Doceń polskie po raz siódmy
Opublikowano: 04-02-2013

Wyroby marek własnych prezentują coraz wyższy poziom, z polskiego nabiału możemy być naprawdę dumni, a jakość produktów zgłaszanych do certyfikacji stale się poprawia – tak eksperci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” podsumowali przeprowadzoną niedawno certyfikację żywności. 23 stycznia odbył się siódmy już audyt produktów ubiegających się o godło „Doceń polskie”. Przekonaj się jakie grupy wyrobów brały udział w certyfikacji i co sądzi o nich Loża Ekspertów programu.
Siódma certyfikacja żywności przeprowadzona w ramach programu „Doceń polskie”
W styczniu zainaugurowana została III edycja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia jest propagowanie polskich artykułów spożywczych wysokiej jakości oraz ich wytwórców. Kluczowym elementem programu są audyty, podczas których grono specjalistów ocenia produkty. Mając do dyspozycji dziesięciostopniową skalę przyznaje im punkty w trzech kategoriach. Certyfikat „Doceń polskie” otrzymują wyroby, które zdobędą wysokie noty. Artykuły z maksymalną liczbą punktów są dodatkowo honorowane tytułem TOP PRODUKT. Ocenie podlegają smak i wygląd produktu, a także stosunek jego jakości do ceny. – Podczas siódmej certyfikacji o laury programu „Doceń polskie” ubiegały się m.in. mięsa, sosy, słodycze, oleje, ocet, przetwory warzywne i owocowe, a także nabiał i produkty zbożowe – wymienia Katarzyna Salomon, członek Loży Ekspertów, reprezentująca organizatorów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Podczas VII certyfikacji Loża Ekspertów oceniła ponad 120 artykułów spożywczych
Doskonały nabiał
Do organizatorów programu wpłynęło tym razem wyjątkowo dużo zgłoszeń od małych spółdzielni mleczarskich. – Ocenialiśmy wyroby zakładów z różnych regionów kraju. Różnice smaku poszczególnych produktów były wyraźne, ale większość była naprawdę znakomita – mówi Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu.
– Poprawia się zwłaszcza jakość masła. Cieszę się, że zimą smakuje ono równie dobrze, co latem – dodaje znany szef kuchni i gastronomii. O smaku nabiału decyduje nie tylko wykorzystywane w procesie produkcji mleko. Dużą rolę odgrywają umiejętności i doświadczenie osób zatrudnionych w mleczarniach. – Podczas tej certyfikacji mieliśmy festiwal twarogu, w większości półtłustego, co dawało dobrą okazję do porównywań. Technologia produkcji jest we wszystkich zakładach taka sama, dlatego bardzo ważną rolę odgrywa serowar, bo to on decyduje o ostatecznym smaku twarogu. Właściwie każdy z ocenianych przez nas serów był inny, ale wszystkie były na wysokim poziomie – przyznaje Jarosław Kujawa, ekspert programu „Doceń polskie”, reprezentujący Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgłoszenia od nagrodzonych już wytwórców cieszą organizatorów programu, bo dowodzą skuteczności programu i świadczą o zaufaniu, jakim producenci darzą Lożę Ekspertów. – O godło „Doceń polskie” ubiegają się również wielokrotnie nagradzane i doskonale znane konsumentom artykuły. Nasze audyty, za sprawą wiedzy i doświadczenia Loży Ekspertów, dają wytwórcom możliwość otrzymania dodatkowej informacji zwrotnej o produkcie. Certyfikat programu ma dla firm coraz większą wartość – producenci przekonali się, że dzięki niemu mogą się wyróżnić na tle konkurencji. Posiadanie godła „Doceń polskie” to argument przemawiający na korzyść wyrobu – wyróżnione firmy znakomicie potrafią go wykorzystać w swoich działaniach promocyjnych – mówi Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.