przyzwyczajeni do gotowych potraw garmażeryjnych Japończycy wyjątkowo większość posiłków przygotowują samodzielnie. Ogromne znaczenie ma przekazywana od pokoleń tradycja ich przyrządzania oraz symbolika potraw.
Na szczęście i długie życie
Najsłynniejsza potrawa noworoczna Osechi-ryōri kojarzy się z życzeniami szczęścia, płodności i udanych zbiorów. To właśnie ona króluje wśród potraw, jaką Japończycy lubią obdarowywać rodzinę i znajomych. Należy jednak szczególną uwagę zwrócić na kolorystykę dania – dominować powinna czerwień odstraszająca złe duchy, symbolizująca czystość biel oraz wróżące bogactwo złoto (żółty).
– Każda potrawa jest zamkniętą kompozycją, w której pewne, ściśle określone elementy mają szczególne znaczenie i niosą ze sobą głębsze przesłanie, skłaniające do przemyśleń – mówi Andrzej Lubowicki – właściciel restauracji OTO!Sushi na Nowym Świecie w Warszawie. – Tradycja ta ma korzenie buddyjskie, a uczestnictwo w tak skomponowanych posiłkach pomaga uzyskać poczucie dotarcia do wewnętrznej prawdy – dodaje.
W japońskiej kuchni symbolem zdrowia i siły do pracy jest gotowana z cukrem czarna fasola Kuro-mame, natomiast spożywany w okresie noworocznym cienki i twardy makaron Soba wytwarzany z nasion kaszy gryczanej ma zapewnić pomyślność i długowieczność.
Przy żadnym daniu nie powinno zabraknąć Toso czyli specjalnego rodzaju sake, zapewniającego długowieczność. Picie sake służy również zacieraniu wszystkich gorzkich wspomnień.
Światowa tradycja
– Globalizacja oraz mieszanie się kultur sprawiły, że wiele tradycyjnych w danym kraju potraw dostępnych jest już w innych zakątkach świata. Nie ruszając się na drugą stronę globu możemy zakosztować w głęboko zakorzenionych japońskich tradycjach. Podążając za coraz bardziej dostępną wiedzą na temat obcych kultur, Polacy – zwłaszcza w sezonie zimowym – wykazują szczególne zainteresowanie oryginalnymi smakami japońskiej kuchni – twierdzi właściciel OTO!Sushi – zainteresowanie to widać w okresie noworocznym i karnawałowym w naszej restauracji.
Więcej informacji na: https://www.facebook.com/pages/OTOSUSHI/171241514129?ref=ts&fref=ts